De achterkant van het dividend

Beleggers kijken elk jaar uit naar de maand mei, wanneer hun dividenden worden uitgekeerd. Dividenden zijn in trek, maar ze hebben een keerzijde.

In mei betalen heel wat Belgische bedrijven hun dividend uit. Of u recht hebt op een dividend, hangt af van de ex-dividenddatum. U moet het aandeel vóór die datum in portefeuille hebben om de uitkering te krijgen. Voor de opening van de beurs op de ex-dividenddatum wordt het brutobedrag van het dividend afgetrokken van de koers van het aandeel. Omdat Europese bedrijven de gewoonte hebben een jaardividend te betalen, is het soms schrikken als een aandeel op de ex-dividenddatum plots 5 procent zakt — zeker bij grote dividendbetalers zoals Belgacom en bpost.

Een tweede belangrijke datum is de recorddatum, die meestal enkele dagen na de ex-dividenddatum valt. Op de recorddatum worden de aandeelhouders die recht hebben op het dividend geregistreerd. U moet het aandeel tot na die datum aanhouden om het dividend te krijgen. Het dividend wordt netto — na aftrek van de Belgische roerende voorheffing van 25 procent — uitgekeerd op de betaaldatum.

Die drie data vindt u op de website van de onderneming. Voor de holding Ackermans & van Haaren is de ex-dividenddatum bijvoorbeeld 3 juni, de recorddatum 5 juni en de betaaldatum 6 juni. Op 3 juni wordt het brutojaardividend van 1,70 euro afgetrokken (ongeveer 1,8 % van de koers). Op 6 juni ontvangt u op uw bankrekening 1,275 euro per aandeel. De overheid strijkt het verschil op, hoewel de bedrijfswinst waarmee het dividend wordt betaald, al is belast via de vennootschapsbelasting.

Eenvoudig concept

Dividendbeleggen blijft aanhangers winnen. Het concept is eenvoudig: u investeert enkel in dividendaandelen en de dividenden vormen ofwel een bron van inkomsten (bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen), ofwel worden ze geherinvesteerd in nieuwe aandelen. De praktijk is niet zo simpel. Veel dividendbeleggers concentreren hun aandelenportefeuille in slechts enkele sectoren. Heel wat klassieke dividendbetalers zijn de voorbije jaren van hun voetstuk gevallen, zoals de Europese telecom- en nutsaandelen. De bedrijven die de crisis goed hebben doorstaan — bijvoorbeeld de consumptieaandelen, zoals Coca-Cola en AB InBev — keren maar karige dividenden uit.

Een dividend uitkeren, betekent dat een onderneming het geld niet kan gebruiken voor investeringen. De toekomstige groei van de onderneming kan daardoor in het gedrang komen, zeker als het dividend het grootste deel van de vrije kasstroom beslaat, zoals bij Belgacom. Dat de overheid bij elk dividend langs de kassa passeert — bij buitenlandse dividenden zelfs twee keer — is een bijkomende barrière.

Als u van plan bent het nettodividend te herinvesteren in hetzelfde aandeel, was het eigenlijk beter dat de onderneming geen dividend had uitgekeerd. De onderneming moet cash uitgeven om het brutobedrag te betalen, terwijl de aandeelhouder alleen het nettobedrag kan herinvesteren. Als u het dividend niet als een inkomen nodig hebt, bent u beter af met een aandelen- of indexfonds, dat de dividenden herbelegt.

Goede houding

De grootste verdienste van dividendbeleggen is dat het de juiste beleggersattitude aanleert. Omdat dividendbeleggers gefocust zijn op het dividendinkomen, panikeren ze minder bij beurscorrecties. Het herinvesteren van het dividendinkomen leert om gedisciplineerd en op regelmatige tijdstippen geld te beleggen, los van de koersevoluties. Zo vermijden ze dat ze de markt proberen te timen (op de juiste tijdstippen kopen of verkopen), een vaardigheid die zelfs de professionals niet beheersen. Beleggers die dividendaandelen links laten liggen, nemen daar het beste een voorbeeld aan.

MATHIAS NUTTIN

Heel wat klassieke dividendbetalers zijn de voorbije jaren van hun voetstuk gevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content