De nieuwe diskette
De diskette is (bijna) dood, lang leve de USB-stick. U sluit hem aan op de USB-poort van de pc en kunt er de zwaarste files mee vervoeren, van afbeeldingen tot PowerPoint-documenten.
Behalve voor de Migo zijn de vermelde prijzen die van Fnac en Media Markt. Alle leveranciers van informaticamateriaal verkopen deze toestellen.
De diskette, al in dienst sinds het begin van de jaren tachtig, heeft haar beste tijd gehad. Bestanden worden dezer dagen via het lokale netwerk of via het internet uitgewisseld. Toch blijft er nood aan een fysiek transportmiddel, liefst een dat meer ruimte biedt dan een eenvoudige diskette. USB-sticks lijken de nieuwe norm te worden. Ze zijn klein, u kunt ze op zak steken en via de USB-poort van elke pc of Mac lezen.
Wij hebben drie types USB-sticks getest op een pc met Windows 2000 als besturingssysteem. Ze werden alledrie zonder voorafgaande installatie van software herkend, een voordeel dat ook geldt voor gebruikers van Windows XP of Macintosh. USB-sticks zijn duidelijk sneller dan diskettes, hun capaciteit varieert van 64 megabyte tot zelfs 2 gigabyte. De meest courante capaciteit is momenteel 128 megabyte, wat overeenkomt met ongeveer 100 diskettes, tegen een prijs tussen de 50 en de 90 euro. Hoewel enkele grote merken als Sony of Iomega ze verkopen, zijn de namen van de fabrikanten ( Sharkoon, Freecom,…) meestal minder bekend.
Veertig keer sneller
Punten om op te letten bij de aankoop zijn onder meer de capaciteit, de compatibiliteit met uw pc (sommige modellen werken met Linux), de meegeleverde programma’s en de snelheid. Wat dat laatste betreft, is er momenteel een generatiewissel bezig: nieuwe sticks werken op basis van USB 2.0, een norm die de snelheid ten opzichte van de eerste generatie met een factor 40 opkrikt. De voorwaarde is wel dat ook uw computer over USB 2.0-poorten beschikt. Is dat niet het geval, dan blijft de combinatie werken maar kunt u niet profiteren van de hogere snelheden.
De interessantste modellen zijn meer dan alleen een opslagmedium. Zo dient de Micro Vault van Sony als toegangssleutel tot uw pc: wie de stick niet heeft, kan niets met de computer aanvangen. Het Amerikaanse Forward Solutions stopt dan weer uw hele pc in een USB-staafje. De Migo slaat e-mails, cookies, screensavers en belangrijke documenten op, zodat u zich waar dan ook voor uw eigen pc kunt wanen. Gewoon inpluggen en uw vertrouwde computer staat virtueel ter beschikking. Migo is voorlopig niet verkrijgbaar in België, tenzij u het via het internet bestelt (www.4migo.com, 199,95 dollar voor 256 MB).
Muziek op een staafje
Tot slot nog een woordje uitleg over de USB-sticks met muziek. Dit zijn echte draagbare MP3-spelers met een hoofdtelefoon en een schermpje waarop de titels van de songs verschijnen. Per 64 MB zijn ze goed voor één uur luisterplezier. De prijs van deze toestellen start vanaf 150 euro en hangt af van de verschillende mogelijkheden die ze bieden. Met een i-Bead van 128 MB, die ongeveer 189 euro kost, kunt u bijvoorbeeld MP3- en WMA-bestanden lezen, FM-radioprogramma’s beluisteren en muziek opnemen. U moet echter kiezen tussen muziek en gegevens, want als u enkele foto’s en wat gegevensbestanden opslaat, hebt u nog maar weinig ruimte over voor muziek. Of omgekeerd.
Robert Van Apeldoorn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier