De nieuwe baas van Vendex KBB?
Te koop. Sinds vorige week bengelt dit bordje aan de voorgevel van het Nederlandse distributieconcern Vendex KBB. Die groep is onder andere met doe-het-zelfketen Brico en warenhuisketen Hema ook in België actief. De raad van bestuur en de hoofddirectie van de beursgenoteerde detailhandelaar (omzet vorig jaar: 4,36 miljoen euro) zijn bereid om te praten met geïnteresseerde partijen – voor zover die de groep in haar geheel overnemen en de huidige strategie onderschrijven. Dat zo’n operatie plots bespreekbaar wordt, komt door misnoegde aandeelhouders (onder leiding van K-Capital en Guy Wyser-Pratte) die vinden dat het aandeel van Vendex KBB fors ondergewaardeerd is.
De slechte beursprestatie is het gevolg van de teleurstellende resultaten bij Vroom & Dreesmann ( V&D). Die warenhuisketen vertegenwoordigt een vijfde van de totale omzet van de groep en is zwaar verlieslatend. Ging de hoofddirectie er in april 2003 nog van uit dat de zwakke rentabiliteit bij V&D slechts tijdelijk was, dan moest ze amper drie maanden later de alarmklok luiden. Ze zette drie V&D-directeurs aan de deur en Dirk Goeminne, die op dat moment furore maakte bij Hema, werd de nieuwe directievoorzitter bij de probleemdochter. De West-Vlaming kreeg meteen ook een zitje in de hoofddirectie van moederconcern Vendex KBB.
Bij Hema had Goeminne al bewezen dat hij overweg kon met noodsituaties. Toen hij daar in 2000 aantrad als algemeen directeur was de situatie vergelijkbaar met die bij V&D nu. Hij begon meteen puin te ruimen en onder zijn leiding groeide de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam uit tot de parel aan de kroon van Vendex KBB. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Goeminne moest geregeld in de clinch gaan met de vakbonden.
Dat is nu niet anders, want een van de eerste punten van het herstelplan (naast het schrappen van 2000 jobs) is een drastische aanpassing van de lopende CAO. Toch geniet Goeminne nog altijd een ijzersterke reputatie bij de vakbonden. “Die ingreep was gewoon nodig,” zegt Geert B. Rijzinga, bestuurder bij CNV Dienstenbond, enigszins verrasssend. “Goeminne is een van de sterren van het concern. Hij heeft Hema uit de put gehaald, maar ik vrees dat er hem te weinig tijd rest om hetzelfde te doen met V&D.”
Het ziet er inderdaad sterk naar uit dat Vendex KBB binnenkort wordt overgenomen en dan zijn de dagen van V&D wellicht geteld. Dat geldt ook voor de voorzitter van de hoofddirectie, Ed Hamming. “Die man heeft er echt een potje van gemaakt, het verbaast me dat hij niet al veel vroeger is opgestapt,” zegt de Nederlandse retailspecialist Gerard Rutte scherp. Dirk Goeminne hoeft daarentegen niets te vrezen, integendeel. “Als de verkoop doorgaat, lijkt het me niet meer dan logisch dat de nieuwe investeerders Goeminne naar voren zullen schuiven als nieuwe voorzitter van de hoofddirectie,” blikt vakbondsman Rijzinga vooruit. Dat de man ervaring heeft in zowel inkoop, verkoop, logistiek als financiën is een extra troef.
Dirk Goeminne, die morgen, 13 februari, 49 wordt, staat bekend als een keihard onderhandelaar. “Hij blijft vriendelijk en is altijd bereid te luisteren,” zegt iemand die nog met hem rond de tafel heeft gezeten. “Maar hij weet wat hij wil en dat maakt hij ook meteen duidelijk. Eigenlijk is hij zeer on-Vlaams.” Vóór de Waregemnaar bij Hema aan de slag ging, was hij actief bij de, ook al Nederlandse, modeketen WE. Dat heeft ook zijn sporen nagelaten in zijn taalgebruik, dat doorspekt is met typisch Nederlandse termen. “Maar hij spreekt nog altijd West-Vlaams,” lacht broer Luc, een kinesitherapeut uit Roeselare. “Zoals onze vader, die vlashandelaar was, het ons heeft geleerd, zijn we een familie van harde werkers. Dirk is misschien wel de meest voortvarende van de negen kinderen, maar hij is toch eenvoudig gebleven. Familie is zeer belangrijk voor hem. Volgende week gaan we overigens samen skiën.” Goeminne heeft zelf drie kinderen.
Vroeger was hij ook op de sportvelden een vaak geziene gast, maar dat zit er niet meer in. Behalve dan een tennispartijtje met zijn jeugdvriend Frank Desmedt van het tweesterrenrestaurant ‘t Oud Konijntje.
De West-Vlaming studeerde af als licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen, aangevuld met een diploma Handelsingenieur, bij de jezuïeten van de Ufsia. Momenteel resideert Goeminne in Waasmunster, maar door de week zit hij op een appartement in Amsterdam. Daar is hij ook een van de drijvende krachten achter de Belgian Business Club, een netwerk van tachtig Nederlandse Belgen die maandelijks samenkomen.
Toch heeft hij zijn roots niet verloochend. Hij is vaste klant op Waregem Koerse en zal ook nooit nalaten om zijn bewondering uit te drukken voor “boer Clerck“, de bezieler van het Beaulieu-tapijtenimperium. Goeminne houdt er niet van om in de schijnwerpers te staan, maar als hij toch een interview toestaat, blijkt weer die verknochtheid aan zijn geboortestreek. Aan de Belgische pers gaf hij nog maar twee interviews: een aan Trends en een aan de Krant van West-Vlaanderen.
DIRK GOEMINNE
Directievoorzitter van warenhuisketen Vroom & Dreesmann.
Lid van de hoofddirectie van het moederbedrijf Vendex KBB.
Gedoodverfde voorzitter van de hoofddirectie van Vendex KBB na de overname door investeerders.
Dirk Van Thuyne
“Dirk Goeminne weet wat hij wil en maakt dat meteen duidelijk. Eigenlijk is hij zeer on-Vlaams.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier