De nieuwe Chileense wijn
” We waren het beu van wijnschrijvers, importeurs en sommeliers constant te horen dat Chileense wijnen industrieel, zoet en saai zijn”, zegt de terroirspecialist Pedro Parra. “Er zijn prachtige terroirs in Chili, waar je grote wijnen kunt maken, fijn en elegant zoals in Europa. Alleen moest iemand die gebieden ontdekken en ontginnen. Dat is wat wij gedaan hebben. Wij willen het imago van de Chileense wijn veranderen.”
Parra doet dat samen met François Massoc, een wijnmaker die hij ontmoette toen beiden in Bourgogne studeerden en werkten, en met nog twee andere door wijn gepassioneerde vrienden, een wijngaardspecialist en een commerciële man.
Met hun vieren startten ze in 2008 een wijnproject in gebieden ten zuiden en ten oosten van Chili, die als ongeschikt voor wijnbouw werden geacht. Iedereen verklaarde hen voor gek. En dus noemden ze hun project ‘Clos des Fous’. Alle vier zijn ze trouwens ook “gek van wijn”.
Hun ambitie was niet min: ze wilden bewijzen dat in Chili fijne, elegante wijnen in Franse stijl mogelijk zijn. Maar daarvoor moesten ze koelere gebieden opzoeken: op grotere hoogte, vlak bij de kust en meer naar het zuiden (waar het op het zuidelijk halfrond koeler is). Koelte zorgt voor een tragere en langere rijpingscyclus van de druiven, zodat ze de tijd krijgen om smaakintensiteit en aromatische complexiteit op te bouwen. Het zorgt er ook voor dat de druiven hun frisse aciditeit behouden. Zo is de chardonnay afkomstig van de hoogst gelegen wijngaard in Chili, bijna 1000 meter boven de zeespiegel, op een vulkanische bodem. Pedro Parra gelooft in dergelijke rots- en steenachtige bodems, waar de wijnstokken minder maar betere druiven produceren, en hun wortels dieper doordringen in de ondergrond.
De vier partners namen nog beslissingen waarvoor ze voor gek werden versleten. Ze irrigeren hun wijngaarden niet, wat in Chili nochtans toegelaten is omdat het klimaat er zo warm en droog is. Maar Clos des Fous is niet voor niets een Franse naam, alles wordt gedaan zoals in Frankrijk, waar irrigatie verboden is. “Wijnstokken die vanuit hun eigen sterkte overleven, produceren betere druiven”, argumenteert Parra.
Hun wijnen van pinot noir en chardonnay zijn in elk geval heel anders dan de volle, rijke wijntypes die in Chili gangbaar zijn. Ze zijn fijner, mineraler en strakker, helemaal in de Bourgondische stijl. Clos des Fous is de pionier van een nieuw Chili, met wijnen die de echte ‘wijngekken’ kunnen bekoren.
De wijnen van Clos des Fous worden ingevoerd door adbibendum.be.
BRUNO VANSPAUWEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier