‘DE BELEGGER KAN ZICH MAAR BETER BESCHERMEN’

HILLARY CLINTON EN DONALD TRUMP In een verkiezingsjaar is december een goede maand voor de beurzen.
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Volgende week wordt de belangrijkste politieke strijd ter wereld beslecht. Waarin verschillen de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap? En welke gevolgen heeft de uitslag voor beleggers?

Er zijn grote verschillen tussen de programma’s van de twee kandidaten die dingen naar het ambt van president van de Verenigde Staten. Ook voor beleggers is het belangrijk wie in het Witte Huis komt. Een overzicht van de belangrijkste thema’s.

ECONOMISCH BELEID

Hillary Clinton

De meeste waarnemers gaan ervan uit dat Hillary Clinton hetzelfde pad zal bewandelen als haar voorganger, Barack Obama. Volgens Marie Owens Thomsen – de hoofdeconome van Indosuez Wealth Management, de divisie vermogensbeheer van de Franse bank Crédit Agricole – hangt veel af van de vraag of Clinton overtuigend weet te winnen. Trump kan dan moeilijk claimen dat de verkiezingen vervalst zijn. “De hoop is dat Clinton meer over de partijgrenzen heen kan werken. Dat is nodig. Zo is in de Verenigde Staten al sinds 2009 geen begroting meer goedgekeurd.”

De budgettaire situatie en de hoge schulden laten weinig ruimte om te investeren. Toch belooft Clinton meer uit te geven. “Het tekort zal stijgen. Belangrijker is of ze vooral lopende uitgaven zal doen, of investeringen met terugverdieneffecten. Als ze met haar beleid de potentiële groei kan verhogen, lossen veel problemen zoals de hoge schulden zich deels vanzelf op.”

Donald Trump

Niet alle economische plannen van Trump zijn even concreet. Toch gaf de vastgoedmagnaat aan welke richting hij uit wil. “Hij heeft beloofd minstens het dubbele uit te geven aan infrastructuur dan Clinton, wat over vijf jaar 550 miljard dollar zou betekenen”, zegt Luca Paolini, de hoofdstrateeg van Pictet Asset Management. Daarnaast wil Trump de belastingen verlagen.

Paolini vreest vooral de gevolgen voor de handel. “Zijn radicaalste voorstellen, zoals een invoertarief van 45 procent op Chinese goederen en de heronderhandeling van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA, worden wellicht niet uitgevoerd. Niettemin bestaat de kans dat er een tarievenoorlog uitbreekt met China of een andere handelspartner.”

DE DOLLAR EN DE RENTE

Hillary Clinton

De dollar is een vreemd beestje, geeft Owens Thomsen aan. Landen die meer invoeren dan exporteren en een groot tekort boeken op hun begroting, zien hun munt normaal in waarde dalen. De plannen van Clinton – tegen vrijhandel en voor hogere uitgaven – kunnen daarom wegen op de dollar. Alleen geniet de Amerikaanse munt de status van veilige haven. Daarom kan de dollar stijgen, zelfs al is het de politiek in de Verenigde Staten die onrust zaait.

De hoofdeconome verwacht ook een moeilijke omgeving voor obligaties. “Als Clinton wint en de Federal Reserve nadien zijn beleidsrente optrekt, zal de Amerikaanse tienjaarsrente wellicht stijgen.” Stijgende rentes doen de obligatiekoersen dalen.

Donald Trump

“De plannen van Trump zijn slecht nieuws voor de obligatiemarkten”, stelt Paolini. “De denktank Tax Foundation heeft berekend dat zijn voorstellen de schulden de komende tien jaar zullen doen stijgen met tien- tot twaalfduizend miljard dollar, of zowat 50 procent van het bruto binnenlands product. Meer schulden zullen de bezorgdheid over hun houdbaarheid doen toenemen, wat beleggers kan ontmoedigen en de Amerikaanse rente kan doen stijgen.”

De vooruitzichten voor het monetaire beleid zijn moeilijk te beoordelen. Trump haalde tijdens de campagne uit naar Fed-voorzitter Janet Yellen. Een verlenging van haar mandaat in 2018 lijkt daarom onwaarschijnlijk als Trump president wordt, meent Paolini. “De onzekerheid over het Fed-beleid maakt het moeilijk de koers van de dollar te voorspellen. De onmiddellijke marktreactie is wellicht een daling. Anderzijds kan de toename van de risicoaversie in de wereld ook tot een stijging van de dollar leiden, omdat de munt dient als toevluchtsoord.”

DE BEURZEN

Hillary Clinton

Clinton haalde aan het begin van haar campagne uit naar de dure medicijnen van sommige grote farmabedrijven en haalde daarmee op Wall Street de hele sector onderuit. “Wie ook president wordt, de prijzen van medicijnen staan hoe dan ook ter discussie”, nuanceert Paolini.

De vrees bestaat dat Clinton ook andere bedrijfstakken in haar vizier neemt. Owens Thomsen vindt Clinton niet minder bedrijfsvriendelijk dan Obama, maar er wacht haar een lange takenlijst. “Lagere belastingen voor bedrijven kunnen de grote cashreserves doen terugkeren, die nu buiten de Verenigde Staten worden gehouden. Daarnaast moet ze concurrentie aanwakkeren.” Volgens Owens Thomsen is het klimaat niet slecht voor aandelen, maar zijn er weinig redenen om een rally te verwachten: “De kosten van bedrijven verhogen, nu de lonen stijgen en de olieprijs niet langer daalt.”

Donald Trump

Sommige van Trumps maatregelen zouden goed zijn voor aandelen. “Zoals lagere belastingen en hogere investeringen in infrastructuur”, somt Paolini op. Maar er is een duidelijke keerzijde: “Hogere invoertarieven zouden leiden tot een hogere inflatie en de bevoorrading van bedrijven overhoopgooien. Die ontwikkelingen zijn slecht voor aandelen. Beperkingen op de immigratie kunnen de bedrijfsmarges onder druk zetten.”

Samengevat denkt Paolini dat een overwinning van Trump in de kaart speelt van bedrijven die focussen op hun thuismarkt, meer dan van bedrijven die zich op export richten of in het buitenland produceren. “De energie-, defensie- en financiële industrie zouden wel varen bij een overwinning van Trump. En zijn belofte om de energieproductie en -export te dereguleren is goed voor de oliedienstensector. In de gezondheidszorg zou Trump wellicht het einde van Obamacare betekenen.”

MARKTREACTIE

Hillary Clinton

In een verkiezingsjaar is december traditioneel een goede maand voor de beurzen, weet Owens Thomsen. Beleggers wachten in de aanloop naar de stembusslag af en durven nadien weer meer risico te nemen. De macht van de Amerikaanse president is ook beperkt. Dat mocht Obama de voorbije jaren tot zijn wanhoop ondervinden. Grote veranderingen zijn dan ook niet onmiddellijk te verwachten. “De Republikeinen in het Congres zullen de toename van de uitgaven beperken”, verwacht Paolini.

“Toch zou het een grote vergissing zijn te denken dat het niet uitmaakt wie wint”, vindt Owens Thomsen. “Er zijn landen genoeg die aantonen wat slechte leiders kunnen aanrichten. Niet toevallig hebben de best presterende landen zoals Zweden, Zwitserland en Nieuw-Zeeland een sterke democratie en sterke instellingen.”

Donald Trump

Volgens de huidige peilingen zou een overwinning van Trump een grote verrassing zijn. Paolini: “De meest waarschijnlijke marktreactie is dan een stijging van de goudprijs door de onzekerheid over de relatie van de Verenigde Staten met de rest van de wereld.” De reactie op de overige markten is volgens de strateeg veel minder zeker.

“De les van de brexit en andere recente politieke onlusten is dat beleggers de risico’s in de aanloop naar een gebeurtenis onderschatten, en de gevolgen overdrijven als het onverwachte zich toch voordoet.” Paolini raadt daarom aan risico’s af te bouwen in de aanloop naar de verkiezingen, en nadien naar mogelijkheden te zoeken om de overreactie op de markten uit te spelen. “De kans op een overwinning van Trump is klein, maar als belegger is het wel verstandig je ertegen te beschermen”, besluit Owens Thomsen.

JASPER VEKEMAN

“Een overwinning van Trump speelt in de kaart van bedrijven die focussen op hun thuismarkt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content