Daar bij die molens
Op de terreinen in Schelle waar nu de oude centrale staat, bouwt Electrabel volgend jaar drie windmolens. Een investering van bijna 230 miljoen frank in alternatieve energie.
De productie van elektriciteit in de centrale in Schelle zal in oktober 2000 worden stilgelegd. De sluiting van de grote centrale komt niet gelegen voor de streek. Electrabel is het grootste bedrijf in de regio en een belangrijke werkgever in de Rupelgemeenten.
“We wisten dat de sluiting eraan kwam,” vertelt burgemeester Rob Mennes (CVP). “We hebben daarom al verschillende keren de vraag aan Electrabel gesteld of we nog op nieuwe investeringen mogen hopen. Het blijft ons doel een nieuwe mega-energiecentrale op de site te krijgen.” Gelukkig voor Schelle is Electrabel op het verzoek ingegaan. De elektriciteitsproducent gaat hier met een windmolenproject beginnen.
Drie windmolens met elk een capaciteit van 1,5 megawatt zullen de huidige schoorstenen vervangen. Ter vergelijking: in een nieuwe elektriciteitscentrale ligt de capaciteit op 1000 tot 1200 megawatt. De rotor van een molen heeft een diameter van 70 meter. De hoogte van de molens benadert die van de huidige schoorstenen, maar het uitzicht zal wel even anders zijn. Electrabel koos nog drie andere plaatsen voor gelijkaardige projecten: Doel, Rodenhuize en Herdersbrugge.
De bouw van de windmolens zal pas begin 2001 van start gaan. Eerder dit jaar werd de administratieve procedure voor de bouw ingezet en daar wringt er al iets. De aanvraag van de stedenbouwkundige attesten vormt een probleem. “Aan de ene kant geeft de Vlaamse regering impulsen om alternatieve energie te produceren. Aan de andere kant leert de ervaring dat ruimtelijke ordening niet helemaal mee is. Op dat vlak bestaat er nog geen allesomvattend beleid,” stelt Rob Mennes vast.
Volgens de burgemeester heeft de gemeente Schelle wel wat argumenten voor een nieuwe centrale: “Het is duidelijk dat Electrabel de site hier wil behouden vanwege de ligging aan de Schelde en de Rupel. Voor het transport van steenkool is deze plaats ideaal en ook de aanwezigheid van voldoende koelwater geeft mogelijkheden.” Bovendien liggen de terreinen op een knooppunt van drie hoogspanningsnetten, waaronder de grote Mercatorlijn die de Schelde kruist.
Er waren vroeger al plannen om een nieuwe centrale in Schelle te bouwen. Maar de toenemende internationalisering en europeanisering van de energiemarkt maakte Electrabel zeer voorzichtig met nieuwe investeringen. De plannen voor de gemeente kregen een plaatsje in de ijskast.
Samen met de gemeenten Boom, Hemiksem, Niel en Rumst maakt Schelle deel uit van de Rupelstreek in de provincie Antwerpen. Het dorp heeft het laagste aantal inwoners maar na Boom de grootste oppervlakte. Schelle was dan ook eerder een landbouwgemeente, terwijl de andere gemeenten industriële centra waren. Vooral de steenbakkerij floreerde hier ooit.
Burgemeester Mennes: “We hebben hier naar verhouding meer open ruimte, meer groen. Daarin past het signaal dat we aan de buitenwereld willen geven: er bestaan andere manieren om energie op te wekken. Fossiele brandstoffen zijn immers eindig.” De site ligt aan een vrij toeristische route, waar heel wat fietsers en wandelaars voorbij komen. De windmolens zullen een mooi herkenningspunt langs de Schelde vormen. Het gemeentebestuur denkt erover om geleide bezoeken voor inwoners en toeristen te organiseren. Zo kunnen de mensen kennismaken met windenergie.
o.s.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier