De Gele Kastanje
Superkok Stefaan Knuts verhuisde naar de voormalige Blauwe Zon in hartje Leuven en kookt daar een vriendelijk geprijsd, modern en lekker potje.
Het vroegere restaurant De Blauwe Zon, dat met zijn spectaculaire interieur zeven jaar lang kleur gaf aan het centrum van Leuven, werd in nieuwe tinten gekwast en kreeg ter gelegenheid van de heropening een nieuwe chef-kok. De baas en de chef zijn niet aan hun proefstuk toe. Mil Berbé is de 47-jarige ondernemer die aan de basis stond van succesvolle Leuvense horecaprojecten als Nachtuil, Beluga, Blauwe Zon en Blauwe Maan. De jongste jaren staat hij zelf aan het fornuis in Lavendelblauw (Ravenstraat 38), waar hij niet met het hoofd maar met de buik kookt.
De exploitatie van de Blauwe Zon had hij overgelaten aan het toenmalige personeel. De zaak ging onlangs mis en Mil moest snel een oplossing vinden. Voormalig superchef Stefaan Knuts werd in de arm genomen en samen dokterden ze een nieuwe formule uit. De Blauwe Zon werd met bescheiden middelen omgebouwd tot De Gele Kastanje. Knuts kreeg de opdracht om met redelijk geprijsde ingrediënten modern en met fusion-invloeden te kokkerellen. Nu is de vraag of hij dat kan: Knuts is klassiek geschoold en heeft er zeven jaar Scholteshof, vijf jaar Beluga en vijf jaar Dumont opzitten. Met zo’n opleiding is het niet zo makkelijk om het roer radikaal om te gooien.
Wij zochten een parkeerplaats, wat in Leuven geen sinecure is, en liepen door de Tiensestraat aan De Gele Kastanje voorbij. Geen wonder: het restaurant zag er, met op de ramen geplakte versiering voor Valentijn, kale tafels en harde verlichting uit als een combinatie van een café en een uitzendbureau. Eenmaal binnen stelde de professionele aanpak van de maître d’hôtel ons snel gerust. We kozen voor een tafel op de open bovenverdieping en zagen hoe de zaak gestaag volliep. De Gele Kastanje wordt bezocht door een gevarieerd publiek dat komt om ontspannen lekker te eten. Hier geen moeilijk El Bulli-gedoe met opgeklopte sausjes, maar wel exotisch geparfumeerde bereidingen uit een gepersonaliseerde internationale keuken. Het restaurant heeft een beknopt menu met succesnummers als sashimi van tonijn en sushi nori (12,90 euro) en saltimbocca van jong konijn met potée van savooienkool (17,10 euro). Het menu wordt bijgestaan door een bescheiden wijnkaart, die is opgebouwd uit populaire wijnen uit nieuwe wijnlanden.
Wij proefden van heerlijke, gebakken sint-ja- kobsschelpdieren opgediend met knolselderravioli, brunoise van groenten en braadjus (15,60 euro) en sashimi, en in grove brokken gesneden tonijn, gemarineerd in sesamolie en sojasaus en opgediend met sojascheuten en ijskoude sushi van rijst, gember en nori (12,90 euro). Hoofdgerechten waren superverse rog met in de oven gedroogde rode biet, blokjes gekookte rode biet, savooienkool met spek en in ganzenvet gebakken paarse aardappels (alleen interessant voor de kleur, 16,50 euro) en zeebrasem geserveerd op tomatenbrood met in boter gestoofde spinazie en avocadomousse (16,60 euro). Als nagerecht was er een modieuze bereiding rond zevenkruidenroomijs met speculaas- toast en frambozencoulis (6,20 euro). Wij gingen tevreden weer op zoek naar onze auto.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier