De comeback van de houtkachel

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Houtkachels maken het mooie weer

Volgens sectorfederatie Agoria worden er jaarlijks zo’n 30.000 houtkachels verkocht, tweemaal zoveel als het aantal gaskachels. In 1997 werden er in totaal 80.000 eenheden verkocht. Dat aantal daalde tot 45.000 in 2003, vooral omdat er minder gas-, olie- en kolenkachels over de toonbank gingen. De stijging sinds 2003 – in 2008 werd afgeklokt op 70.000 eenheden – is volledig toe te schrijven aan de stijgende verkoop van houtkachels. Denk bij ‘houtkachel’ niet alleen aan de bekende gietijzeren of plaatstalen kachels, er zijn ook pelletkachels en tegel- of speksteenkachels op de markt.

Goedkoop alternatief

Met de sterk gestegen energieprijzen is hout verbranden een interessant alternatief of aanvulling omdat het goedkoper is. Toch voelt Stûv, de Naamse fabrikant van designhoutkachels, dat de verkoop slabakt door de economische crisis en het milde weer. “Klanten kopen vaker dan vroeger goedkope kachels”, zegt algemeen directeur Jean-François Sidler. Stûv heeft met 15.000 kachels per jaar in België 20 procent marktaandeel. Driekwart van de productie gaat naar het buitenland.

Centrale verwarming met hout

“Houtkachels zijn weer in trek,” zegt Delphine Vercruysse van de Oost-Vlaamse zaak Vercruysse, die gespecialiseerd is in kachels en haarden. “Er is veel vraag naar inbouwhaarden met gas, maar ook naar houtkachels ‘op water’.” Zo’n kachel wordt aangesloten op een buffervat dat verbonden is met de verwarmingsketel. In het vat wordt water verwarmd met de warmte van de houtkachel. “Een gewone kachel kost ongeveer 1000 tot 3000 euro, maar de houtkachels op water kosten minstens 5000 euro”, zegt Vercruysse.

Probleempje: fijn stof

De producenten van houtkachels profileren zich als leveranciers van hernieuwbare energie. Hout verbranden is CO2-neutraal, omdat de bomen bij leven koolstof hebben opgenomen. Het grootste nadeel is dat hout verbranden voor fijn stof zorgt. “Houtverbranding zorgt voor ongeveer 20 procent van het fijn stof”, zegt Jean-François Sidler van Stûv. “Dat stof komt onder meer van hout dat wordt verbrandt in bossen, maar ook van houtkachels.” Volgens een Vlaamse studie is 7 procent van het fijn stof afkomstig van houtkachels en openhaarden. Dat is evenveel als alle dieselwagens op onze wegen voor hun rekening nemen.

Passiefhuizen dwingen tot innovatie

Nu er steeds meer lage-energiewoningen en passiefhuizen worden gebouwd, moeten de producenten van verwarmingstoestellen en energieleveranciers zich voorbereiden op een nieuwe marktsituatie. In een passiefhuis bijvoorbeeld is er nauwelijks verwarming nodig. Houtkachels krijgen er nieuwe functies bij, bijvoorbeeld om water te verwarmen. Tegelijk ontstaan er verwarmingssystemen waarbij verschillende toestellen aan elkaar worden gekoppeld. Een systeem met een houtkachel in de winter en zonnepanelen in de zomer (om het water op te warmen) lijkt ideaal voor ons klimaat.

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content