De beste adresjes in München

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Bij de naam ‘München’ denkt u wellicht onwillekeurig aan Lederhosen, Oktoberfeste en Bratwurst. Terecht, maar gelukkig heeft de Beierse hoofdstad nog wel wat meer te bieden. Drie kenners verklappen de mooiste plekjes en beste adresjes.

Of München een typisch Duitse stad is, durven we – gesterkt door de getuigenissen van onze sympathieke stadskenners – te betwijfelen. Tenslotte schurkt München geografisch dichter aan bij Oostenrijk, Italië en Zwitserland dan bij de noordelijke, geheel uit Gründlichkeit opgetrokken industriesteden Hamburg, Keulen of Frankfurt. Bovendien werden de lands- en taalgrenzen in de loop der eeuwen zo vaak hertekend dat heel wat van de culturele kruisbestuiving tot op vandaag intact is gebleven. Geen wonder dat deze magnifieke stad uit het uiterste zuiden van die Heimat veel kosmopolitischer, mondainer en frivoler aandoet dan andere Duitse grootsteden.

“Bij veel Belgen heeft München nochtans een conservatief, zelfs wat saai imago,” weet Andreas Klier ons te vertellen. “Maar wie er geweest is, weet dat dit beeld geenszins klopt. Het gaat er doorgaans zelfs veel gemoedelijker aan toe dan in het noorden. En neen, niet iedereen loopt er rond in Lederhosen. Qua mentaliteit komt de stad overigens heel goed met België overeen: hard werkend en serieus, maar Bourgondisch als het kan. Hoe dat komt? Beieren is altijd een vrijstaat met behoorlijk wat autonomie geweest; München is een open, groene stad, omgeven door bergen en meren en bovendien is het een van de rijkste steden van Duitsland.” En Klier kan het weten. De sinds enkele jaren in Denderwindeke residerende Telekom-renner is er geboren en getogen.

München is een fascinerende stad boordevol rijk geschakeerde contrasten. Zo gaan traditie en moderniteit er sinds jaar en dag samen. En ook business en ecologie lijken er elkaar geenszins in de weg te staan Zo hebben zowel BMW, Adidas als Siemens hier hun thuishaven, terwijl München zonder twijfel de groenste stad van Duitsland kan worden genoemd. Dit ‘dorp van meer dan één miljoen inwoners’ voelt dan ook nooit benauwend aan. Zelfs niet in het historische hartje, waar de bankgebouwen, winkelketens en flats een vreedzame cohabitatie aangaan met de prachtige barokke gebouwen en de statige monumen-ten.

Zowel toeristen als zakenlui ademen vrij in München, een stad die zich wegens zijn opvallend relaxte karakter overigens perfect leent om te voet te worden verkend. “De afstanden zijn niet enorm,” weet Luc Vervliet, aankoopleider bij de Münchense afdeling van Agfa. “Wie met het vliegtuig landt, neemt gewoon de S– of U-Bahn naar het centrum. En van daaruit kan je alles makkelijk te voet doen. München beschikt overigens over een uitstekend trein-, tram- en metronetwerk, met zeer regelmatige en vooral stipte verbindingen. Een taxi zal ik hier niet snel nemen.”

1.Hotels

Een slaapplaats zoeken is in München niet zo makkelijk als je zou kunnen bevroeden. Vooral tijdens de Oktoberfeste (de laatste week van september en de eerste week van oktober) stromen de hotels vol met horden uitgelaten bierliefhebbers. Wie de legendarische feesten een keertje aan den lijve wil meemaken of zakenlui die net toevallig dan in München neerstrijken, kunnen maar best enkele maanden op voorhand hebben gereserveerd. Bovendien liggen de prijzen er dan 10 % tot 20 % hoger dan normaal.

Helaas zijn er nog meer periodes waar het soms knap lastig blijkt om geschikte logies te vinden. Zo kan je ook best de grote internationale congressen en beurzen ( Messen) vermijden die jaarlijks in München worden georganiseerd. Tenminste als je er zelf geen zaken hebt.

Desondanks is er aan comfortabele businesshotels allerminst een gebrek – al wordt het iets moeilijker wanneer je op zoek bent naar rust en charme. “Dan trek je best weg uit de stad en boek je een kamer in één van de gezellige landelijke hotelletjes,” adviseert Vervliet. “Als ik een tip mag geven? Het Momm-hotel in Otterloh, een stadje vijftien kilometer buiten München. Het rustieke, familiaal ogende pensionnetje is prachtig gelegen te midden van de glooiende velden, de service is er uitstekend en bovendien kan je er proeven van het allerbeste wat de traditionele Beierse keuken te bieden heeft.”

Wie daarentegen liever de vinger strak om de pols houdt van deze swingende metropool, kan terecht in de oude stationsbuurt, waar heel wat prestigieuze hotelketens samentroepen. “Het Hilton City hotel blijft een klassieker,” weet Siemens-manager Tom Kindermans – die al bijna drie jaar in de stad woont. “Vooral voor zakenlui een uitstekende keuze want het Hilton beschikt over een volledig uitgerust businesscentrum.” Bovendien vind je er ook twee typisch Beierse restaurants, allerlei ontspanningsmogelijkheden voor na het werk en zelfs een eigen Biergarten. En dat vlak naast de oevers van de Isar, in Haidhausen om precies te zijn, de meest artistieke en trendsettende wijk van de stad. De minimumprijs voor een enkele overnachting: 169 euro per nacht.

“Als het dan toch iets meer mag kosten,” gaat Kindermans verder, “waarom dan niet meteen een kamer boeken in het Vier Jahreszeiten Hotel? Tenslotte is het niet voor niets het bekendste en mondainste hotel van de stad.” Dit gigantische, negentiende-eeuwse luxehotel wordt van oudsher gefrequenteerd door gekroonde hoofden, businesstycoons en mediavedetten. Bovendien bevindt het zich vlakbij de prachtige Marienplatz, de navel van München met twee schitterende stadhuizen, de gotische Frauenkirche en de Michaelskirche, de grootste renaissancekerk van de stad. Hoeft het te verbazen dat je hier een pikant prijsje betaalt voor een overnachting: 250 euro.

2. Feesten

Wie ‘cultuur’ zegt in een complexloze stad als München, denkt nagenoeg meteen aan majestueuze bierfeesten en allerlei in Gemütlichkeit gesopte festivalletjes. De inwoners van dit mondiale centrum inzake spitstechnologie blijken immers – meer nog dan elders in Duitsland -verwoede fuifnummers te zijn, steeds bereid om in één vlotte beweging de bekende literkruiken achterover te kieperen.

Zo staat de hele maand januari in het teken van carnaval, vieren ze in maart de aankomst van het Stärkbier en wordt iedereen bij het begin van de zomer massaal verwacht in de buurt van het olympisch stadion, de thuishaven van de lokale voetbalgigant Bayern München en de plek waar jaarlijks het flamboyante kunstenfestival van Tollwood wordt georganiseerd.

Hét evenement van het jaar blijven echter de Oktoberfeste, een door tienduizenden liters bier gegangmaakt drink- en zangfestijn waar telkens meer dan 3 miljoen mensen op afkomen. De Oktoberfeste vinden plaats in reuzengrote tenten van lokale brouwerijen, die elk plaats bieden aan meer dan 6000 mensen. Naar jaarlijkse gewoonte worden die opgesteld op de Theresienwiese, niet ver van het station. Dat de hele buurt ruim twee weken lang wordt omgeturnd tot een naar alcohol geurende dierentuin, bevolkt door ladderzatte en braadworsten vretende lui in Lederhosen, hoeft niet te verbazen.

“Echt een absolute must,” tracht Vervliet ons nochtans te overtuigen. “Het is gezelligheid troef, drinken en zingen met vrienden. En weet je wat er zo verbazend aan is? Ondanks het vele bier dat er vloeit, blijven de mensen er uiterst voornaam en gedisciplineerd. Stipt om 23 uur stopt de muziek, drinkt iedereen zijn Masskrug leeg en keren ze al dan niet waggelend maar braafjes naar huis terug. Zo zie je toch dat de Duitse volksaard zich zelfs in zatte toestand niet verloochent.”

Nog een stukje Duitse ‘cultuur’ die u beslist niet mag missen, zijn de Biergärten. In deze traditionele brouwershuizen strijken tijdens de zomer hele families neer om gezamenlijk te picknicken of te middagmalen, eten dat je overigens zelf mag meebrengen, of om er een lekkere Bratwurst te bestellen. Toegangsprijs: 15 euro, waarna iedereen het bier zelf naar hartenlust mag bijschenken.

Enkele verplichte adressen? “De bekendste is de Hofbraukeller,” verzekert Klier ons. “De zaak is tot middernacht geopend, ligt bij één van de leukste pleinen van de stad en wordt omzoomd door prachtige kastanjebomen.” Minstens even berucht is de Augustinerkeller, de uitvalsbasis van de meest notoire brouwerij van München. Deze Biergarten, ook al in het centrum van de stad, biedt plaats aan meer dan vijfduizend personen. En dan nog is hij lang niet de grootste.

3. Nachtleven

Hoewel je op basis van deze kloeke reputatie anders zou kunnen denken, is er in München niet echt sprake van een bruisend nachtleven. De meeste Kneipen, Biergärten en bars houden het om middernacht voor bekeken. Allicht daarom dat after work party’s er het jongste decennium razend populair zijn. Zo is het voor de Münchense manager de normaalste zaak ter wereld om meteen na de drukke dagtaak in maatpak een bar binnen te glippen en er enkele uurtjes lang te kletsen over de besognes op de werkvloer, de politieke problemen en – in geen geval te vergeten – het wedervaren van voetbalclub Bayern München.

Wie zo’n after work party een keertje wil meemaken, verwijst Klier graag naar Das Last Supper, een ruige keet die niettemin druk wordt bezocht door zakenlieden, advocaten en welstellende studenten. Nog een aanrader: Disco Oly in het olympische dorp, waar vooral tijdens de week studenten over de vloer komen. Nachtbrakers, hippe dertigers en fashion victims worden op hun beurt verwacht in Pacha, een grote discotheek waar je in weerwil van de alomtegenwoordige biercultuur slechts au sérieux wordt genomen met een blitse cocktail of een scheut whisky in de hand.

4. Eten

Wie geen zin heeft in mondaine toestanden, kan in München evengoed kiezen voor een gezellig avondje ta-felen, al dient gezegd dat de stad nu niet meteen kan bogen op een exquise gastronomische reputatie. Heel wat bekende restaurants blijven de traditioneel Beierse keuken – Knödel, Schnitzel, Wurst en W eissbier – immers hondstrouw.

Wie zich toch wil wagen aan een stevige portie Beieren op zijn bord, kan het best terecht in het Wirtshaus zur Brez’n, een oerdegelijk en schappelijk geprijsd restaurant in de breed uitwapperende Leopoldstrasse, de uitgaans- en flaneerbuurt bij uitstek.

“Mijn favoriete restaurant blijft echter de Austernkeller,” stelt Kindermans. “Allicht is het de enige plek in München waar de Franse en Belgische keuken wordt geserveerd. En dat al voor dertig euro voor een driegangenmenu.

5. Cultuur

München beschikt over enkele wereldberoemde musea, met als Spitze de Alte en Neue Pinakothek, die res-pectievelijk een succulente blik bieden op de middeleeuwse, renaissance- en barokke kunst ( Dürer, da Vinci en Rembrandt) en de kunst van de negentiende eeuw ( Monet, Manet en Van Gogh).

Ten slotte rest ons nog één pertinente vraag over deze gedenkwaardige stad: is Jean-Marie Pfaff er nog steeds zo beroemd als de man zelf pleegt te beweren? “Absoluut,” antwoorden onze gidsen opvallend eenstemmig. “Als ze weten dat je uit België komt, zal je zeker worden getrakteerd op anekdotes over Pfaff.”

Gewaarschuwd zetten we alvast onze met het Trends-logo bedrukte hemdskraag rechtop.

München is veel kosmopolitischer, mondainer en frivoler dan de andere Duitse grootsteden.

“Het is hier gezelligheid troef, drinken en zingen met vrienden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content