De megamogelijkheden van een NAS-server
Door gebruik te maken van een zogenaamde NAS-server kunnen computergebruikers makkelijk bestanden uitwisselen. Wij testten een uiterst compact en gebruiksvriendelijk exemplaar.
Reacties: e-trends@trends.be
Het is een ongeschreven wet die u zelf vast al aan den lijve ondervonden hebt: de pc die u vandaag koopt, is binnen een jaar alweer veel te traag. Hoe groot die harde schijf ook lijkt, de dag dat ze propvol zit, loert achter het hoekje.
Dat vereist voor een KMO enig denkwerk, niet alleen over de hoeveelheid ruimte die werknemers nodig hebben, maar ook over de juiste verdeling ervan. Een van de manieren om slimmer met opslagruimte om te gaan, is ze niet langer te koppelen aan de individuele pc’s die doorheen het bedrijf opgesteld staan. In plaats daarvan kunt u gebruikmaken van het computernetwerk dat al die pc’s verbindt. Met een zogenaamde NAS-server stelt u een harde schijf ter beschikking die door elke pc aanspreekbaar is. NAS staat dan ook voor Network Attached Storage, opslagcapaciteit die u aan het netwerk hangt.
Compatibel met Windows én Mac
Een betaalbare versie brengt het Amerikaanse Iomega op de markt. De NAS100d is een klein doosje, iets groter dan een luidspreker, dat voor net geen 600 euro een opslagcapaciteit van 250 gigabyte biedt – ongeveer even veel als een grote harddisk die u in een moderne pc kunt aantreffen. U hangt het toestel aan uw bestaande computernetwerk, waarna de NAS zelf alle nodige verbindingen legt. Ongeveer dertig seconden later kunt u van op elke pc in het netwerk bestanden bekijken, opslaan of natuurlijk bewerken. De NAS werkt onafhankelijk van besturingssystemen, zodat u evengoed met een Apple Macintosh als met een Windows-machine aan de slag kunt. Ook Linux en Unix worden ondersteund.
Dat heeft ook voor thuiswerkers voordelen. Beschikt u over een pc en een Mac die met elkaar in verbinding staan, dan kunt u via de oplossing van Iomega bestanden uitwisselen tussen beide computers. Het is erg makkelijk om het toestel zo te configureren dat het fysiek deel lijkt uit te maken van uw pc. De NAS toont zich in uw besturingssysteem immers als een nieuw netwerkapparaat, waarna u kunt aangeven dat u de ruimte wilt aanspreken als pakweg de N-schijf. Dat hoeft maar één keer, daarna gedraagt de nieuwe N-schijf zich net zoals uw bestaande C-schijf.
Draadloos, maar met hindernissen
Eigenlijk hoeft u geen kabels te gebruiken om de NAS met uw pc te verbinden. Het toestel werkt namelijk ook draadloos en beschikt over een ingebouwde antenne waarmee het rechtstreeks met een daarvoor geschikte computer kan communiceren – meestal een laptop. Dat lijkt echter een noodoplossing, want het gebruik van het toestel wordt dan een stukje ingewikkelder. Bovendien moet u aan snelheid inboeten, zeker wanneer u werkt op een laptop die meer dan één jaar oud is. In dat geval valt de snelheid terug tot slechts 10 % van wat via een draadgebonden netwerk mogelijk is. Maar ook bij modernere schootcomputers gaat de verbinding slechts met halve snelheid.
Via een standaardnetwerkverbinding merkt u nauwelijks dat de bestanden niet uit uw eigen pc komen. Het duurt hooguit een fractie van een seconde langer om een groot bestand te openen, daarna verloopt alles heel vlot. Zelfs zware muziek- of videobestanden worden vlot verwerkt.
De Iomega NAS biedt veel intelligentie voor een aanvaardbare prijs en is gebruiksvriendelijk genoeg om zelf in geen tijd te installeren. Doe dat best niet op uw bureau: hoewel de NAS daar perfect past, maakt de ingebouwde ventilator zoveel lawaai dat het al snel gaat storen. Raphael Cockx
Raphael Cockx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier