Cultureel centrum

Les Perles de Pluie slaat een culinaire én culturele brug tussen Thailand en België.

Na een vakantie in Thailand besloot Philippe Van Laethem zijn veelbelovende carrière in de computerbusiness op te geven. Samen met zijn prille Thaise echtgenote en zijn zwager opende hij het Thaise eethuis Les Perles de Pluie. De bereidingen vielen zo goed in de smaak dat het restaurant in korte tijd de top van de exotische eethuizen bereikte.

Succes en ambitie dreven de dynamische Philippe, die zich inmiddels tot het boeddhisme bekeerde, in een nieuw avontuur. Op een paar stappen van het eerste restaurant werd een oude notariswoning opgeknapt en heringericht tot culinair en cultureel centrum, door middel van zijde met dok-peekoen bloemmotief, reproducties van fresco’s van de Wat Matchimawat-tempel, een altaar, tempelparasols en met zorg gekozen oudheden.

De nieuwe Perles heeft nog meer allure dan vroeger : er wordt stemmig getafeld in diverse eetvertrekken, en het valt op hoe goed de oosterse inrichting met uitgesneden lotustekeningen aansluit bij de oorspronkelijke parketvloeren en de versierde plafonds van het aristocratische hoekhuis. De Perles vormt een Thais centrum dat de communicatie en de uitwisseling tussen Thailand en België stimuleert ; naar Thaise gewoonte werd het ingewijd door Mhong-priesters.

Wij werden ontvangen door de hoffelijke Philippe Van Laethem. Gedienstig oosters personeel in paleiskostuums, dat ons te woord stond in het Nederlands, begeleidde ons naar een tafel met goud-gedecoreerde borden en bronzen bestek. De drietalige spijskaart geeft uitleg over Thailand en over bekende en minder gekende feestgerechten.

Wij kozen mieng kham als hapje vooraf en vouwden horentjes van indringend smakende chapleuw-blaadjes die we vulden met gedroogde garnalen, geroosterde kokos, sjalot, limoen en nootjes. Er kwamen mooi gepresenteerde voorgerechten zoals som tam (385 fr.), een salade van groene papaya, zachte chilipeper en limoen (de aangekondigde pindanoten bleven achterwege) en yam hoa plee (385 fr.), een merkwaardige salade van bananenbloemen met tamarin, geroosterde kokos, pindanoten en rauwe (!) scampi.

Het hoofdgerecht was shu shi khung (520 fr.), een pikante curry van langoustines met het fijne parfum van blaadjes kaffir lime en verse groene peper. Aan de overkant verscheen phad pak luam (590 fr.), een smakelijke bereiding van gebakken noedels, kip en scampi. De gekruide schotels werden voortreffelijk begeleid door een Château de Mercues MDC, Cahors ’91 (1075 fr.).

Les Perles de Pluie creëert de ideale omstandigheden om op een aangename en comfortabele manier kennis te maken met Thailand en zijn bontgekruide keuken.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content