Daikin schept een luchtje in Turkije
Daikin Europe heeft in Turkije sectorgenoot Airfel gekocht. Het doet daarmee een belangrijke stap naar de opkomende markten en daar kan ook het Europese hoofdkwartier in Oostende van profiteren.
De voorzitter van Daikin Europe, Frans Hoorelbeke, somt drie voordelen op van de Turkse overname. “Airfel beschikt over een productiecapaciteit voor airco en vooral voor de productie van verwarmingssystemen. Het heeft een uitgebreid netwerk waar we voortaan een beroep op kunnen doen. En het is vooral strategisch belangrijk, omdat het een ideale uitvalbasis is voor de opkomende markten. Vanuit Turkije kunnen we nog gemakkelijker het Midden-Oosten, Afrika en zelfs Rusland betreden.”
Daikin communiceert niet over het overnamebedrag, maar het betaaalde geen gekke prijzen, klinkt door uit de strategische visie van Hoorelbeke. “We kijken voortdurend naar kansen, maar zowel de kostprijs als de complexiteit van de dossiers spelen een belangrijke rol.”
De airconditioningmarkt is al voor een flink stuk geconsolideerd. “Maar je kunt wel nog kijken naar distributiemogelijkheden voor een regio. Onlangs verhoogde Brazilië zijn importheffing naar 35 procent. Dan is het zaak om te kijken welke impact dat heeft op je markt. Het wordt misschien interessanter om ter plekke te produceren. Dan is het nog maar de vraag of je dat van nul doet of een lokale speler overneemt of ermee samenwerkt.”
Het segment van de verwarmingssystemen is nog flink versnipperd. Het is op die leest dat ook de overname van Airfel gestoeld is. Het bedrijf telt ruim 400 mensen en draait een omzet van 100 miljoen euro. “Ze hebben een kleine productie voor airco, maar zijn vooral sterk in verwarmingssystemen, radiatoren en boilers”, zegt Hoorelbeke. De markt van de verwarmingssystemen wint nog aan belang en de productie van Airfel sluit aan bij de systemen van Daikin.
Crisis lijkt verteerd
Hoorelbeke ziet de Turkse markt tegen 2015 verdubbelen tot zowat 1,7 miljard euro omzet. “Het is een economisch goede regio, waar veel gebouwd wordt. De levenstandaard is nog relatief laag, maar zit in de lift. Turkije heeft ook weinig van de crisis gevoeld. En politiek is er een flinke stabiliteit en continuïteit.” Voor die verwachte groei moet Daikin wel wat investeringsbereidheid tonen, maar Hoorelbeke stelt dat die geen enorme budgetten vergen. “De productie van aircosystemen voor de Turkse markt kunnen we vanuit onze vestigingen in Oostende en Tsjechië opvangen.”
Daikin Europe, een dochter van het Japanse Daikin Industries, met hoofdkantoor in Oostende, boekte in 2010 een omzet van 1,8 miljard euro. Het heeft naast België ook nog vestigingen in Tsjechië, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In totaal goed voor dik 3750 werknemers. De crisis lijkt verteerd, na een terugval van de omzet met zowat 9 procent in 2008 en 2009. Voor 2010 klom die omzet weer met 12 procent en Hoorelbeke maakt zich sterk dat dit voor het jaar 2011 niet anders is.
LIEVEN DESMET
“Vanuit Turkije kunnen we nog gemakkelijker het Midden-oosten, Afrika en zelfs Rusland betreden” Frans Hoorelbeke, Daikin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier