Da Chico

Restaurant Da Chico serveert een zonnig mengelmoesje van Italiaanse en Spaanse gerechten.

Wijnhandelaar Antonio Etneo had een tafel gereserveerd in ristorante-pizzeria Da Chico en beloofde voor die gelegenheid enkele van zijn juweeltjes boven te halen. Antonio Etneo is een in Houthalen geboren Italiaan. Zijn Hasseltse firma Selezione Vini Italiani ( Tel. 011/24.22.80) voert Italiaanse topwijnen, aceto balsamico en exquise olijfolie in.

Op dus naar Hasselt. Da Chico (Spaans voor “kleine jongen”) ligt net buiten de kleine ring en heeft een sobere zuiderse inrichting met schilderwerk in warme tinten. In de open keuken staat vader Juan Garcia Añillo. Deze trotse Spanjaard sleet vele jaren als kok in Italiaanse restaurants. Toen zijn zoon Juan Francisco Garcia Palmeiro een restaurant overnam, werd vader Juan Garcia Anillo aangenomen als chef-kok. Sindsdien kokkerelt hij een allegaartje van Italiaanse en Spaanse bereidingen. Om conservatieve Belgen te behagen, komt er meestal ook een roomsausje bij.

Wij kwamen op een warme avond en installeerden ons onder het tentzeil op het terras. Op tafel kwam droogham Pata Negra (650 frank) van Pico Veleta, waar de zwarte varkens uitsluitend met vruchten en tomaten worden grootgebracht. Bij de lekkere ham kregen we chorizos, Spaanse worst die minder vet was dan gebruikelijk, Queso Manchego, de beroemdste Spaanse kaas met stevig, ivoorkleurig zuivel, en raketsla. Het glas werd gevuld met Rossj-Bassj ’96 van Gaja, een weelderige witte wijn met verfijnde frisse zuren, gemaakt uit Chardonnay en zes maanden op eiken vat bewaard (1750 frank). Als voorgerecht verscheen “Almegas a l’Andalouza”, grote garnalen en venusschelpen in een saus met sherry en saffraan (450 frank). Daarbij werd een Alteni di Brassica ’96 van Gaja geschonken (2300 frank). Deze indrukwekkende witte karakterwijn met pittige, uitbundige geur en lange afdronk is gemaakt uit de Sauvignon Blanc-druif en was opvallend vroeg op dronk. Hoofdgerecht was “Rape à la Vasca”, zeeduivel op zijn Baskisch, met malse inktvis, mosselen en een witte-wijnsaus (690 frank). Antonio Etneo verkoos rood bij dit gerecht en zonder gêne werd een Brunello di Montalcino Soldera, Riserva ’91 van onder de kurk gehaald (4650 frank). Deze magnifieke krachtige rode wijn uit Toscane met complex, warm en imposant aroma wordt gemaakt uit sangiovese grosso-druiven. Franco Soldera, die doorgaat als de meest veeleisende wijnbouwer van Italië, geeft de Riserva minstens vier jaar rijping op vat.

Wij gingen gelukzalig uiteen. Tussen haakjes: in Da Chico kan u ook terecht voor een goede pizza.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content