De 10 ontdekkingen van 2006
Pieter van Doveren blikt terug op een jaar lang tafelen. Op een gouden dienblad presenteert hij zijn tien gastronomische ontdekkingen van 2006.
BON-BON Karmelietenstraat 93, 1180 Ukkel tel. 02 346 66 15 Parkeerder aanwezig. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.
Bon-Bon zit in de lift. De bistro is een aanrader voor lekkerbekken die de bordinhoud belangrijker vinden dan een chique omgeving. Chef-kok en baas is de dertigjarige Christophe Hardiquest. Hij kreeg een opleiding aan de Naamse koksschool, ging aan de slag in de betere Brusselse restaurants (L’Amandier, Radisson SAS Sea Grill, L’Orangeraie Roland Debuyst, Villa Lorraine, Maison du Maître) en nam een kijkje in Amerika. Bij zijn terugkeer werd hij chef-kok van het loftrestaurant Voyage à Travers les Sens, om wat later zijn eigen eethoek te openen in de winkel Wood-Cottage aan de Brusselse Louizalaan. Zo’n vijf jaar geleden begon Christophe met Bon-Bon. Plaats van gebeuren is een hoekhuis in een oude Ukkelse woonbuurt. Bon-Bon heeft het nostalgische decor van een Franse bistro: oude plankenvloeren, lambriseringen in hout, spiegels, muurbanken en fluwelen gordijnen. De keuken van Bon-Bon is maar klein, het succes is groot en het priegelwerk om de eetbare miniatuurtjes op de borden op te bouwen is arbeidsintensief. Dat zie je vanuit de eetzaal, waar koks in zwarte en witte keukenpakken zich verdringen achter een grote werktoog vol borden. Christophe Hardiquest droomt al enige tijd heimelijk van een ruime locatie met parking en terras. Bon-Bon barst uit zijn voegen en het comfort is niet meer in overeenstemming met de sterk geëvolueerde keuken.
C-JEAN Cataloniëstraat 3, 9000 Gent tel. 09 223 30 40 Zondag en maandag gesloten. Er is een mooie keuze niet-Franse wijnen in huis.
C-Jean is een modern ingerichte bistro van bescheiden formaat met Venetiaanse stuc aan de muren en Bertoiastoeltjes naar een ontwerp uit de jaren vijftig. Het restaurant ligt aan de voet van de Sint-Niklaaskerk, in het hart van toeristisch Gent.
Baas is Filip Van Thuyne. Hij kent zijn vak: Filip kreeg een opleiding in de koksschool van Koksijde en stond onder meer een jaar in de keuken bij wijlen Willy Slawinski. Van Thuyne nam Chez Jean in 1985 over en veranderde negen jaar geleden van inrichting en naam. Het restaurant had een goede reputatie door zijn klassiek geïnspireerde keuken en verteerbare prijzen. Filip Van Thuyne heeft de jongste drie jaar veel rondgekeken en geraakte in de ban van ‘het nieuwe koken’. De getalenteerde jonge kok Jason Blanckaert heeft het keukenteam van C-Jean vergezeld en sindsdien is er veel veranderd.
CLANDESTINO Willem Van Doornickstraat 2, 9120 Haasdonk %03 755 85 89 www.clandestino.nu Woensdag, donderdag en zaterdag voor de lunch gesloten.
Clandestino is een vrijzinnig eethuis uit de nieuwe lichting, waar bovendien alles gebeurt in een waas van opgelegde geheimzinnigheid. Clandestino kwam in de plaats van restaurant Willem Van Doornick. Clandestino heeft een geblindeerde façade en ziet er aan de buitenkant uit als een speelhol uit het Chicago van een eeuw geleden. Binnen wordt smakelijk en gemoedelijk gegeten in een artificieel aangelegd maffiasfeertje.
Kok en mede-eigenaar is Wouter Van der Vieren. Hij werd opgeleid in de Pastorale in Reet en in Sire Pynnock in Leuven en volgt de technische keukenevolutie in Spanje op de voet. Er is een beknopte spijskaart en een aantrekkelijk menu, dat in korte of lange versie kan worden opgediend. De bereidingen zijn persoonlijk en puur.
HET GEBAAR Thee-, koffie- en banketbakkerssalon Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen tel. 03 232 37 10 www.hetgebaar.be Op zaterdag geen reservaties. Open van 11.00 tot 18.00 uur non-stop. Zondag en maandag gesloten. Groot zomerterras in plantentuin.
Spanje dicteert de vernieuwing in de keuken. Omdat er in de Antwerpse restaurants geen echte vertegenwoordiger is te vinden van de nieuwe lichting koks met moderne Spaanse invloeden, is er een vreemde situatie ontstaan. Wilt u in Antwerpen modern gastronomisch lunchen met gerechten bereid volgens de recentste technieken, dan bent u verplicht om te reserveren in het thee-, koffie- en banketbakkerssalon Het Gebaar.
Het lunchrestaurant heeft zijn onderkomen in de chalet in de botanische kruidentuin. Binnen wacht een behaaglijke eetzaal, elegant aangekleed in landelijke Engelse sfeer met houtwerk in olijfkleur en fraaie stoffen. Tussen de gedekte tafels lopen getrainde diensters.
Op de eerste verdieping koken Roger en Cindy van Damme. Roger kreeg een opleiding bij Huize Van Wely in Noordwijk, de meest geavanceerde banketbakker van Nederland. Cindy is verpleegster van opleiding. Twaalf jaar geleden openden de twee een banketbakkerssalon in de Schuttershofstraat in Antwerpen. Hun borden met samengestelde nieuwe nagerechten wonnen de harten van verwende dames. Het repertoire evolueerde dankzij de vele contacten met Albert Adrià (de broer van Ferran Adrià en de man die bij ‘s werelds beste restaurant El Bulli de nagerechten ontwikkelt). Roger Van Damme beheerst de nieuwste technieken en laat die los op de keuken van hier.
KOMMILFOO Vlaamse Kaai 17, 2000 Antwerpen tel. 03 237 30 00 www.resto.be/kommilfoo Lunchmenu: 30 euro. Gastronomisch menu: 50 euro. Gesloten op zaterdag voor de lunch, zondag en maandag.
Het is geweten dat de horeca een bont allegaartje avonturiers aantrekt. Olivier de Vinck de Winnezeele is ongetwijfeld een van de meest gekleurde eenden in de bijt. Deze Antwerpse chef-kok is van adel. Olivier de Vinck de Winnezeele mag dan wel baron zijn, hij is niet de persoon die graag de grote mijnheer uithangt. Hij stelt zichzelf voor als De Vinck! Olivier de Vinck de Winnezeele is ook buitenissig omdat hij nooit naar de koksschool is gegaan en toch in 2005 de titel wist te behalen van ‘Eerste kok van België, Prosper Montagné’. Hij heeft wél een MBA-diploma in Financiën op zak. Om zijn studies in Amerika te betalen, werkte hij tijdens de weekends in de horeca. Tijdens stages in de financiële sector ontdekte Olivier dat hij liever in de keuken stond dan met cijfertjes te werken. Hij is gaan koken voor het selecte publiek uit het clubhuis van de tennis- en hockeyclub Beerschot. In zijn vrije tijd volgde de kok in opleiding les in de privékoksschool van Eddie Van Maele. Olivier De Vinck is inmiddels negen jaar bezig in Kommilfoo en is gedrevener dan ooit. Hij kookt modern en doet zijn best om een eigen stijl te ontwikkelen. Hij vertrekt ook geregeld op culinaire bedevaart naar Spanje.
DE KOOPVAARDIJ Hoogeind 96, 2940 Stabroek tel. 03 297 60 25 www.dekoopvaardij.be Woensdag gesloten.
De Koopvaardij is gelegen in Stabroek, in de nabijheid van de haven. Plaats van gebeuren is een recent gebouwde villa met bakstenen gevel en met parking en buxus- en taxustuintje voor de deur. Binnen wacht een aangename open ruimte, die op een hedendaagse manier is ingericht. De kleuren zijn wit, kastanjebruin en zwart. De geraffineerde verlichting en de kokette kuipzetels zorgen voor een chic cachet. De drie eigenaars zijn piepjong en deden samen ervaring op in beroemde restaurants in binnen- en buitenland (De Karmeliet, Hof van Cleve, Librije, Alain Ducasse en Hilton Hanoi). De drie smeedden al op hun vijftiende plannen om samen een restaurant te openen.
De spijskaart vermeldt gepersonaliseerde, hedendaagse gerechten zoals: kikkerbillen met pinda en Mechelse bloemkool (28 euro), tarbot met korst van nootjes en citrus, olie geparfumeerd met curryplant en geplette aardappel (32 euro) en dikke varkenskotelet gegaard in polderklei met paarse salie (30 euro).
LUZINE K. Begaultlaan 15/6, 3012 Wilsele tel. 016 890 877 www.restaurantluzine.be Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.
Celebritychef Jeroen Meus opende Luzine, een restaurant dat wat verborgen ligt op de eerste verdieping achter in de oude conservenfabriek van Marie Thumas. Bovenaan de trap bevindt zich een door kaarsen verlichte donkere gang en een glazen deur. Achter de deur ontvouwt zich een prettige verrassing: te midden van een intieme, in ‘Sherlock Holmes’-stijl ingerichte eetzaal wordt sfeervol en op niveau getafeld. De bereidingen hebben smaak. De prijszetting is die van het betere restaurant.
Succesgerechten van de spijskaart zijn: roulade van ganzenlever en rund, amandelbrioche, ‘liquid’ van appel en vanilleolie (17,20 euro) en Ierse rib-eye met tomatenfondue, bearnaise en vleesjus met madera (26,80 euro). Er is een menu, dat naargelang van het aantal gekozen gangen 40, 50 of 87 euro kost.
MARCUS Kleine Klijtstraat 30, 8540 Deerlijk tel. 056 77 37 37 www.resto.be/marcus Gesloten op zondag en zaterdagmiddag.
Marcus ligt in een villawijk op een boogscheut van de afslag Deerlijk aan de snelweg E17 Kortrijk-Gent. Sinds begin dit jaar is het restaurant in handen van kok Gilles Joye en echtgenote Heike Dedecker. De twee zijn nog geen dertig en verschenen beslagen op het ijs. Gilles Joye werkte zes jaar naast Geert Van Hecke in De Karmeliet, waarvan de laatste drie jaar in de hoedanigheid van souschef. Heike komt uit het onderwijs en kluste in de weekends bij in de bediening. Zij beschikt over minder ervaring, wat echter wordt gecompenseerd door haar natuurlijke aanleg om mensen te ontvangen. Het restaurant heeft dus veel in huis om te slagen!
Marcus heeft een beknopte spijskaart met prijzen die aanmanen om kritisch te zijn. De meeste mensen kiezen een menu, dat in driegangenversie 52 euro kost (65 euro met wijnen) en in viergangenuitvoering 60 euro (75 euro met wijnen). Om de conservatief ingestelde mensen uit de streek te behagen, heeft Marcus een Frans georiënteerde wijnkaart. Gilles Joye kiest voor een veilige weg: hij presenteert de klassieke keuken in een modern jasje, waarbij hij in bescheiden mate gebruikmaakt van nieuwe keukentechnieken.
LA PLAGE D’AMÉE Rue des Peupliers 2, 5100 Jambes tel. 081 30 93 39 Maandag en dinsdag gesloten.
Restaurant La Plage d’Amée is te vinden aan het strandje, waar de inwoners van Namen begin vorige eeuw kwamen zwemmen. Op deze riant gelegen plaats aan de Maas was lang een taverne, die drie jaar geleden door de ondernemende kok Benoît Gersdorff werd overgenomen en werd verbouwd tot een modern restaurant. Benoît Gersdorff is niet de eerste de beste. Hij is de man van L’Essentiel in Temploux en andere succesprojecten.
In La Plage d’Amée herhaalt Benoît Gersdorff de succesformule uit L’Essentiel: feestelijke gastronomie voor bodemprijzen. In La Plage d’Amée zijn de vlotte zaaldirecteur/sommelier Jacques Michael en chef-kok Pierre Antoine Langendries de twee spilfiguren. De jonge kok kan bogen op drie jaar Comme chez Soi en twee jaar Sea Grill/Radisson SAS.
De eetzaal is opgebouwd uit hout, aluminium en glas: vanuit de met rood leder beklede stoelen hebt u een riant uitzicht over Namen en de citadel. ‘s Zomers is het terras boven de Maas een uitverkoren plek om buiten te eten. La Plage d’Amée is sinds kort ook per boot te bereiken, want naast het restaurant verrees een nieuwe jachthaven.
Het visitekaartje is het menu ‘Tour d’Horizon’ met vier delicate bereidingen voor de aantrekkelijke prijs van 32 euro. Neemt u daar de geselecteerde wijnen bij, dan bent u in totaal 50 euro per persoon kwijt. En echt koopje!
TEN BOGAERDE Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde tel. 058 62 00 00 www.tenbogaerde.be Maandag en dinsdag gesloten. Lunch 30 euro. Voor de toekomst zijn er twee hotelkamers voorzien.
Restaurant Ten Bogaerde heeft zijn onderkomen in de oude abdijhoeve Ten Bogaerde. De gebouwen behoorden aan de kerkfabriek van Brugge en werden twee jaar geleden aangekocht door de gemeente Koksijde. Toen Iain Wittevrongel en An Taillieu dat vernamen, deden zij een voorstel om in de abtswoning een restaurant uit te baten. Hun voorstel viel in goede aarde en vorige zomer opende Ten Bogaerde. De twee hebben de woning op eigen kosten omgebouwd, waarbij historische elementen op een smaakvolle manier worden gecombineerd met hedendaagse soberheid.
Kok Iain Wittevrongel werd gedrild door Nicolas Lefêvre, de traiteur die voor gekroonde hoofden en ontelbare ministers kookte en daarna, op de top van een heuvel aan de Maas, het luxerestaurant La Bergerie opende. De conservatieve opleiding heeft bij Iain sporen achtergelaten. De kok uit Koksijde presenteert trots een verlichte versie van die klassieke Franse feestkeuken. Hij komt er eerlijk voor uit dat nieuwe tendensen niet aan hem zijn besteed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Iains gerechten vooral in de smaak vallen bij een ouder publiek. De spijskaart vermeldt een zeventiental bereidingen. Garnaalkroketten met gefrituurde peterselie (13 euro), lamsbout uit de Pyreneeën (32 euro) en tarbot met cantharellen (39 euro) zijn specialiteiten.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier