De favoriete restaurants van Belgische managers

14.349 topmanagers werd gevraagd naar hun favoriete eethuis, naar de maximale prijs die ze willen uitgeven voor een maaltijd buitenshuis, naar hun voorkeurskeuken en naar de inhoud van hun wijnkelder. De resultaten vindt u in de enige, echt objectieve Trends-Top-Restaurantgids 2007.

Restaurantgidsen krijgen de jongste tijd veel kritiek: velen vinden dat de quoteringen van de opgenomen restaurants de zeer persoonlijke smaak van de samenstellers weergeven. En dus niet objectief zijn. Daarom pakt Trends, samen met de Franstalige collega’s van Trends-Tendances, het anders aan. Wij vroegen voor de derde keer aan Belgische managers om tien minuten tijd uit te trekken en via een uitgebreide enquête zelf voor restaurantinspecteur te spelen. Exact 14.349 hooggeplaatste kaderleden (10.407 Vlamingen en 3942 Franstaligen) ontvingen via mail een vragenformulier. Maar liefst 7,3 % van de Vlaamse ondervraagden (760 topmanagers) nam de moeite om onze vragen te beantwoorden en zijn of haar voorkeursrestaurants aan te wijzen. In Wallonië lag de opkomst lager en nam maar 5,5 % van de topmanagers (216 respondenten) de tijd om te antwoorden. De respons lag het hoogst in de leeftijdsgroep 35 tot 44 jaar en was iets lager dan bij de vorige twee edities.

Linda Scheerlinck van Roularta Research verwerkte alle resultaten tot deze Trends-Top-Restaurantgids. Een objectieve gids die op een heldere manier aangeeft wat er culinair leeft bij onze managers.

Tien categorieën

Zoals de vorige jaren is de Trends-Top-Restaurantgids onderverdeeld in tien categorieën: beste gastronomisch restaurant, meest inventieve eethuis, beste zakenrestaurant, beste brasserie, beste visrestaurant, beste wijnrestaurant, beste exotisch eethuis, beste Italiaans restaurant, eethuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding en beste jonge chef. Om het onze topmanagers gemakkelijk te maken, stelde restaurantjournalist Pieter van Doveren tien aangeeflijsten samen met telkens twintig topadressen. De kaderleden werd verzocht om telkens één voorkeursrestaurant uit die aangeeflijsten te selecteren. Hun keuze konden zij aanvullen met voorkeursrestaurants die niet in de aangeeflijsten voorkwamen (de zogenaamde ‘open’ of ‘vrije’ keuze).

In tegenstelling tot vorig jaar stelden we aparte lijsten op voor de Vlaamse en Franstalige managers. Elke respondent kon dus telkens de beste eethuizen uit ‘zijn’ regio selecteren.

BESTE GASTRONOMISCH RESTAURANT

De categorie ‘gastronomische restaurants’ is de grote aandachttrekker in deze enquête. Wij vroegen eerst welke toprestaurants onze managers al hadden bezocht. Maar liefst 41,3 % van de Vlaamse ondernemers at al eens bij Comme chez Soi in Brussel. Andere gastronomische eethuizen die op een brede belangstelling mogen rekenen, zijn De Karmeliet uit Brugge, ‘t Fornuis uit Antwerpen en Hof van Cleve uit Kruishoutem.

Aan Franstalige kant is meer dan de helft van de topmanagers al eens op bezoek geweest bij Comme chez Soi. Sea Grill uit Brussel eindigt op de tweede plaats en Chalet de la Forêt uit Ukkel en Bruneau uit Brussel staan op respectievelijk de derde en vierde plaats.

Maar wat is nu het beste gastronomische restaurant? In 2006 riepen onze managers Comme chez Soi uit tot beste gastronomisch restaurant. Dit jaar zakt het Brusselse eethuis aan Vlaamse kant naar de derde plaats (zie tabel). Grote en verdiende winnaar is Hof van Cleve. De Karmeliet uit Brugge eindigt op nummer twee. Belangrijke nieuwkomers zijn Hertog Jan uit Sint-Andries (Brugge) en Kasteel Withof uit Brasschaat.

Aan Waalse kant is Sea Grill verkozen tot beste gastronomisch restaurant. Bruneau beleeft een comeback en krijgt een opvallende tweede plaats. De derde plaats aan Franstalige kant is voor Hof van Cleve. Goede scores zijn er ook voor Chalet de la Forêt, dat eindigt op de vijfde stek en wordt gevolgd door de sterke stijger L’Air du Temps uit Noville-sur-Mehaigne.

In de categorie tip voor de top (gastronomische restaurants die volgens de topmanagers zeker tot de top behoren), behaalt De Slagmolen uit Opglabbeek de hoogste score aan Vlaamse kant, terwijl Bonbon uit Ukkel het hoogste puntenaantal heeft aan de Waalse kant. Onze managers tippen ook ‘t Zilte uit Mol.

ONDERNEMENDE KOK

Het gaat kok en ondernemer Peter Goossens voor de wind: alles wat hij momenteel aanraakt, verandert in goud. Zijn gastronomisch restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem wordt in binnen- en buitenland geroemd en behaalde de hoogste quoteringen in de belangrijkste restaurantgidsen. Daarnaast leent de kok zijn recept en naam voor de verkoop van bereide supermarktmaaltijden. Goossens is culinair raadsman en vennoot in de nieuwe en druk bezochte Brusselse MuseumBrasserie en het MuseumCafé in de Brusselse Musea voor Schone Kunsten. En als alles naar wens verloopt, opent binnen afzienbare tijd ook nog een ‘Peter Goossens Brasserie’ in het Brusselse Zuidstation.

Intussen blijft hij ook in Hof van Cleve op hoog niveau koken. Zelfs de meest verwende lekkerbekken staan verbaasd van de feestelijke belevenissen en de vele culinaire verrassingen die een maaltijd in dit landelijk gelegen restaurant in petto heeft. Hof van Cleve beschikt over een uitzonderlijke voorraad wijnen met een ruime keuze uit de topjaren. De voorraad is aangevuld met interessante flessen uit de nieuwe wijnlanden.

Restaurant Hof van Cleve Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem tel. 09 383 58 48 www.hofvancleve.com

Profiel van onze restaurantinspecteurs

l 81,4 % van de respondenten is van het mannelijke geslacht.

l De leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar is het best vertegenwoordigd.

l Bijna 70 % van onze ‘inspecteurs’ is bedrijfsleider, iets meer dan 12 % financieel directeur, ruim 10 % commercieel directeur en ruim 7 % voorzitter van de raad van bestuur.

MEEST INVENTIEVE RESTAURANT

Bij de Vlaamse managers is het Hof van Cleve uit Kruishoutem het meest bezochte inventieve restaurant. Ook Couvert Couvert uit Heverlee geniet grote bekendheid, wat niet slecht is voor een restaurant dat nog niet zo lang bestaat. Op een eervolle nummer drie en vier komen Lijsterbes uit Berlare en Figaro uit Hasselt.

Volgens de Nederlandstalige managers is Hof van Cleve ook het beste inventieve restaurant (zie tabel). Op de tweede plaats pronkt Couvert Couvert en op nummer drie Lijsterbes. In den Wulf uit Dranouter maakte, in vergelijking met vorig jaar, een flinke sprong vooruit en eindigt op nummer vier. Gezien de jeugdige leeftijd en het talent van Kobe Desramaults staat In den Wulf een gouden toekomst te wachten. Bartholomeus uit Heist-aan-Zee zakt van nummer één naar nummer zeven, en daar is geen aanwijsbare reden voor.

Aan Franstalige kant is Le Chalet de la Forêt het meest bezochte inventieve restaurant. Bon-Bon uit Ukkel komt op de tweede plaats. De Franstaligen vinden Bon-Bon ook het absoluut beste inventieve restaurant, gevolgd door L’Air du Temps.

In de categorie tip voor de top (inventieve restaurants die niet voorkwamen in onze aangeeflijsten maar volgens onze managers toch tot de top behoren) zien we de namen van Jardin Tropical uit Knokke, Marcus (nieuwe uitbaters) uit Deerlijk en Le Cirque uit Temse.

Italiaanse en Libanese keuken in opmars

De Franse keuken is populair en geniet bij 34,4 % van de respondenten de voorkeur. Dat is wel 2,7 % minder dan in 2006. Merk op dat er een groot verschil bestaat tussen Vlamingen en Franstaligen: 31,6 % van de Vlaamse managers geeft de voorkeur aan de Franse keuken en maar liefst 44,4 % van de Franstaligen kiest voor de Franse keuken.

Vorig jaar waren de Italiaanse en Belgische klassieke keuken bijna even populair. In 2007 geven de managers de voorkeur aan Italiaans en zijn de Belgische klassiekers minder gewild. Merkwaardig is dat de Vlamingen de Belgische klassiekers sterker verdedigen dan de Walen.

De Japanse keuken is in populariteit gestegen.

Een nieuwkomer is de Libanese keuken, die de voorkeur krijgt boven de Spaanse, Indische, Chinese of Marokkaanse keuken.

Minstens 1 keer per week op restaurant

Bijna 30 % van de Vlaamse managers gaat 1 keer per week op restaurant voor privédoeleinden. Ruim 20 % van onze ondernemers schuift meer dan 1 keer per week privé in een restaurant aan.

Zakelijk tafelen gebeurt door 22,5 % 1 keer per week en door maar liefst 34,4 % meer dan 1 keer per week.

BESTE ZAKENRESTAURANT

Maar liefst 52,4 % van onze topmanagers heeft Dock’s Café uit Antwerpen al eens bezocht voor zakelijke doeleinden. Op nummer twee staat ‘t Fornuis uit Antwerpen en op nummer drie Sea Grill uit Brussel.

De Vlaamse managers vinden, net zoals vorig jaar, Sea Grill het beste zakenrestaurant (zie tabel). De tweede plaats gaat, net zoals vorig jaar, naar ‘t Fornuis, gevolgd door Dock’s Café. Op een eervolle vierde plaats eindigt Saint-Christophe uit Kortrijk. Opvallend ook is dat het wijnrestaurant Pazzo uit Antwerpen geliefd is als zakenrestaurant.

Aan Waalse kant is La Villa Lorraine het zakenrestaurant dat door de grootste groep managers werd bezocht. Ook L’Ecailler du Palais Royal en Maison du Boeuf (beide in Brussel) zijn alom gekend bij Franstalige managers.

Sea Grill is ook voor de Walen het beste zakenrestaurant. Op nummer twee eindigt Le Chalet de la Forêt en op nummer drie La Villa Lorraine.

VIS ZOALS VIS MOET ZIJN

Op de gelijkvloerse verdieping van het Radisson SAS Hotel, naast een waterpartij en resten van de stadsmuur uit de twaalfde eeuw, ligt Sea Grill, volgens onze managers het beste zakenrestaurant én visrestaurant van het land. Een indrukwekkend muurpaneel in bewerkt glas roept Noorse fjorden op en beklemtoont het maritieme karakter van dit pand.

Twee personen baten Sea Grill uit: Marc Meremans deelt in de eetzaal de tafellakens uit. Hij is probaat en doorgewinterd als ober en kan terugblikken op zeventien jaar dienst in La Villa Lorraine. De keuken is het terrein van chef-kok en mediaster Yves Mattagne. Die debuteerde in het Brusselse Hilton, ging vervolgens aan de slag bij Michel Beyls in de Orangeraie en leerde alles over vis bij de vissigste Franse kok, Jacques Le Divellec uit Parijs. Executive chef-kok Yves Mattagne groeide uit tot een echte ‘celebrity chef’ met een culinaire televisieshow op RTL, een eigen lijn opwarmmaaltijden bij Delhaize, een eigen kookschool en raadgevende functies in diverse grote horecabedrijven.

In Sea Grill behandelt hij vis op een persoonlijke manier. Zijn gerechten zijn een toonbeeld van hedendaagse verfijning. Een specialiteit is kreeft met saus uit de kreeftenpers, naar een recept van Jacques Le Divellec. Zowel de sommelier als de kelder is van een opmerkelijk niveau.

Sea Grill – Radisson SAS Royal Wolvengracht 47, 1000 Brussel tel. 02 217 92 25 www.seagrill.be

BESTE BRASSERIE

In 2006 was La Manufacture uit Brussel de brasserie die door de grootste groep managers werd bezocht. In 2007 zijn de meeste Vlaamse topmanagers (46,1 %) al eens over de vloer geweest bij Brasserie ‘t Pakhuis in Gent. Ook Café Théâtre is goed gekend en eindigt op nummer twee in die lijst. Nummer drie is, net zoals vorig jaar, Brasserie Latem uit Sint-Martens-Latem.

Maar wat is nu de beste brasserie volgens onze captains of industry (zie tabel)? Op nummer één eindigt Café Théâtre (vorig jaar nog nummer vier). De nummer één uit 2006, Les Brasseries Georges uit Ukkel, moet dit jaar genoegen nemen met een vijfde plaats. Brasserie ‘t Pakhuis uit Gent is de grote stijger en komt van niets op nummer twee.

Bij de Franstaligen is de grootste groep managers vertrouwd met Les Brasseries Georges en Les Armes de Bruxelles uit Brussel. Beste brasserie is volgens de Waalse ondernemers Les Brasseries Georges. Zeker en vast verdiend. Les Armes de Bruxelles gaat van niets naar nummer twee.

BESTE VISRESTAURANT

Sea Grill, Ostend Queen in Oostende en Maison van Damme in Zeebrugge zijn drie visrestaurants die de meeste Vlaamse managers al eens hebben bezocht.

Het beste visrestaurant (zie tabel) is volgens onze Vlaamse managers, net zoals vorig jaar, Sea Grill, gevolgd door Kelderman uit Aalst (vorig jaar nog op nummer drie). Opvallend is de derde plaats voor het beschaafde visrestaurant De Blauwe Zalm uit Gent.

Aux Armes de Bruxelles is bij de Franstaligen het drukst bezochte visrestaurant. Ook zij verkiezen Sea Grill tot beste visrestaurant, gevolgd door L’Ecailler du Palais Royal en La Marie Joseph, beide in Brussel.

In de categorie tip voor de top (visrestaurants die niet voorkwamen in onze aangeeflijsten maar volgens onze managers toch tot de top behoren) valt vooral Le Grand Bleu uit Gent op. Ook De Visscherie uit Brugge scoort goed.

Kwaliteit van de gerechten primeert

Vlaamse en Waalse topmanagers zijn beschaafde eters, die geen overdreven belang hechten aan grote porties.

Op de eerste plaats qua belangrijkheid bij een restaurantbezoek komt de kwaliteit van de gerechten, gevolgd door een eerlijke prijs en vervolgens de mogelijkheid om met een kaart te betalen.

De Franstaligen hechten duidelijk meer belang aan de omkadering: een trendy inrichting is in Wallonië belangrijk. Meer Walen dan Vlamingen vinden een uitgebreide wijnkaart belangrijk.

GENTSE GEZELLIGHEID

Café Théâtre is een elegante brasserie met grootstedelijke allures. Het restaurant met aanpalende, stemmingsvolle en comfortabele loungebar is te vinden in het Gentse operagebouw. Een decenniumlang stond de ruimte leeg, voordat de bekwame Luc Van Oostende de goedkeurig verwierf om in het monumentale pand gedurende twintig jaar een brasserie uit te baten. In ruil investeerde hij in een radicale verbouwing. Er is een drukke va-et-vient. Café Théâtre groeide op relatief korte tijd uit tot een vaste waarde, waar de gegoede burgerij samenkomt bij smakelijke en verzorgde brasseriegerechten. Café Théâtre bruist en de positieve sfeer wordt in de hand gewerkt door een cordon vriendelijke meisjes die de bediening verzorgen.

Op tafel komen klassiekers uit de Belgische keuken en persoonlijk geïnterpreteerde internationale gerechten. Onvergankelijke succesnummers zijn: garnaalkroketten en op bestelling in een gekoelde vleesmolen gemalen rundtartaar, die naar keuze in de keuken of aan tafel op smaak wordt gebracht.

Café Théâtre Schouwburgstraat 5-7, 9000 Gent tel. 09 265 05 50 www.cafetheatre.be

BESTE WIJNRESTAURANT

Brasserie Latem is het wijnrestaurant dat door de grootste groep Vlaamse managers is bezocht. Op de tweede plaats pronkt Pazzo. Als beste wijnrestaurant (zie tabel) verkiezen de Vlaamse managers Brasserie Latem. Pazzo eindigt op nummer twee en Folliez uit Mechelen staat op nummer drie. Kasteel Withof is de grootste stijger en Marie uit Brussel (vorig jaar nog op nummer 6) verdwijnt uit de top tien.

VOORBEELDIGE WIJNKAART

Brasserie Latem bestaat vijftien jaar en is een begrip bij liefhebbers van een glas goede wijn en een smakelijk terroirgerecht. De voorbeeldige wijnkaart viel al vele keren in de prijzen. Die kaart is alfabetisch geklasseerd per druivensoort. Daarna komt informatie over terroir, naam of ‘appellation’ en over de wijnmaker. Die overzichtelijke opstelling maakt het de gebruiker een stuk makkelijker.

Ook het prijssysteem is een meevaller voor de wijnliefhebber: eigenaar en wijnfreak Peter Van den Bossche rekent niet met coëfficiënten, maar werkt met een forfaitair systeem. In nagenoeg alle restaurants neemt de eigenaar de aankoopprijs en vermenigvuldigt die met gemiddeld 2,8, om zo tot de verkoopprijs te komen. In Brasserie Latem betaalt u de aankoopprijs plus een vast bedrag als toeslag. Bij een fles van 70 euro komt maximaal 50 euro voor de restaurateur. De klant betaalt dan maximaal 120 euro. Diezelfde fles kost elders – waar ze met een factor 2,8 vermenigvuldigen – rond 200 euro. Succesnummers op de spijskaart zijn: steak tartaar, à la minute met de hand gehakt en bereidingen met kip uit Bresse.

Brasserie LatemKortrijksesteenweg 9, 9830 Sint-Martens-Latemtel. 09 282 36 17 www.brasserielatem.be

Wijn op restaurant: tot 25 euro per fles

Voor bijna de helft van de respondenten is wijn ‘duur’op restaurant vanaf 50 tot 75 euro. Bijna iedereen houdt van lekkere flesjes tot 25 euro.

Belgen zijn conservatieve wijndrinkers: zelfs in 2007 verkiest 68,8 % van onze topmanagers Franse wijnen. De voorkeur voor Frans loopt in Wallonië op tot bijna 80 % van de respondenten. De Italiaanse wijnen komen op de tweede plaats. Zuid-Afrikaanse wijnen komen in Vlaanderen op de derde plaats maar worden in Wallonië genegeerd. Spaanse wijnen zijn in Vlaanderen twee keer zo populair als in Wallonië.

BESTE EXOTISCHE RESTAURANT

Heel wat Vlaamse managers bezochten al eens Blue Elephant uit Ukkel. Ook Ming Dynasty is alom gekend als exotisch restaurant.

De Vlaamse managers roepen het Japanse restaurant Tanuki uit Brugge uit als beste exotisch restaurant (zie tabel). Op nummer twee staat Blue Elephant uit Ukkel, gevolgd door Baan Thai uit Gent.

Ook aan Franstalige kant is Blue Elephant de winnaar bij de ‘al bezochte exotische restaurants’. Als beste exoot verkiezen de Walen dit jaar een Italiaan: restaurant San Daniele uit Ganshoren.

Uit de categorie tip voor de top (exotische restaurants die niet voorkwamen in onze aangeeflijsten maar volgens onze managers toch tot de top behoren) vermelden we River Kwai uit Antwerpen en La Porte des Indes uit Brussel.

SUSHIMEESTER

Ivan Verhelle kreeg een klassieke opleiding aan een Belgische koksschool. Hij vertrok met zijn toekomstige vrouw Linda naar Japan, waar de twee zich bekeerden tot de lichte en gezonde Japanse keuken. Het paar wist een leercontract te bemachtigen in het vermaarde restaurant Haku-Unaku (‘het huis van de witte wolkjes’) en werkte en sliep daar onder zware omstandigheden. Door inzet en volharding wist Ivan Verhelle de Japanse keuken onder de knie te krijgen. De finesse komt maar als je de filosofie begrijpt en de technieken optimaal beheerst. Meer dan duizend keer werd hem gezegd dat hij respect moest tonen voor de grondstoffen en ook voor de seizoenen.

De twee kwamen terug naar België en openden in 1989 in Brugge een sfeervol Japans restaurant met traditionele inrichting en met een winkelhoekje voor de verkoop van bereide gerechten, producten, porselein en keukenmateriaal. De meest geliefde plaatsen van Tanuki zijn aan de eettoog voor de open keuken. Je ziet er van dichtbij hoe Ivan Verhelle als een volwaardige sushimeester gefermenteerde rijst samenperst in de muis van zijn hand. Als een samoerai snijdt hij lapjes rauwe vis, die hij op de rug van de rijstcanapés legt en vervolgens als sushi opdient. Wanneer je met rauwe vis werkt, moet die kraakvers zijn en netheid is een sine qua non. Andere specialiteiten zijn sashimi en teppanyakigerechten.

Tanuki Oude Gentweg 1, 8000 Brugge tel. 050 34 75 12 www.tanuki.be

Managers kiezen ook voor moleculair

Bij het moleculair koken verdiepen gastronomische koks zich met behulp van chemici uit de voedingsindustrie in kookprocessen en experimenteren met de bereidingswijzen. Onze kaderleden zijn duidelijk mee met hun tijd: de notie ‘moleculaire keuken’ is ze niet vreemd en 1 op 5 heeft het moleculair koken zelfs al eens uitgeprobeerd.

BESTE ITALIAANS RESTAURANT

Het Italiaanse restaurant dat door de grootste groep Vlaamse managers werd bezocht, is Villa Doria uit Schoten. Daarna komen Arte uit Antwerpen en Sabatini uit Sint-Martens-Latem.

Als beste Italiaan verkozen de Nederlandstalige managers Villa Doria uit Schoten (zie tabel). Het op een na beste Italiaanse restaurant is Sabatini uit Sint-Martens-Latem en op nummer drie staat Marina uit Oostende.

Uit de categorie tip voor de top (Italiaanse restaurants die niet voorkwamen in onze aangeeflijsten maar volgens onze managers toch tot de top behoren) vermeldden heel wat managers De Gulden Beer uit Antwerpen. Ook Il Trionfo (Knokke), La Sirena (Antwerpen), Serenata (Zaventem) en Dai Cugini (Hasselt) scoren goed.

MEDITERRANE KEUKEN

Villa Doria bestaat vijftien jaar en kreeg recent een nieuwe lounge-inrichting aangemeten. Het restaurant is populair bij zowel Vlamingen als Nederlanders, die in deze regio goed zijn vertegenwoordigd. Maar ook zakenlieden uit de haven weten de weg te vinden. Het restaurant ligt aan de Antwerpse ring en is daardoor gemakkelijk bereikbaar. De vele bezoekers houden van de verzorgde bediening en van de hedendaagse, mediterrane bereidingen waaraan chef Gianni Spiga een eigen draai geeft. De kok is afkomstig uit Sardinië en kiest voor dagverse producten. Specialiteiten zijn: zeebaars met jonge spinazie, rozijnen en pijnboompitten, gegrilde griet met tomaten en basilicum of troffiepasta met moscardini (kleine inktvis). Het restaurant heeft iemand in dienst die zich over de auto’s ontfermt.

Villa Doria Bredabaan 1293, 2900 Schoten tel. 03 644 40 10 www.villadoria.be

Tussen 50 en 75 euro per persoon

De meeste topmanagers (30,9 % van de respondenten) willen privé voor een restaurantbezoek maximaal tussen 50 en 75 euro per persoon uitgeven. 21,2 % van de respondenten beschikt over een goed gevulde portemonnee en heeft er geen probleem mee om voor privédoeleinden tussen 75 en 100 euro per persoon te spenderen. Slechts 4 % is bereid om maximaal tussen 150 en 200 euro uit te geven.

Ook voor zakelijk tafelen verkiest de grootste groep (30,1 %) tussen 50 en 75 euro per persoon in een restaurant achter te laten. 27,8 % van de managers is bereid om tussen 75 en 100 euro per persoon uit te geven als de werkgever betaalt. Hoe duurder de maaltijd, hoe vaker de rekening naar de firma gaat: terwijl slechts 4 % bereid is om maximaal tussen 150 en 200 euro privé uit te geven, stijgt dit percentage tot 7,2 % wanneer managers zakelijk aanschuiven.

BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING

Restaurants die Nederlandstalige managers vaak bezoeken en die gekend zijn voor hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding zijn: op nummer één Siphon uit Oostkerke, op nummer twee De Veehandel uit Antwerpen en op nummer drie de Kreeftenput in Blankenberge.

Het restaurant met de beste prijs-kwaliteitverhouding (zie tabel) is volgens de Vlaamse managers Siphon uit Oostkerke (een nieuwkomer in de top tien). Op nummer twee staat De Veehandel (eveneens nieuw), gevolgd door Le Grand Bleu uit Gent (vorig jaar op nummer twee).

SYMPATHIEKE EETFABRIEK

Een landschap dat Jacques Brel zou bekoren: wuivende populieren op het vlakke land groeten de oude hoeve die voor eeuwig genesteld lijkt tussen twee kanalen. De typisch Belgische brasserie – sinds 1901 in handen van de familie Callewaert – heeft de reputatie een van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen van de kuststreek en haar hinterland te bieden. De populariteit is te danken aan de ongedwongenheid van een basiskeuken met bijzondere aandacht voor de aangevoerde producten en de verzorgde afwerking. De grijze garnalen uit Zeebrugge pellen ze hier nog met de hand, de paling in het groen is een toonbeeld van versheid, de coq-au-vin is bijzonder gereputeerd en de royale stukken rundvlees zijn een feest voor bordeauxliefhebbers die hierin een gedroomde tegenspeler vinden.

Decennialang deed de Siphon de passie hoog oplaaien door zijn beursvriendelijke wijnkelder. Intussen zijn de Pétrus en andere grote bordeauxwijnen heel wat schaarser geworden, maar het adres is nog altijd een omweg waard.

Siphon Damse Vaart-Oost 1, 8340 Oostkerke-Damme tel. 050 62 02 02 www.siphon.be

BESTE JONGE CHEF

Het Antwerpse restaurant Dôme, In den Wulf uit Dranouter en C-Jean uit Gent werden door onze Vlaamse managers massaal bezocht het afgelopen jaar.

Als beste jonge chef verkozen onze captains of industry Julien Burlat van Dôme (zie tabel). De tweede plaats is voor In den Wulf en de derde plaats voor Marcus uit Deerlijk. De Jonkman uit Sint-Kruis, De Koopvaardij uit Stabroek en De Oude Pastorie uit Lochristi scoren goed en hebben alles in huis om door te groeien naar de top.

Franstalige managers gaan vooral naar Bon-Bon (Ukkel), Le Coq en Pâte in Sint-Lambrechts-Woluwe en Cuisinémoi uit Namen. Volgens hen heeft Bon-Bon de beste jonge chef.

In de categorie tip voor de top (jonge chefs die niet voorkwamen in onze aangeeflijsten maar volgens onze managers toch tot de top behoren) is Le Radis Noir uit Antwerpen de meest genoemde naam.

HEDENDAAGS KLASSIEK

Julien Burlat verwierf de Gouden Garde Het Jong Talent in de ‘Weekend Knack Restaurantgids 2003-2004’. Samen met de Vlaamse Sophie Verbeke opende de Franse kok het koepelrestaurant Dôme. Het gebouw werd in 1893 als café getekend door Jos Bascourt, de architect die menig burgerpaleis aan de Antwerpse Cogels-Osylei op zijn naam heeft staan.

Julien Burlat ging in de leer bij Franse goden als Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud. Hij presenteert een persoonlijke versie van de keuken van de waarheid. Burlat toont respect voor het seizoen en benadert eersteklas producten met eerbied. Dôme heeft een spijskaart met zeven voorgerechten en zeven hoofdgerechten. Grote trekpleister is het moduleerbare menu Carte Blanche (59 euro of 85 euro met aangepaste wijnen). Op weekdagen serveren ze hier een aantrekkelijk lunchmenu met voorgerecht, specialiteit van de dag, kaas of dessert voor de prijs van 30 euro (goedkoper dan het goedkoopste hoofdgerecht van de spijskaart).

Dôme Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen tel. 03 239 90 03 www.domeweb.be

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content