De nieuwe betekenis van ‘Tourbus’
Of hij nu in de Tour zit of hardrockers vervoert, de omgebouwde zwerfwagen van Funrun Touring Company biedt reiscomfort op mensenmaat.
Y ves Vandermotte heeft de hele maand juli zijn vertrouwde thuis in Rotselaar ingeruild voor een nomadenleven langs de wegen van de Tour de France. In opdracht van het Amerikaanse Woods Television bracht hij drie weken lang acht technici van het Brabantse productiehuis Outside Broadcast van aankomstplaats naar aankomstplaats. Funrun Touring Company, dat begin dit jaar werd opgericht, heeft zich gespecialiseerd in het vervoer van groepen. Dat kunnen televisiecrews of een vriendenclan zijn, maar dé doelgroep zijn muziekbands.
De eenmanszaak van Vandermotte investeerde fors in een goed uitgeruste tourbus, waarin tot tien personen onderkomen en slaapgelegenheid kunnen vinden. Hij bouwde de veredelde zwerfwagen eigenhandig om tot een comfortabele verblijfplaats voor groepen on the road. Vandermotte: “In het muziekcircuit heb je ofwel heel grote tourbussen, ofwel heb je kleine bestelwagens zonder veel comfort. Met ons aanbod profileren we ons ergens middenin, en blijkbaar zijn we totnogtoe de enigen die dat in België aanbieden. Ons orderboek is nu al aardig gevuld. Volgend jaar moeten we sowieso een tweede tourbus in omloop brengen.”
Vandermotte, een muziekliefhebber in hart en nieren, realiseert met het project een jeugddroom. De jonge veertiger wou eigenlijk zelf muzikant worden. “Maar er zijn duizenden muzikanten die veel meer talent hebben,” beseft hij. “Wat ik nu doe, is een aardig alternatief.” Funrun brengt muzikanten op hun bestemming, of het nu gaat om hardrockers, klassieke muzikanten of jazzcats. Vandermotte: “Na het optreden staan we ze op te wachten en brengen we ze in de nachtelijke uren naar hun volgende stopplaats. Meestal doen we voor rekening van de klant ook de nodige aankopen of serveren we spijs en drank. Sommige bands vragen me nu zelfs om ook hun tourmanager te worden en alle contractuele afspraken tussen artiest en organisator op te volgen. We zullen het maar als een vorm van diversificatie beschouwen, zeker?”
In een ver verleden maakte de bedrijfsleider eigenhandig planken voor windsurfers. Die werden in het commerciële circuit verkocht onder de naam Funrun. “Eigenlijk draait het allemaal om hetzelfde: zorgen dat de klant van punt A naar punt B vervoerd wordt en er nog fun aan beleeft ook.”
Karel Cambien
“Ik wou zelf muzikant worden. Hen vervoeren, is een aardig alternatief.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier