De pijn van de pijplijn

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Pfizer kan het patentverlies van Lipitor maar moeilijk opvangen en moet zijn omzet- en winstverwachtingen voortdurend verlagen. Beleggers doen er verstandig aan het aandeel te verkopen.

De generische concurrentie is een groot probleem voor Pfizer. In 2011 is het patent van Lipitor, het sterproduct van de farmareus, in de Verenigde Staten vervallen. Vele jaren lang was dat cholesterolverlagende middel het meest verkochte geneesmiddel ter wereld. De grootste uitdaging van Pfizer is dat omzetverlies op te vangen. Maar het rijk van Lipitor is geleidelijk aan uit: in het eerste kwartaal van dit jaar leverde de verkoop wereldwijd nog maar 1,395 miljard dollar op – een daling van 42 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat betekent dat de omzet van het product dit jaar wellicht uitkomt rond 5 à 6 miljard dollar, terwijl die in 2010 nog een fenomenale 10,7 miljard dollar be-droeg. In de Verenigde Staten daalde de opbrengst in het eerste kwartaal zelfs met 71 procent tot 383 miljoen dollar.

Pfizer wil die omzetdaling vooral opvangen met enkele nieuwe sterproducten van Wyeth, dat in 2009 werd overgenomen voor 68 miljard dollar – de grootste overname in de farmageschiedenis. Dit jaar lanceert de groep met de bloedverdunner Eliquis en de anti-artritispil Tofacitinib twee nieuwe, beloftevolle geneesmiddelen. Maar het is de vraag of dat voldoende is om het gat te vullen. Analisten denken dat Pfizer nieuwe grote overnames nodig heeft om zijn pijplijn te versterken. De meest geciteerde overnamekandidaten zijn Bristol-Myers Squibb en de farmaspinoff van Abbott Laboratories.

Ian Read, die sinds een jaar de nieuwe CEO van Pfizer is, moet intussen de omzet- en winstverwachtingen geregeld verlagen. Bij de voorstelling van de jaarcijfers van 2011 werden de omzetvooruitzichten voor dit jaar stevig teruggebracht van 62,2 à 64,7 miljard dollar tot 60,5 à 62,5 miljard dollar. De verwachte winst per aandeel werd naar beneden bijgesteld van een vork van 2,25 à 2,35 dollar naar 2,20 à 2,30 dollar. Omdat de omzet van de groep in het eerste kwartaal 7 procent was gedaald tegenover dezelfde periode in 2011 (van 16,5 naar 15,4 miljard dollar), zakten de omzetprognose naar 58 à 60 miljard dollar en de winstprognose naar 2,14 tot 2,24 dollar per aandeel.

Ondanks die achteruitgang staat het aandeel dicht bij zijn hoogste niveau van de jongste jaren. Sinds Read topman is, is de koers gestegen van 17 naar 22 dollar. De kern van zijn strategie is dat hij opnieuw wil focussen op de klassieke farma en nieuwe geneesmiddelen. In april heeft Pfizer daarom zijn groeiende voedingsdivisie verkocht aan Nestlé voor 11,85 miljard dollar. Het wil ook Animal Health, zijn afdeling die diergenees- kundige geneesmiddelen ontwikkelt, verzelfstandigen onder de naam Zoetis. Daarnaast koopt Read massaal eigen aandelen.

Tegen 10 keer de verwachte winst is het aandeel nog niet duur, maar gezien de aanhoudende druk op de omzet en de winst, lijkt een koers van 23 dollar voorlopig het maximum. We raden aan om uw positie in Pfizer af te bouwen.

PFIZER

Munt: USD

ISIN-code: US7170811035

Beurs: NYSE

Ticker: PFE US

Beurskapitalisatie: 166 miljard USD

Verwachte k/w ’12: 10

Verwachte k/w ’13: 10

Koersverschil 12 md: +13 %

Koersverschil jaarbegin: +3 %

Dividendrendement: 4 %

In samenwerking met kanaal Z en Inside BELEGGEN

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content