De oplaadpaal als mijlpaal
De elektrische auto is veel zuiniger en schoner dan een klassiek alternatief. Toch ligt elektriciteit tanken in ons land niet voor de hand. ThePluginCompany uit Kontich brengt daar verandering in.
Roel Van Espen
Zowat iedereen is het erover eens, elektrische voertuigen bieden een heleboel voordelen. Elektriciteit – al dan niet van groene oorsprong – heeft een hoger rendement dan de fossiele brandstoffen. Daarnaast is deze energiebron veel minder belastend voor het milieu en is ze goedkoper in verbruik. En dan zijn er nog de fiscale voordelen.
“Bovendien staan we nog maar aan de vooravond van de technologische evolutie van de batterijen”, zegt Leo Van Geyt, managing director van ThePluginCompany. “Op termijn zal die de autonomie van de elektrische voertuigen op eenzelfde of zelfs een hoger niveau brengen dan de voertuigen die door een fossiele brandstof worden aangedreven.”
Van Geyt bouwt met ThePluginCompany een oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in meerdere landen. Niet alleen in België – waar hij marktleider is – maar ook in Luxemburg, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Hij richtte het bedrijf op in 2009, maar was al jaren actief in duurzame mobiliteit.
Zijn ambitie is oplaadsystemen op interessante locaties ter beschikking stellen van gebruikers. Bijvoorbeeld langs de openbare weg, op parkings, aan supermarkten en shopping centra, restaurants, theaters, bedrijven, enzovoort.
“Heel wat automerken hebben vandaag al elektrische gezinswagens in hun gamma”, zegt Van Geyt. “Maar voorlopig ontbreekt een goede infrastructuur in ons land om de batterijen op te laden. We lopen achter op onze buurlanden omdat we geen masterplan hebben. Daar wil ThePluginCompany snel verandering in brengen.”
Productie naar België
Het bedrijf werkt voor de ontwikkeling van de oplaadtechnologie samen met het Engelse Elektromotive Ltd. Van Geyt wil de productie van de oplaadsystemen zelfs naar België verhuizen. Het gamma wordt op korte termijn ook uitgebreid tot vier modellen: een home charger voor thuisgebruik, een corporate charger voor bedrijfsdoeleinden, een publieke lader en een snellader die in amper tien minuten de klus klaart. De technologie is intussen al vijf jaar op de markt. In die periode hebben de toestellen meerdere Greenfleet Awards in de wacht gesleept: in 2007 en 2008 voor innovatie en design, en in 2009 voor outstanding achievement.
ThePluginCompany maakt dus dat België voorzien wordt van oplaadinfrastructuur. De nadruk ligt daarbij op een gemakkelijke, betrouwbare en veilige toegang tot elektriciteit. Het bedrijf kan zelfs een volledige oplaadinfrastructuur ontwikkelen op maat van de noden van de klant.
Er zijn al oplaadpunten bij onder meer Belgacom, Brico, de Katholieke Universiteit Leuven, de Katholieke Hogeschool Limburg, Europcar, LeasePlan, Q8 en Eandis. Maar ook een aantal steden en gemeenten zoals Diest en Bornem doen een beroep op de diensten van ThePluginCompany. Tegen eind 2010 is de kaap van 100 oplaadpunten in België overschreden.
Beheersplatform
Het bedrijf installeert niet alleen de oplaadsystemen, maar stelt ook een beheersplatform ter beschikking. “Daarmee kunnen onze klanten hun netwerk van oplaadpunten monitoren vanuit hun eigen IT-platform”, zegt Van Geyt. “Bovendien kunnen ze hiermee de gewenste vorm van betalen instellen en beheren. Er zijn verschillende betalingsopties mogelijk, bijvoorbeeld via een abonnement, credits of per sms. Sommige bedrijven voorzien ook een forfaitair bedrag per werknemer of stellen hun elektriciteit zelfs gratis ter beschikking.”
Roel Van Espen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier