De concurrenten van Google
De zoekrobot Google is de grootste en bekendste. Heel wat anderen durven zich met Google meten, maar meestal met weinig succes. Trends testte twee recente initiatieven: cuil.com en TrueKnowledge.com.
Cuil.com
Cuil.com werd opgezet door anciens van Google en ze beweren veel meer pagina’s te indexeren dan Google. Om de breuk met de illustere concurrent meteen duidelijk te maken, houdt Cuil er een, op het zoekvenstertje na, volledig zwarte startpagina op na. De site oogt aantrekkelijk. Helaas moeten we al gauw vaststellen dat het mangelt aan doeltreffendheid. Een zoektocht naar bijvoorbeeld ‘Didier Reynders’ geeft 97.400 resultaten, terwijl Google naar 243.000 webpagina’s verwijst. Op zich niet erg, mocht de kwaliteit goed zijn, maar dat was niet het geval. Cuil pakt eerst uit met een Wikipedia-artikel in het Engels en daarna met links naar sites van Studio Brussel en De Morgen. Geen verwijzing naar de website van de MR-voorzitter. Het resultaat is iets overtuigender met Engelse personaliteiten, maar Cuil blijft consequent minder treffers afficheren dan Google.
Toch biedt het enkele interessante functies. De resultaten gaan vergezeld van een korte inleidende tekst en vaak ook van een foto. Naast de resultaten verschijnt ook een blokje met zoeksuggesties per categorie. Wanneer u daarin bijvoorbeeld informatie opzoekt over de Britse zakenman Richard Branson, komt Cuil op de proppen met links naar sites van de Virgin-groep, privémaatschappijen die ruimtereizen aanbieden of de namen van leden van de Sex Pistols, die tekenden voor het Virginlabel van Branson. Maar ook daar weer enkele missers: als dezelfde Didier Reynders erin opgezocht wordt, wordt men verder geleid naar… de leden van de Parti Socialiste.
Score: 5/10
TrueKnowledge.com
Deze Engelse firma sleutelt al enkele jaren aan een nieuw concept voor zoekrobots. Het systeem steunt op zoekopdrachten in de vorm van volledige zinnen. Het wordt nog altijd in zijn betaversie aangeboden, waarvoor je je moet registreren. TrueKnowledge biedt antwoorden op vragen in het Engels. Bijvoorbeeld: ‘Hoe oud was Karl Marx toen hij stierf?’, ‘Is Bill Clinton ouder dan zijn vrouw?’ of ‘Wie schreef The Da Vinci Code?’. De traditionele concurrenten mogen dan wel beweren dat deze vorm van opzoeken niet meer oplevert dan een zoektocht met trefwoorden, we zijn toch nieuwsgierig. Maar ook hier zijn de resultaten weer ontgoochelend. De robot heeft moeite om een antwoord te bieden op de meeste van onze nochtans eenvoudige vragen. Zo weet hij bijvoorbeeld niet wie Albert Frère of de koning van België is, evenmin wanneer het eerste album van de Beatles uitkwam. Op dit ogenblik lijkt het dan ook een initiatief dat nog moet rijpen.
Score: 4/10
(T)
Zonder enige twijfel staat Google nog een tijd aan de top. De concurrentie roert zich echter en probeert ononderbroken nieuwe ideeën uit. Als u meer wilt weten over de ontelbare alternatieven voor de marktleider, breng dan eens een bezoekje aan Alt Search Engines, een site die de actualiteit van de zoekrobots op de voet volgt. En als u Google stilaan onuitstaanbaar begint te vinden, kunt u misschien uw licht opsteken bij de Franse zoekmachine Exalead, die erg discreet bezig is om haar instrument te perfec-tioneren. Ze geeft nu al een preview-afbeelding bij elk resultaat van de zoektocht en laat ook toe om gemakkelijk verschillende soorten documenten (audio, video, pdf, enzovoort) op te zoeken.
www.altsearchengines.com
: www.exalead.com
Christophe Charlot
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier