De honger van Schneider Electric

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Nederland, Frankrijk en andere Europese landen hebben actieplannen om het gebruik van elektrische wagens te promoten. In België ontbreekt die visie. Dat doorkruist de groeiplannen van Schneider Electric België.

Lichtschakelaars, software voor het energiemanagement van gebouwen, modules voor parkingbeheer, besturingsknopjes voor jacuzzi’s: Schneider Electric legt zich toe op energiemanagement. De onderneming zorgt voor de verbinding tussen de productie van energie en het verbruik ervan. Haar apparatuur vormt een belangrijk onderdeel van de laadpalen voor elektrische voertuigen.

“De meeste schattingen gaan ervan uit dat in 2020 het wagenpark 3 tot 15 procent elektrisch zal zijn. Of we te optimistisch of te voorzichtig zijn, weet ik niet, maar wij gaan uit van 7 procent”, weet CEO Jean-Paul Brees van het Belgische filiaal van de groep. “Apparatuur voor elektrische wagens maakt tegen dan 6 procent van onze omzet. Misschien niet veel, maar goed voor 15 tot 20 procent marktaandeel. Momenteel pusht vooral de privésector elektrische voertuigen. Dat de overheid niet mee op die kar springt, is jammer.”

Al hebben Brees en de zijnen nog wel wat andere ijzers in het vuur. In België ligt de focus vooral op toepassingen voor water, databeheer en ziekenhuizen. “We mikken op een jaarlijkse groei van 6 tot 9 procent. Al verwacht ik dat we meer en meer naar complete oplossingen gaan: zowel de elektrotechnische producten, als een stuk informatica. Denk aan elektrische distributie met snelheidsrege-laars voor waterbedrijven, of laagspanningsborden samen met monitoring.”

Hernieuwbare energie zal op termijn goed zijn voor een vijfde van de omzet, meent Brees. “Dat zal samengaan met de groei van het slimme elektriciteitsnet, het smartgrid. Naarmate het netwerk wordt geautomatiseerd, zullen we meer producten ontwikkelen voor particulier gebruik. We gaan naar efficiënte ondernemingen, maar ook naar efficiënte huizen. We meten niet alleen het verbruik, maar maken dat interactief. Zo optimaliseren we uw facturen, bijvoorbeeld door de netbelasting beter te beheren.”

Het bedrijf is ook erg aanwezig in energie-efficiëntie. “Per kilowattuur dat u verbruikt, moeten er drie worden geproduceerd. Wij hebben automatiseringsoplossingen die een besparing kunnen opleveren van 30 tot 50 procent.”

Schneider Electric kocht vorig jaar het Franse Areva Distribution. Eind vorig jaar werd ook het Italiaanse Uniflair overgenomen, een specialist in computervloeren voor datacenters en oplossingen voor precisiekoeling. Summit Energy, een Angelsaksische duurzame dienstenleverancier, volgde twee weken geleden. “In België bekijken we twee dossiers. Geen grote bedrijven, maar overnames die door hun specialisatie nieuwe mogelijkheden openen.”

LUC HUYSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content