‘DE PATIËNT IS DE DUPE’
Het gat in de begroting is gedicht. Met dank aan de gezondheidszorg. Naar eigen zeggen hanteert minister Maggie De Block (Open Vld) daarbij de scalpel in plaats van de kaasschaaf. Auteur, arts en PVDA-politicus Dirk Van Duppen heeft bedenkingen.
Huisarts Dirk Van Duppen is al jaren pleitbezorger van het zogenoemde kiwimodel. Dat model uit Nieuw-Zeeland gebruikt het veilingprincipe om de prijs van geneesmiddelen te drukken. “Minister De Block hoopt bijna 15 miljoen euro te besparen door antibiotica duurder te maken”, zegt Van Duppen. “In de praktijk komt die maatregel vooral neer op een prijsstijging voor de patiënt. Het kiwimodel toepassen op slechts één antibioticum zou evenveel opleveren, zonder dat de patiënt de dupe wordt.”
De overconsumptie van antibiotica terugdringen, dat is toch goed beleid?
DIRK VAN DUPPEN. “Ik vind het eerder een absurd beleid. Geneesmiddelen komen in onze ziekteverzekering in terugbetalingscategorieën terecht. Hoe noodzakelijker, hoe hoger de terugbetaling. Antibiotica naar een lagere categorie verplaatsen doet het remgeld voor patiënten wel stijgen, maar verandert niets aan het feit dat antibiotica in veel gevallen wel degelijk essentiële geneesmiddelen zijn.
“Bovendien zal hoger remgeld het voorschrijfgedrag van artsen niet wijzigen. Het klopt dat het antibioticagebruik in België te hoog is. Maar daartegen voer je bewustmakingscampagnes in plaats van de rekening door te schuiven naar de patiënt. Er dreigt trouwens onderconsumptie voor patiënten die het remgeld op antibiotica niet kunnen betalen. Een bronchitis wordt zo een longontsteking waarvoor je naar het ziekenhuis moet. Dat is geen besparing.”
De Block wil ook dokters verplichten nog meer goedkope geneesmiddelen voor te schrijven. Dat moet 20 miljoen opleveren. Gelooft u daarin?
VAN DUPPEN. “Er is veel meer besparingsruimte. De vorige minister, Laurette Onkelinx (PS), heeft bijvoorbeeld voor geneesmiddelen tegen schimmels en antibiotica de substitutieplicht ingevoerd. Daarbij moeten apothekers altijd het goedkope alternatief afleveren, ongeacht het doktersvoorschrift. De merkgeneesmiddelen stelden prompt hun prijzen bij tot het niveau van de goedkope geneesmiddelen. Alleen zijn die goedkope geneesmiddelen nog altijd duurder dan elders in Europa.”
Het kiwimodel zou dat veranderen?
VAN DUPPEN. “Het zou een verschil kunnen maken. In Nederland zijn de zorgverzekeraars er via een vorm van preferentiële aanbesteding in geslaagd de prijs fors te drukken. Antibiotica zijn er vaak de helft tot zelfs twee derde goedkoper dan bij ons. Dat er nog ruimte is voor een prijsdaling, mag ook blijken uit de kortingsacties waarmee geneesmiddelenproducenten apothekers bestoken. Die betekenen een verhoging van de winstmarge voor de apotheker, terwijl de factuur voor de ziekteverzekering even hoog blijft. Dat vind ik ronduit frauduleus.
“Er is in België al een voorbeeld dat een aanbesteding kan werken. Het Vlaamse Gewest heeft in 2010 via een offerte-aanvraag de prijs van het vaccin tegen baarmoederhalskanker kunnen terugbrengen van 375 euro voor drie injecties naar 52 euro voor drie injecties. Intussen is het Waalse Gewest gevolgd en is het mechanisme ook toegepast op alle kindervaccins die je gratis bij Kind en Gezin kan verkrijgen. Eigenlijk kun je dus concluderen dat deze regering liever de patiënt viseert, dan de industrie.”
ROELAND BYL
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier