De plannen van MolenGeek
MolenGeek werd in 2016 opgericht met de bedoeling bij de Molenbeekse jeugd belangstelling te wekken voor de digitalisering en de start-upwereld. Anderhalf jaar later broeden de twee oprichters op uitbreidingsplannen.
Wat?
MolenGeek biedt een coworkingruimte aan in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, organiseert hackathons en runt een school waar jongeren leren programmeren. Het initiatief, dat in mei nog koning Filip op bezoek kreeg, wil de Molenbeekse jeugd warm maken voor de digitalisering en de start-upscene. Met subsidies en sponsorgeld opende MolenGeek in maart 2016 zijn eerste ‘atelier’ aan het Meelfabrieksplein in hartje Molenbeek, op een boogscheut van het kanaal. De coworkingruimte kreeg al gauw een handvol jonge geeks over de vloer die er kwamen leren en aan projecten werken. Ze legden de basis van een community.
Graffiti
Tags en graffiti op de muren tekenen voor een apart sfeertje. MolenGeek heeft dan ook een andere kijk op start-ups dan de overige zogenoemde incubatoren, die zich graag spiegelen aan Silicon Valley. MolenGeek streeft andere doelen na. Het draait niet enkel om het opstarten van bedrijfjes. Bij het Molenbeekse initiatief staat leren centraal. “Wij richten ons op jongeren die onder de radar van de arbeidsmarkt blijven”, verklaren de oprichters Julie Foulon en Ibrahim Ouassar. “Soms gaat het om schoolverlaters die het ronkende jargon van het internet en het ondernemerschap niet altijd meester zijn.” Coaches begeleiden de deelnemers. Momenteel volgen zo’n veertig jongeren informaticalessen aan de eigen programmeerschool. De gebruikers zien MolenGeek dan ook vooral als een opleidingscentrum, meer dan als een plek om een bedrijfje te starten. Daarom wil het oprichtersduo mensen die wel een bedrijf willen opstarten, beter ondersteunen.
Meten
De maatstaf is hier niet het aantal start-ups dat daadwerkelijk het levenslicht ziet, ook al komen er al vier à vijf projecten piepen. “Het aantal opgerichte start-ups is niet onze toetssteen”, beklemtoont Ibrahim Ouassari. “Neem nu een jongere die een hele weg heeft afgelegd, weinig of niets kent van de digitale wereld of van ondernemerschap, maar uiteindelijk apps begint te ontwikkelen. Die komt in onze slaagcijfers, ook al stampt hij zelf geen start-up uit de grond.”
Nieuwe vestigingen
De initiatiefnemers van MolenGeek werd gevraagd hun concept ook te ontwikkelen in Schaarbeek of Sint-Joost-ten-Node, twee andere gemeenten van het Brussels Gewest. De oprichters broeden ook op een eigen investeringsfonds. “De meeste professionele investeerders die we al hebben ontmoet, vinden het MolenGeek-project geniaal, maar zijn niet bereid in onze start-ups te investeren”, zegt Ibrahim Ouassari. Een eigen fonds zou de eerste duizenden euro’s kunnen financieren, die de start-ups nodig hebben.
Inkomsten
Tot nog toe leeft MolenGeek van overheidssubsidies en van sponsoring door onder meer Samsung, Google en Bruxelles Formation. Het heeft ook eigen inkomsten via de verhuur van lokalen, de organisatie van hackathons en van bedrijfsevents. Daarnaast haalt MolenGeek ook inkomsten uit proefprojectendie leerlingen van de programmeerschool uitvoeren in opdracht van bedrijven. Dit jaar beschikt MolenGeek over een werkingsbudget van 800.000 euro. Met het oog op nieuwe partnerships blijven de twee initiatiefnemers ook contacten aanknopen met grote bedrijven.
Christophe Charlot
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier