‘De beurs blijft een mijnenveld’
Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand: Danny Van Quaethem, equity-expert bij Société Générale Private Banking.
Beleggers waren gewend geraakt aan de stijgende beurzen. “Sinds het dieptepunt op 9 maart 2009 is de S&P500 gestegen met maar liefst 197 procent tot een nieuwe piek op 18 september 2014”, zegt Danny Van Quaethem, equity-expert bij Société Générale Private Banking. “De hausse duurde vijfenhalf jaar. Dat is de op twee na langste stierenmarkt van de laatste honderd jaar. Als je kijkt naar de stijging, is het de op drie na grootste. De voorbije drie jaar hebben we geen enkele correctie van 10 procent gehad. In de Verenigde Staten zijn de bedrijfswinsten jaar na jaar blijven stijgen, ondersteund door de voortdurende kostenverlagingen, de recordinkopen van eigen aandelen en een actieve overnamepolitiek. De extreem lage rente zette bedrijven ertoe aan te lenen om eigen aandelen te kopen. Ook beleggers leenden een recordbedrag om aandelen te kopen, net zoals in 2000 en 2007.”
In Europa ziet het plaatje er volgens Van Quaethem helemaal anders uit. In de Europese beursindexen hebben bankaandelen een groter gewicht; technologieaandelen wegen er minder. Bovendien zijn de bedrijfswinsten hier minder gegroeid dan in de Verenigde Staten. “In Europa zijn de winstvooruitzichten de voorbije achttien maanden fors neerwaarts bijgesteld”, aldus Van Quaethem. Volgens hem is de lijdensweg van Europa nog niet ten einde, omdat de economische vooruitzichten opnieuw zijn verslechterd. “De beurs blijft een mijnenveld.” Voor zijn selectie zocht Van Quae-them naar bedrijven met een duurzaam groeiprofiel, die beleggers voor de lange termijn in portefeuille kunnen houden.
1. SVENSKA CELLULOSA AB (SCA)
“Het Zweedse SCA is de wereldleider in incontinentieproducten, een snelgroeiend segment. Het is wereldwijd ook de op twee na grootste producent van papieren zakdoekjes en het heeft sterke regionale posities in babyluiers en hygiëneproducten voor vrouwen in Europa, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. De groeilanden leveren 29 procent van de omzet uit papieren zakdoekjes, 42 procent komt uit persoonlijke verzorgingsproducten. SCA maakt ook houtproducten; met 2,6 miljoen hectare bosgrond is het de grootste particuliere boseigenaar in Europa.
“Tegen 13,7 keer de verwachte winst in 2015 en met een dividendrendement van 3,2 procent is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Analisten verwachten een winstgroei van 17 procent in 2014 en van 12 procent in 2015. SCA streeft naar een jaarlijkse organische groei van 5 à 7 procent in persoonlijke verzorging en van 3 à 4 procent in papieren zakdoekjes.”
Beurs: Stockholm; ticker: SCAB
Koersdoel op 12 maanden: 210 SEK
2. SANOFI
“Na een periode van dalende winsten doordat diverse patenten afliepen, moet Sanofi vanaf 2015 een duurzame winstgroei van gemiddeld ongeveer 9 procent per jaar kunnen realiseren. De gevolgen van nieuwe patentverliezen zullen tegen dan nauwelijks 4 procent van de omzet bedragen. Bovendien is de groep beter gediversifieerd dan haar concurrenten. Geografisch is de omzet gespreid over de Verenigde Staten (31 %), West-Europa (23 %) en de groeilanden (35 %). 11 procent komt uit de rest van de wereld. Drie- kwart van de omzet komt van divisies met goede groeiperspectieven.
“Diabetes is een cruciale pijler van Sanofi, die ruim een vijfde van de omzet oplevert. De groep heeft heel wat nieuwe geneesmiddelen in de pijplijn. Sinds de overname van het Amerikaanse Genzyme is Sanofi de wereldleider in de behandeling van zeldzame ziektes. Het heeft ook participaties in leidende Amerikaanse biotechbedrijven als Regeneron (22 %) en Alnylam (12 %). Samen met die bedrijven ontwikkelt Sanofi potentiële nieuwe blockbusters. Tegen 13,9 keer de geschatte winst voor 2015 en met een dividendrendement van 3,7 procent is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd.”
Beurs: Parijs; ticker: SAN
Koersdoel op twaalf maanden: 97 euro
3. ROCHE
“Roche is een grote farmaceutische groep en de wereldleider in diagnostiek (23 % van de omzet). 39 procent van de omzet komt uit de Verenigde Staten, 25 procent uit Europa, 12 procent uit Japan en 24 procent uit andere regio’s. Biotechnologische geneesmiddelen zijn goed voor driekwart van de farmaceutische omzet, met oncologie op kop (meer dan 40 %).
“Roche heeft een gestage stroom van nieuwe innovatieve producten zoals Gazyva (leukemie) en Kadcyla (borstkanker), waarvan sommige kunnen uitgroeien tot blockbusters. Tegen 16,9 keer de geschatte winst voor 2015 en met een dividendrendement van 3,1 procent is het aandeel correct geprijsd. In de periode 2015-2018 moet de verwachte omzetgroei van 4 procent zich vertalen in een jaarlijkse stijging van de winst per aandeel met 7 à 8 procent.”
Beurs: Zurich; ticker: ROG
Koersdoel op 12 maanden: 295 CHF
4. SYNGENTA
“Syngenta is wereldwijd marktleider in landbouwchemicaliën (herbiciden, insecticiden en fungiciden) en een sterke speler in zaden. De breedte van de productportfolio, het wereldwijde bereik en de hoge investeringen in onderzoek en ontwikkeling (9 % van de omzet) zijn belangrijke concurrentievoordelen. Syngenta heeft voor zijn belangrijkste gewassen een verkoopdoelstelling van 25 miljard dollar tegen 2020. Dat komt neer op een samengestelde groei van 10 procent voor bijna driekwart van de groepsomzet.
“De negatieve valuta-impact, de forse daling van de landbouwgrondstoffen (mais, sojabonen, tarwe, palmolie) en het uitblijven van de Chinese goedkeuring voor een genetisch gewijzigd organisme wegen dit jaar op de winst. De succesvolle lancering van Elatus in Brazilië is dan weer een pluspunt. De komende jaren zal Syngenta de kosten aanzienlijk verlagen.
“Sinds maart 2013 zit het aandeel in een dalende trend. Hoewel de winstschattingen herhaaldelijk neerwaarts werden bijgesteld, is de waardering ook gedaald. Het aandeel kost nu 14,5 keer de verwachte winst voor 2015 en biedt een dividendrendement van 3,6 procent.”
Beurs: Zurich; ticker: SYNN
Koersdoel op 12 maanden: 435 CHF
5. ESSILOR INTERNATIONAL
“Met een verwachte omzet van 5,5 miljard euro en een marktaandeel van 37 procent is Essilor wereldleider in corrigerende lenzen. Het biedt een breed gamma aan; bekende merken zijn Varilux, Crizal, Definity, Xperio, Optifog, Bolon, Costa en Foster Grant. Essilor verkoopt ook materiaal en instrumenten voor professionals. De divisie lenzen en optische instrumenten genereert 89 procent van de omzet, leesbrillen 7 procent en materiaal 4 procent. Noord-Amerika is de grootste markt (40 % van de omzet), gevolgd door Europa (34 %), Azië, het Midden-Oosten en Afrika (18 %) en Latijns-Amerika (8 %).
“Heel wat mensen ouder dan veertig jaar lijden aan ouderdomsverziendheid. Er is dus een toenemende behoefte aan corrigerende lenzen. Essilor wil zijn omzet in de groeilanden optrekken van 1,1 miljard euro in 2013 tot 2,8 miljard euro in 2018. De groep combineert een organische groei met een actief overnamebeleid. Gezien de hoge kwaliteit van de onderneming en de duurzame groei, zijn we bereid 23,5 keer de winst voor 2015 te betalen.”
Beurs: Parijs; ticker: EI
Koersdoel op 12 maanden: 95 euro
MATHIAS NUTTIN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier