‘De creativiteit was op bij Esprit’: gebrek aan strategie en stevige concurrentie doen modeketen de das om
Het kledingmerk Esprit heeft maandag het faillissement aangevraagd in België, als onderdeel van een “omvangrijke herstructurering”. Volgens vakbondssecretaris Inge De Beul viel het personeel uit de lucht. “We hadden de sluiting van een reeks winkels verwacht. Maar niet dat de boeken zouden toegaan.” Waar ging het mis voor Esprit?
De kledingwinkels van Esprit bleven dinsdagochtend gesloten. Ze zijn per direct dichtgegaan. Het lot van 148 personeelsleden ligt in handen van een curator, die vandaag wordt aangesteld. Die zal uitzoeken of een doorstart mogelijk is en hoeveel werknemers daarbij hun baan kunnen behouden.
Lees verder onder de video
“Mijn mandataris in de ondernemingsraad had me gisteren verwittigd van een bijzondere ondernemingsraad. Dat is nooit goed nieuws”, zegt vakbondssecretaris Inge De Beul. “We wisten dat de cijfers niet goed waren, en dus hadden we de sluiting van een reeks winkels verwacht. Maar niet dat de boeken zouden toegaan. Ik heb ook niet met het bestuur kunnen spreken. Zij heeft met het moederbedrijf afgesproken niemand te woord te staan.”
Esprit België Retail nv zegt in een persmededeling dat het onmogelijk is geworden “de activiteiten in hun huidige structuur voort te zetten in België”. De modeketen wijdt het faillissement aan “de wereldwijde vertraging van de economische groei, gecombineerd met een sterke stijging van de kosten van energie en logistiek, een negatief consumentenklimaat in Europa, en hoge huurprijzen voor de buitenmaatse winkels”. Esprit sloot eerder dit jaar ook zijn Zwitserse winkels.
‘De creativiteit was op’
Maar de problemen die het bestuur omschrijft, gelden net zo goed voor zijn concurrenten. Velen slagen er wel in groeicijfers voor te leggen in dit lastige economische klimaat. Zo zag Inditex, het Spaanse moederbedrijf van onder meer Zara, Bershka en Pull & Bear, zijn winst vorig jaar met 30 procent stijgen vergeleken met 2022.
‘De 148 personeelsleden zitten nu thuis. Waarschijnlijk zullen zij allemaal ontslagen worden’
Inge De Beul, vakbondssectretaris
“De creativiteit was op bij Esprit”, stelt Inge De Beul vast. “Waar andere winkels meer dynamisch omgingen met hun collecties, ging Esprit daar te weinig in mee. Er is dus strategisch wel iets misgelopen. Als we bij het bestuur om de strategie vroegen, kwam er ook nooit een eenduidig antwoord. Als er niet geïnvesteerd wordt in het format, kun je moeilijk mirakels verwachten van het winkelpersoneel.”
De Belgische tak van Esprit keerde net voor de uitbraak van de coronapandemie nog een groot dividend uit aan zijn Chinese moederbedrijf. “Geregeld gingen leveringen niet door aan de winkels en ik heb vernomen dat leveranciers ook niet altijd werden betaald. Dat was ook wel een teken aan de wand”, aldus De Beul.
Overnemer vinden wordt moeilijk
De vakbondsvrouw verwacht dat het moeilijk zal zijn om een geschikte overnemer te vinden, gezien het moeilijke economische klimaat. “De 148 personeelsleden zitten nu thuis. Waarschijnlijk zullen zij allemaal ontslagen worden”, zegt De Beul.
Zij acht de enige kans op een doorstart als een grote groep zich kandidaat zou stellen, maar dan nog zou de situatie voor het personeel onzeker blijven. Het is dan nog afwachten hoeveel banen behouden blijven. “Het wordt een periode van onzekerheid. Een deel van onze mensen wil het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk, maar ik weet dat er ook een groot deel vindt dat het tijd is voor een nieuw avontuur.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier