De outsider
King & Co is een makelaar van Britse origine die België door en door kent. Ons land speelt immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van de groep.
Sinds begin jaren 80 is King & Co dermate gegroeid dat het een vaste waarde is geworden in de wereld van het semi-industrieel vastgoed. In België heeft het 11 % van de Brusselse kantoormarkt in handen en het wordt ongetwijfeld de eerste makelaar in professioneel vastgoed met vestiging in Wallonië, meer bepaald in Luik. Een gesprek met Peter Walsh, gedelegeerd bestuurder.
IMMOTRENDS. In de loop der jaren heeft King & Co de reputatie van specialist in de industriële sector opgebouwd. Is dit vandaag nog steeds de kernactiviteit van de groep of gaat uw interesse nu uit naar andere segmenten van het vastgoed ?
PETER WALSH. Als je een markt wil penetreren, moet je steeds je beste troef uitspelen. Je kan immers niet de beste zijn in alles. Het is beter je te specialiseren in een activiteit, wat dan weer de poort opent naar andere marktsegmenten. De afgelopen jaren hebben we enorme inspannigen geleverd om onze plaats op de kantoormarkt te verbeteren. Enkele jaren geleden maakten de transacties in industrieel vastgoed nog 80 % van onze totale omzet uit. Vandaag spreidt onze activiteit zich ongeveer gelijkmatig uit over vier terreinen : industrieel vastgoed, kantoorvastgoed in de stad, kantoorvastgoed in de periferie en beleggingen/beheer. We willen ons niet beperken tot het industrieel vastgoed, maar ons laten leiden door de evolutie van de vastgoedmarkt.
Het fundament van King & Co blijft Groot-Brittannië.
King & Co is een partnership (een associatie van personen) dat in 1920 gesticht is door de overgrootvader van Melcom King, de huidige senior partner. Aanvankelijk was King & Co vooral actief in het industrieel en residentieel vastgoed van Noord-Londen. Na WO II breidt de groep voor de eerste keer uit en verhuist de zetel naar de Londense City. Van dan af worden er kantoren geopend in Wales, Schotland… De verovering van het continent begint vanuit Brussel vanaf 1972. De afgelopen 10 jaar hebben we kantoren gevestigd in Parijs, Barcelona, Madrid, Praag en Shangai. Tegelijkertijd zijn we in Groot-Brittannië blijven groeien, mede dankzij de fusie met GJ Sturge. Groot-Brittannië blijft ons belangrijkste werkterrein met 550 werknemers en een totale omzet van 2,4 miljard frank. Op het Europese continent vindt slechts 12 % van onze activiteit plaats (ca. 300 miljoen frank omzet, 55 werknemers). We willen in de eerste plaats onze positie in Europa verstevigen. In de VS zijn we sinds 1993 geassocieerd met de Amerikaanse groep Corfac. Deze groep heeft 51 kantoren verspreid over de Verenigde Staten en Canada (1100 werknemers) en hun bedrijfsfilosofie is dezelfde als de onze. Momenteel voeren ze een expansiepolitiek in Mexico en Zuid-Amerika. In 1995 zijn ons Brits en Europees netwerk verenigd in de holding King & Co International. Onze juiste naam is voortaan : King & Co International Corfac. In de landen waar we nog niet vertegenwoordigd zijn, zoals in Duitsland, Oostenrijk, Estland en Hongkong, werken we samen met geassocieerden.
Waarom hebben jullie als eerste vestiging in Europa voor Brussel gekozen ? Speelt Brussel een sleutelrol in de strategie van King & Co ?
Een Britse verzekeringsmaatschappij wilde koste wat het kost een kantoorgebouw kopen in Noord-Europa. In die tijd was enkel de Madoutoren beschikbaar. De verzekeraar kocht het gebouw en wij namen er onze intrek. Alle makelaars hadden toen interesse voor Brussel, de toekomstige hoofdstad van Europa. De oliecrisis vertraagde de zaken. Maar sinds het begin van de jaren ’80 hebben we de vraag zien evolueren van industrie naar distributie en later van hightech naar kantoren. Brussel blijft belangrijk voor ons. Ons Brussels kantoor is ons enige Europees kantoor dat een volledige waaier van diensten aanbiedt. Met 25 werknemers is de helft van ons Europees personeel er tewerkgesteld.
Welke diensten bieden jullie allemaal aan ? Verschilt dit van land tot land ?
Wij bieden eigenlijk de klassieke diensten aan : verkoop en verhuur van kantoren en industrieel vastgoed, expertise, beheer, investeringsadvies… We kunnen inderdaad niet overal dezelfde diensten verzorgen. We passen ons aan aan de karakteristieken van een land of een stad. Zo zijn we in Barcelona de belangrijkste industriële vastgoedmakelaar en de vierde kantoormakelaar. Toen we er begonnen, was er een overschot aan kantoren, maar niemand bekommerde zich om het industrieel vastgoed. Nochtans is Barcelona de belangrijkste industriestad van Spanje. Wij hebben van die situatie dankbaar gebruik gemaakt. Ons kantoor in Madrid houdt zich enkel bezig met beleggingsadvies. In de zakenwereld is flexibiliteit een belangrijke troef. Je moet de markt aanvoelen.
Geeft die politiek jullie groep geen versnipperd imago ? Is het geen handicap dat een bedrijf bij jullie niet overal dezelfde diensten terugvindt ?
Dat denk ik niet. Als een Belgische klant bijvoorbeeld kantoren zoekt in Parijs, kunnen wij aan die vraag voldoen. De meeste bedrijven weten heel goed wat ze willen. Het is voor ons onmogelijk om “globaal” te werk te gaan, in de strikte zin van het woord. Dit neemt niet weg dat we over een echt netwerk beschikken, zodat we in elk land toch een gelijkaardig dienstenpakket kunnen aanbieden. Maar ik geef toe dat we een beetje een versnipperd imago hebben. Met ons internationaal netwerk proberen we nu onze diensten te structureren.
King & Co is kleiner dan de echte tenoren op de vastgoedmarkt. Is dit een voordeel ?
Ik hoop het. We willen niet groot zijn om groot te zijn. Onze ontwikkeling moet geleidelijk aan gebeuren. Het evenwicht tussen een rendabele organisatie en een expansie moet steeds bewaard worden. We nemen rustig onze tijd. Onze winsten stijgen elk jaar, wat onze aandeelhouders gunstig stemt. Wij hebben een reputatie van stabiliteit. We willen graag onze activiteiten in Europa uitbreiden, maar dit is niet zo eenvoudig. Alles hangt af van de groeisnelheid en van de juiste timing. We willen eerst en vooral onze onafhankelijkheid bewaren, waardoor we dus eigenaar van onze kantoren moeten blijven. Door deze politiek aan te houden, is het veel moeilijker een eventuele uitbreiding te financieren. Je moet ongeveer vijf jaar rekenen vooraleer een kantoor op kruissnelheid is. Daarom hebben we besloten onze bureaus in belangrijke steden, zoals Brussel, te behouden en in andere landen met geassocieerden te werken.
Véronique Pirson
PETER WALSH (KING & CO) Je moet het evenwicht bewaren tussen een rendabele organisatie en de drang om uit te breiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier