De batterij van Tesla loopt leeg

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Tesla, de Amerikaanse producent van elektrische wagens, ziet zijn verkoop verder verschrompelen. Begin 2021 droomde de onderneming van Elon Musk er nog van dat ze de grootste van de wereld zou worden. Die ambitie lijkt vandaag heel ver weg. Het aandeel zakte vandaag bij de opening van de beurs met ruim 8 procent.

De Europese vereniging van autoproducenten ACEA maakte vandaag erg zwakke cijfers bekend over Tesla in Europa. In het eerste halfjaar zakte de volumeverkoop van het Amerikaanse automerk met maar liefst 44 procent. Er werden nog slechts 70.655 Tesla’s verkocht in Europa, tegenover 125.606 in dezelfde periode vorig jaar. De daling in juni was iets milder, met een mindere verkoop van 39,5 procent. Vorige maand werden 20.349 Tesla’s verkocht, tegenover nog 33.610 in dezelfde periode vorig jaar.

In België klapt de verkoop in procenten zelfs nog sterker in elkaar. Volgens cijfers van Febiac, de vereniging van autoverkopers, verkocht Tesla in het eerste halfjaar 5.453 wagens in ons land. Dat zijn er 55,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar (toen 12.261 Tesla’s).

Winst daalt sterk

De Amerikaanse autobouwer had gisteren 23 juli ook al zijn halfjaarcijfers gepubliceerd. De slechte verkoop blijft niet beperkt tot Europa. Tesla gaat wereldwijd achteruit. In het tweede kwartaal zakte de verkoop in met maar liefst 12 procent. De dalende volumes en een slechtere mix – een lagere opbrengst per wagen – waren de oorzaken. Bovendien moest Tesla met fikse kortingen uitpakken voor zijn leaseafdeling, met als gevolg dat de bedrijfswinst met maar liefst 42 procent achteruitging, naar nog 900 miljoen dollar in het tweede kwartaal. Dat leverde de onderneming een bedrijfswinstmarge van 4,1 procent op. Een veel te laag cijfer voor een premiummerk.

Tesla wijst op nog meer factoren om de zwakke winst te verklaren. Het bedrijf blijft fors investeren in artificiële intelligentie en andere domeinen van onderzoek en ontwikkeling. Tesla verwijst ook naar de invoertarieven, die problemen veroorzaken.

Groei stokt

De voorbije jaren zette Tesla de toon in autoland. Er kwam maar geen einde aan de groei. Begin 2021 liet Tesla weten dat het de volgende jaren jaarlijks met de helft in volumeverkoop wilde vooruitgaan. Op basis van de toenmalige verkoop zou de producent van elektrische wagens al eind 2027 aan 9 miljoen wagens komen. De twee wereldwijde marktleiders, Toyota en Volkswagen Groep, haalden in het boekjaar 2022 een volumeverkoop van ruim 8 miljoen wagens.

2023 werd een bijzonder goed jaar voor Tesla, met een nettowinst van 15 miljard dollar en een volumeverkoop van 1,8 miljoen wagens. Maar zelfs in dat uitstekende jaar bleef de volumegroei onder 50 procent steken, met een verkoop van 1,3 miljoen wagens in 2022.

De stoutmoedige prognose van begin 2021 lijkt vandaag helemaal onhaalbaar. De volumeverkoop in de eerste helft van 2025 klokte af op 721.000 wagens (zie balanscijfers). Bij de vooruitzichten voor de rest van het jaar gewaagt de autoproducent van een voorzichtige groei van de geproduceerde wagenvolumes, en dat vooral via een behoedzame benutting van de geldmiddelen. “We zullen eerst de bestaande productiecapaciteit benutten, voor er nieuwe productielijnen bij komen.”

TR_BASIS_RMG_2024

Terwijl die capaciteit vandaag al niet langer ten volle wordt benut. In Fremont in Californië heeft Tesla een jaarcapaciteit van ruim 550.000 wagens voor de bouw van de Model 3 en Y. Daarnaast kan het nog eens 100.000 stuks van de Model S en X maken. De tweede fabriek in de Verenigde Staten, in Texas, kan jaarlijks meer dan 250.000 Tesla Model Y en ruim 125.000 Cybertrucks bouwen.

De export sputtert

In Sjanghai staat de grootste fabriek van het autoconcern, goed voor een jaarproductie van meer dan 950.000 wagens van de Model 3 en Y. Een groot deel van die productie is bestemd voor de export. Het maakt Tesla extra kwetsbaar. In de vooruitzichten voor de rest van het jaar is ook dat een pijnpunt.

En dan is er nog de fabriek in Berlijn, goed voor een jaarproductie van ruim 375.000 wagens van de Model Y.

Ook als wordt gekeken naar het marktaandeel, loopt de batterij van Tesla leeg. In de Verenigde Staten daalde het marktaandeel van het merk van 4 procent in 2023 naar 3,5 procent vandaag. De Verenigde Staten blijven de grootste omzetmaker van Tesla, met 22,1 miljard dollar in de eerste jaarhelft, tegenover 23 miljard dollar vorig jaar. In China is er een lichte daling in marktaandeel, naar 2,2 procent. Ook daar zakt de omzet, van 9,2 miljard dollar in 2024 naar 8,6 miljard dollar in de eerste zes maanden van dit jaar. In Europa viel het marktaandeel terug van 2,8 procent in 2023 naar 2,3 procent vandaag. Aparte omzetcijfers voor Europa zijn er niet, maar de omzet in alle andere landen daalde van 14,5 miljard naar 11,1 miljard dollar.

Robotaxi

Toch zijn er ook wat lichtpunten. De onderneming heeft een solide balans en beschikt over voldoende liquide middelen. Die moeten onder meer volstaan voor de geplande investeringen op lange termijn. Bovendien werkt het bedrijf aan nieuwe modellen die eerstdaags op de markt kunnen komen. En Tesla zet nog meer in op artificiële intelligentie en robotica. Op 22 juni werd in Austin (Texas) de Robotaxi gelanceerd, een zelfrijdende taxi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content