De Italiaan die Bordeaux versloeg
Weinig wijnen in de wereld kunnen er prat op gaan een eigen appellatie te hebben, speciaal voor hen gecreëerd. In Italië viel die eer te beurt aan Sassicaia, gemaakt van 85 procent cabernet sauvignon en 15 procent cabernet franc, op een ‘land bezaaid met stenen’ (de vertaling van Sassicaia). Dit was de eerste Italiaanse wijn die in een blinddegustatie de grootste wijnen van Bordeaux versloeg. Sindsdien begonnen andere Italiaanse domeinen ook wijnen van Bordelese druiven te maken. Maar Sassicaia wordt door de meeste wijnliefhebbers nog altijd als de topper beschouwd.
De eigenaar van Sassicaia is een markies, Mario Incisa della Rocchetta, die bijzonder trots is op zijn domein. “De geschiedenis van Sassicaia gaat terug tot de jaren twintig. Mijn vader was van Piemonte en droomde ervan een nobele wijn te creëren, die de concurrentie aankon met de wijnen die hij zelf het liefst dronk, die van Bordeaux. Hij huwde met een dame die ook van adel was en aan de westkust van Toscane een landgoed bezat, Tenuta San Guido. In 1940 plantte mijn vader daar de eerste Bordelese wijnstokken, wat ongezien was in Toscane. De wijn van mijn vader raakte bijgevolg niet verkocht, hij werd uitsluitend op het familiedomein gedronken. Tot in de jaren zestig. Dan overtroefde hij in een blinddegustatie alle premiers grands crus classés van Bordeaux. De naam Sassicaia was op slag wereldberoemd.”
Een belangrijke stap in de verdere kwaliteitsverbetering was de ontmoeting met de oenoloog Giacomo Tachis, die assistent was geweest van de legendarische Bordelese oenoloog Emile Peynaud. “Giacomo Tachis had nog andere Italiaanse wijnen met Bordelese druiven gemaakt en had de beweging van de Super Tuscans op gang gebracht, topwijnen van druiven die de Italiaanse wetgeving niet toeliet. Ze moesten bijgevolg op de markt komen als vino da tavola, tafelwijn. Maar door hun internationale succes werd de wetgeving aangepast. De Super Tuscans evolueerden echter steeds meer naar donkere, krachtige wijnen, en dat wilde ik niet. Ik heb er bij Giacomo Tachis altijd op aangedrongen de fijne, elegante stijl van Sassicaia te respecteren.”
Door gezondheidsproblemen werkt Tachis vandaag niet meer als oenoloog. Zijn getalenteerde medewerkster Graziana Grassini heeft zijn taken overgenomen. Intussen is de wereldvraag naar Sassicaia vele malen groter dan het aanbod, zelfs nu een fles 140 euro kost.
Sassicaia wordt in ons land ingevoerd door licata.be.
BRUNO VANSPAUWEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier