Crisis Griekenland: Ministers van Financiën bijeen voor cruciale vergadering
In de uren voor de start van de cruciale vergadering van de eurogroep over Griekenland regent het opnieuw verklaringen die nu eens de hoop op een akkoord doen toenemen, dan weer de grond inboren. Slechts één ding is zeker: niemand weet of er vrijdagavond of -nacht een akkoord over de verdere aanpak van de Griekse schuldencrisis uit de bus zal komen.
Dat Griekenland donderdag dan toch een formele aanvraag voor de verlenging van zijn steunprogramma indiende, leek in eerste instantie op een toegeving. Was de aanvraag niet precies waar de achttien andere landen van de eurogroep maandagavond om hadden gevraagd?
Duitsland drukte het optimisme echter meteen de kop in: de brief van Athene is te vaag en dus “geen substantieel voorstel voor een oplossing”, liet de woordvoerder van minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten. Verschillende andere landen, waaronder ook België, zitten op dezelfde lijn. “Het verzoek komt (…) niet tegemoet aan de afspraak in de eurogroep van afgelopen maandag”, zei minister Johan Van Overtveldt.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel klonk vrijdag al een stuk milder dan haar minister. Bij monde van haar woordvoerster zei ze dat de brief van Athene “een goed signaal” is en kan dienen als uitgangspunt voor verdere onderhandelingen. Ook de Europese Commissie is optimistisch. Tijdens de voorbereidende gesprekken is er vooruitgang geboekt, zei woordvoerder Margaritis Schinas vrijdagmiddag. “We hebben er vertrouwen in dat in de nabije toekomst een akkoord gevonden kan worden als iedereen redelijk blijft. Maar daar zijn we nog niet. Er is nog werk aan de winkel.”
De EU-landen die net als Griekenland een steunprogramma hebben doorlopen (Ierland, Portugal en Spanje) blijven erop hameren dat de Grieken de afgesproken hervormingen moeten blijven doorvoeren. Net als Finland en Nederland lijken ze niet geneigd tot enige toegevingen. Zo zei de Nederlandse staatssecretaris voor Financiën Eric Wiebes, die vrijdag als eerste op de eurogroep aankwam, dat een verlenging van het Griekse steunprogramma alleen mogelijk is als de Grieken aan alle voorwaarden voldoen. “Nederland is bereid om de flexibiliteit, die al in het programma zit, aan de Grieken te laten. Voor de rest moeten alle voorwaarden worden nageleefd en alle afspraken worden nagekomen.”
De meest dramatische verklaring kwam van de Maltese minister van Financiën Edward Scicluna, die in een interview met Bloomberg beweerde dat de Griekse onderhandelaars zich in een positie gemanoeuvreerd hebben die een dramatische afloop kan hebben. “Ze hebben nu een punt bereikt, waarop ze Griekenland zullen zeggen: ‘Als je echt (uit de euro, red.) wil vertrekken, vertrek dan'”, interpreteert hij de opstelling van “Duitsland, Nederland en anderen”. De start van de eurogroep is alvast uitgesteld.
De vergadering gaat niet langer om 15 uur, maar om 16.30 uur van start.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier