Bruno Leijnse
De Raad van State ontregelt het BIPT
De Raad van State heeft de benoeming van de voorzitter van de telecomregulator BIPT vernietigd. Dat een goed draaiend bestuur wordt ontregeld, is onverantwoord.
In een privé-bedrijf zal je het niet gauw meemaken. Dat een CEO door een rechter wordt afgezet omdat een selectiecomité vier jaar geleden één van de 27 andere kandidaten mogelijk fout zou hebben begrepen en onvoldoende rekening zou hebben gehouden met de evaluatie van zijn vorige mandaat.
Maar bij de overheid gelden wetten. Dus zit de toezichthouder van de Belgische telecomsector, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (Bipt), nu zonder voorzitter. De Franstalige kamer van de Raad van State heeft de benoeming van Luc Hindryckx vernietigd. Juridisch is ze gewoon nooit gebeurd. Datzelfde geldt voor de benoeming van het andere lid op de Franstalige rol van de Raad van het Bipt, Charles Cuvelliez. Hij was verantwoordelijk voor telecomregulering, marktcontrole, de postsector, het elektromagnetische spectrum en de cyberveiligheid.
Meteen hebben de Franstalige klagers hun vroegere jobs terug als lid van de raad van het Bipt. Raadsleden blijven immers in functie tot hun opvolgers zijn benoemd. Hindryckx en Cuvelliez staan op de keien. Zonder vergoeding.
Sneu allemaal. Telecom bepaalt een kwart van de groei van het bruto binnenlands product in onze economie, rekende de Nederlandse innovatie-onderzoeker Dialogic onlangs uit. Om die motor fijn te stellen, is een sterke regulator nodig. Hij beperkt de oligopolievorming, stimuleert de investeringen en houdt de prijzen laag. Een ruwe job. Eentje die de managers van het Bipt – want dat zijn de raadsleden – con brio hebben waargemaakt.
In de afgelopen drie jaar heeft het Bipt Telenet verplicht om zijn kabel open te gooien voor andere aanbieders. Belgacom moest concurrenten meer armslag geven, maar mag tegelijk zijn netwerk opwaarderen. Alle mobiele terminatietarieven zijn verlaagd tot 1,18 cent per minuut. Er is meer mobiel spectrum vrijgemaakt, met meer concurrentie, ook in 4G. Bedrijven kunnen uitkijken naar goedkopere huurlijnen. Enzovoort, enzovoort. Geen enkele van die beslissingen is door de rechtbank teniet gedaan. Het Bipt dwong respect af. Ook internationaal. Luc Hindryckx zou volgend jaar voorzitter van de Europese telecomregulatoren worden. Dat staat nu op de helling.
Opmerkelijk is dat het selectiecomité in 2009 uit deskundigen was samengesteld – niet uit politici. Beide Franstalige klagers hebben op politieke kabinetten gewerkt – de ene PS, de andere liberaal. De raadsleden die ze nu opzij zetten kwamen uit de sector zelf. Nog opmerkelijker is dat voor de klagers, onmiddellijk nadat zij naast hun herbenoeming hadden gegrepen, met een afzonderlijk koninklijk besluit een speciaal statuut was gecreëerd.
Daardoor kon de nieuwe Raad van het Bipt hen benoemen tot feitelijke leden van de Raad, met passende vergoeding. De twee ‘nieuwe’ raadsleden zijn dus – o ironie – al ingewerkt. Wie dit slagveld overschouwt, voelt dat de grens tussen recht en onrecht hier wazig is en dat het Bipt hierdoor moreel wordt aangetast.
Het bewijst eens te meer dat het wetsontwerp van cdH-minister Joelle Milquet om de Raad van State meer vat te geven op de gevolgen van zijn beslissingen, dringend moet worden gestemd en uitgevoerd. Het Bipt zelf heeft al dergelijke vrijheid.
Na de fiasco’s onder de vorige Raad, waarbij het hof van beroep van Brussel herhaaldelijk Bipt-beslissingen vernietigde, voorziet de wet nu dat het Bipt in sommige omstandigheden reparatiemaatregelen met terugwerkende kracht kan nemen. De Raad van State is nog niet zover.
De bal ligt nu bij minister Vande Lanotte. Volgens onze informatie is de kans reëel dat de benoemingsprocedure moet worden overgedaan. De vorige duurde 8 maanden en 13 dagen. Kandideren op eigen risico.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier