De nieuwe Bert De Graeve
Het aandeel van Alcatel-Lucent is sinds januari met meer dan 40 % gedaald en dus probeert topvrouw Patricia Russo haar vel te redden met een nieuw besparingsplan. Bovenop de lopende 12.500 afvloeiingen belooft ze nog eens 4000 jobs weg te knippen.
Het vraagteken voor Antwerpen-Lucent Bell zit in de mededeling dat Alcatel-Lucent zijn “regionale structuur heeft gestroomlijnd”. Voltooid tegenwoordige tijd. De twee Europese zones, Noord en Zuid, verliezen hun topmanager en komen samen met Azië-Pacific in één hand, die van Frederic Rose, waarover verder meer. Het hoofdkwartier van de regio Europa & Noord, van Ierland tot Vladivostok, was in Antwerpen. Algemeen wordt nu aangenomen dat het eengemaakte regionale hoofdkwartier in Parijs zal komen. Niemand geeft een cent voor de kansen van Antwerpen.
Wat betekent dit voor de carrière van Paul Depuydt (42), die naast CEO van België ook het petje draagt van operationeel directeur van de regio Europa & Noord? Als chief operating officer organiseerde hij de backoffice van de regio, inclusief de stroomlijning van de informatica- en rapporteringssystemen. Een job die hem toevertrouwd was. Depuydt is thuis in financiële analyse sinds hij in 1991 bij Alcatel Bell op de investeringen in de joint ventures in China en Turkije werd gezet. In 1995 werkte hij mee de cofinanciering uit voor starter Hermes Europe Railtel, waarna de hoofdzetel hem naar Parijs haalde om nog meer cofinancieringen met alternatieve operatoren te helpen monteren. Daar raakte hij bevriend met de eerder genoemde Frederic Rose, de in Antwerpen opgegroeide, Nederlandssprekende Amerikaan (met een Russische grootmoeder) die in 1993 door Rudi Thomaes uit de VS naar zijn geboortestad aan de Schelde was teruggehaald. Rose volgde bij Bell ongeveer hetzelfde parcours als Depuydt, maar terwijl de Bruggeling in 2000 financieel directeur werd bij Bell en Alcatel Noord-Europa, stapte Frederic Rose over naar de nieuwe divisie network services, waarvan hij later de leiding kreeg.
Rose promoveert nu naar het nieuwe zevenkoppige directiecomité waarin ook Michel Rahier opstijgt, een tweede goede bekende van Depuydt. De 54-jarige Hovenaar, die in 1980 als researcher bij Alcatel Bell begon, is sinds oktober verantwoordelijk voor de leveringen aan operatoren en leidt daarmee nu het gros van de business van Alcatel-Lucent.
Paul Depuydt volgde in 2004 huidig VBO-gedelegeerd bestuurder Rudi Thomaes op bij Bell en kwam sindsdien vooral in beeld als de CEO die de verhuizing van de Bell Toren naar de nieuwbouw naast het Antwerpse Centraal Station orchestreerde – en te maken kreeg met het buurtprotest tegen de betonnen constructies van projectontwikkelaar Robelco. Ook intern was de verhuizing een omwenteling omdat men afstapte van vaste werkplekken. “Hij kan grote groepen en complexe stakeholderstructuren in beweging krijgen. Een diplomaat met visie”, analyseert iemand uit zijn naaste kring. “Hij is er samen met technisch directeur Thierry Van Landeghem in geslaagd de researchactiviteiten in Antwerpen te houden”, zegt directeur Wim De Waele van het breedbandonderzoekscentrum IBBT. “Bedrijfsleiders appreciëren hem om zijn engagement voor innovatie, zijn bezorgdheid om de concurrentiepositie en de kosten van onderzoekers in België”, getuigt directeur Christian Vanhuffel van Agoria ICT. Alcatel-Lucent Bell, nog 1800 medewerkers, verkocht begin dit jaar ook zijn laatste fabriek, in Geel, aan het Nederlandse TBP Electronics.
Paul Depuydt, gehuwd, twee kinderen, is geen sporter zoals zijn tweelingbroer Piet Depuydt, voormalig hoofdredacteur en nu senior writer bij Trends. Hij heeft niet de indrukwekkende fysiek van voormalig Alcatel Bell-CEO Jo Cornu, die nog altijd bestuurder is bij Alcatel-Lucent. Maar hij is een secure, prima georganiseerde teamplayer, die uitstekend communiceert en bijbelvast is in cijfers. “Een van de managers van de toekomst, van het kaliber Bert De Graeve ( nvdr – nu CEO van Bekaert)”, schat de al aangehaalde intimus. Tegelijk speelt Paul Depuydt sinds zijn jeugd in Brugge pretentieloos basgitaar in muziekgroepjes, oorspronkelijk in de covergroep Precious Limits met acteur Tom Van Landuyt. Hij speelt bij gelegenheid voor de fun jazzy postrock en lounge in groepjes als Cre8 en PhusionCulture, rond onder meer doctor-bio-ingenieur Matty Demont.
Bij marktonderzoeker CurrentAnalysis verwacht analist John Marcus niet dat zelfs een verhuizing van het regionale hoofdkwartier naar Parijs Antwerpen zal hinderen. CurrentAnalysis rekent de producten waarin Antwerpen uitblinkt – DSL en bepaalde klassen van routers – tot de sterkste troeven van Alcatel-Lucent.
Zelfs in vakbondskringen is men niet overmatig bezorgd. Het regionale hoofdkwartier stelt maar een beperkt aantal mensen tewerk, vooral buitenlanders, en Antwerpen is al maanden rond met de vorige herstructurering, die 110 banen heeft gekost. “Dit is belangrijk voor het prestige, maar het heeft niets te maken met de technologie en wij zijn een technologiebedrijf”, zegt een vakbondsman. Hij verwacht niet dat de commerciële relaties van Antwerpen eronder lijden. In het nieuwe gebouw is een unieke demo- en testruimte voor klanten ondergebracht.
De directe baas van Paul Depuydt bij regio Noord, Christian Reinaudo, vertrekt. Maar zoals woordvoerder Kris Keymeulen van Alcatel-Lucent Bell zegt op de vraag of Depuydt nu meer vrije tijd krijgt: “De organisatie kan veranderen, het werk moet nog altijd worden gedaan.”
Paul Depuydt
– CEO van Antwerpen-Lucent Bell
– Onzekerheid over zijn internationale rol in nieuwe structuur
Bruno Leijnse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier