De dieperik in

HANDELSOORLOG De handelsoorlog is het grootste risico voor de Amerikaanse economie. © GET

De Amerikaanse economie staat een van de slechtste jaren sinds de recessie van 2009 te wachten.

Het ziet er slecht uit voor de Amerikaanse economie in 2020. President Donald Trump, die geen enkele handelspartner vertrouwt, remde de Amerikaanse groei in 2019 af met zijn handelsoorlog tegen China. Die zal in 2020 bedrijven ontwrichten. Zij zullen de handen vol hebben met de lagere winsten, de hogere arbeidskosten en de dalende beurzen, die opduiken aan het einde van een economische expansie – en de huidige, die in 2009 begon, is oeroud. Een recessie is niet onvermijdelijk in 2020, maar een vertraging wel.

De handelsoorlog is het grootste risico voor de Amerikaanse economie. De waarde van de onderlinge handel tussen Amerika en China daalde in de eerste acht maanden van 2019 met 13 procent in vergelijking met een jaar eerder ( zie grafiek). De handel alleen zal de economie niet in een recessie duwen, maar ze schaadt wel het bedrijfsvertrouwen, en dat raakt de hele economie. Als hun vertrouwen een deuk krijgt, schroeven bedrijven hun kapitaalinvestering terug en uiteindelijk ook de aanwerving van personeel. Ontslagen en minder nieuwe banen doen de gezinnen minder uitgeven, terwijl de consumentenbestedingen bijna 70 procent van de output van de VS uitmaken.

De dieperik in

In een poging zijn kansen bij de presidentsverkiezingen van 2020 te vergroten, kan Trump een akkoord sluiten met China. Maar evengoed kan hij extra hard toeslaan en de situatie nog meer op de spits drijven. De rest van de wereld, die afhankelijk is van Amerika en China voor markten, investeringen en vernieuwing, draagt de gevolgen.

Voorbode van recessie

De handelsoorlog zal een rist andere zorgen uitvergroten. Amerikaanse producenten rapporteerden een gestage daling van nieuwe bestellingen in 2019, een rode vlag voor recessie. De Amerikaanse bedrijfsschuld, die bijna 50 procent van het bbp bedraagt, is nog nooit zo hoog geweest. Schulden maken bedrijven gevoeliger voor risico’s, zoals een dalende verkoop en hogere kosten, waardoor ze op de fles kunnen gaan.

Ook de financiële markten zijn nerveus. De opbrengst op staatsobligaties op lange termijn zakte midden 2019 onder de koers van kortetermijnschuldpapieren, een teken dat het beleggersvertrouwen afneemt en in het verleden vaak een voorbode van een recessie.

Misschien kunnen de Verenigde Staten nog aan een recessie ontsnappen. Het werkloosheidscijfer bedroeg in 2019 minder dan 4 procent, het laagste cijfer in 50 jaar, en consumenten krijgen hogere lonen. De Federal Reserve verlaagde sinds midden 2019 drie keer de rentevoeten, om een inzinking af te wenden. Dat kan de economie helpen in het beste geval 1,6 procent groei bij elkaar te schrapen in 2020, samen met 2011 en 2016 de slechtste prestatie sinds de recessie in 2009.

De auteur is senior global advisor, openbaar beleid en fiscale recherche van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content