DE LAATSTE DER BEURSDYNASTIEËN
De onafhankelijke beursvennootschappen lijken met uitsterven bedreigd. De voorbije tien maanden kregen ze het hard te verduren door de speculatietaks.
Tot de jaren tachtig waren ze met meer dan tweehonderd, de wisselagenten die beursorders mochten doorgeven aan de beursvloer. De aan- en verkooporders kwamen van banken en particulieren, toen nog via de telefoon. Vanaf 1989 begon de beurs van Brussel de handel te automatiseren. Voortaan konden de makelaars orders doorgeven vanuit hun kantoor. Een jaar later kregen de banken rechtstreeks toegang tot de beurs en hadden ze de wisselagenten niet meer nodig.
De moderniseringen die nog volgden, leidden ertoe dat in 2004 van de 200 wisselagenten nog maar 38 onafhankelijke beursvennootschappen overbleven. Sommige werden verkocht aan grote banken, andere transformeerden zich tot volwaardige vermogensbeheerders en nog andere sloten samenwerkingsovereenkomsten af.
RAMP VOOR BEURSHUIZEN
Twaalf jaar later deed de speculatietaks de sector opnieuw op zijn grondvesten daveren: de meerwaardebelasting die een particulier moet afdragen op aandelen die hij binnen de zes maanden verkoopt. Twaalf onafhankelijke beursvennootschappen schaarden zich begin juni in een gezamenlijke persconferentie achter een oproep om die heffing af te voeren. “In zijn huidige vorm is die belasting een ramp voor de begroting en voor de beurshuizen”, zei Olivier Leleux, de topman van het gelijknamige beurshuis en de bezieler van het protest.
De speculatiebelasting kostte de overheid 54 miljoen euro, omdat de Belgen hun gedrag aanpasten en minder transacties uitvoerden, of transacties uitstelden om belastingen te vermijden, of hun effectenrekening naar het buitenland verhuisden. Bij de jongste begrotingsbesprekingen werd de belasting geschrapt. CD&V dringt erop aan die te vervangen door een andere meerwaardebelasting. Het zou best kunnen dat beleggers van de regen in de drup terechtkomen.
MET UITSTERVEN BEDREIGD
De Belgische Vereniging van Beursleden (BVBL) heeft er geen goed oog in en verwacht moeilijkheden bij de uitvoering van het voorstel van CD&V. Het verstuurde een persbericht in naam van veertien leden, waaronder KBC Securities, een opvallende afwezige op de persconferentie van Leleux en de andere beurshuizen. “De sector van de beursvennootschappen is goed voor 800 jobs in België en zijn rendabiliteit staat uiteraard onder druk. De sector is al rechtstreeks en onrechtstreeks slachtoffer van de speculatietaks en andere fiscale maatregelen uit het verleden. Het aantal transacties is sterk gedaald. Daarbij komt nog dat buitenlandse financiële bemiddelaars ook Belgische beleggers aantrekken, zoals bijvoorbeeld in Nederland en in Luxemburg”, stelt de BVBL.
We zeggen het niet graag, maar de onafhankelijke familiale beurshuizen lijken met uitsterven bedreigd. Het is zo goed als onmogelijk nog een nieuwe beursvennootschap op te richten, doordat de eisen van de toezichthouder zo hoog liggen, vindt Jean-Jacques Pire van Pire Asset Management. Tegelijk staan jongeren niet meer te popelen om in de zaak van hun ouders te stappen, en al helemaal niet in een zaak die zich bezighoudt met beleggen.
Daarom brengen we de volgende weken portretten van beurshuizen die al generaties lang in de familie zijn gebleven. Deze week is dat Pire Asset Management in Charleroi. Volgende week komt Antwerpen aan de beurt.
IDW
Jongeren staan niet te popelen om in de zaak van hun ouders te stappen, zeker niet als die zaak zich bezighoudt met beleggen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier