CREG wil met goedkopere distributietarieven en accijnzen warmtepomp aantrekkelijker maken

Wie een warmtepomp in huis heeft, zou minder moeten betalen.

Energieregulator CREG adviseert een pak maatregelen om warmtepompen interessanter te maken voor huishoudens. Zo adviseert de federale energiewaakhond een aanmoedigingstarief voor de distributiekosten en een hervorming van de bestaande accijnzen. Premies voor warmtepompen worden best voorbehouden voor goed geïsoleerde woningen.

Eerder bleek uit een studie van de CREG dat investeren in duurzame energie – in het bijzonder een warmtepomp – de voorbije jaren niet rendabel is gebleken in vergelijking met investeringen in een fossiele ketel op stookolie of aardgas. Meer concreet bleken de kosten van een warmtepomp twee tot drie keer hoger dan de kosten van een olie- of gasketel. Dat is inclusief de investerings- en energiekosten.

De CREG komt nu met een pak aaanbevelingen voor de federale en gewestelijke regeringen om de rendabiliteit van warmtepompen te verbeteren. Zo adviseert de regulator alvast om gewestelijke investeringspremies voor warmtepompen alleen toe te kennen aan woningen met voldoende isolatie. Zonder adequate isolatie zijn warmtepompen immers minder efficiënt en daalt de rendabiliteit.

Lagere btw en distributiekosten

De CREG adviseert ook om het btw-tarief van 6 procent voor de installatie van een warmtepomp te verlengen. De regulator is ook voorstander van een veralgemening van een “aanmoedigingstarief” voor de distributiekosten van elektriciteit. Wie vandaag een warmtepomp heeft en een dynamisch tarief, kan de prijs van elektriciteit drukken door zijn installatie te gebruiken als de marktprijzen laag zijn. Maar, zo constateert de CREG, dat kan leiden tot een toename van het piekgebruik. En dat kan dan weer wegens het capaciteitstarief leiden tot hogere distributiekosten.

Daarom bepleit de CREG een veralgemeend aanmoedigingstarief voor distributiekosten. “Een tarief dat varieert volgens de piek- en dalperiodes, of gebaseerd is op een ogenblikkelijk signaal van het verwachte netgebruik, zou de verbruikers aanmoedigen om hun verbruik niet alleen te verschuiven volgens de marktprijzen, maar ook volgens een stimulerend distributietarief”.

Accijnzen

De CREG adviseert ook een hervorming van de bestaande accijnzen op energie. Een mogelijke maatregel is een verlaging van de accijnzen op elektriciteit voor de gezinnen, en deze te verhogen voor aardgas, stookolie of propaan. Warmtepompen zouden op die manier voor goed geïsoleerde woningen rendabel kunnen worden in vergelijking met stookolieketels. Die rendabilieteit zou evenwel niet bereikt worden in vergelijking met ketels op gas of propaan. Wel zou de kloof verkleind worden.

Gewestelijke premies blijven dan ook nodig om de rendabiliteit te verzekeren, klinkt het bij de CREG, in combinatie met lagere accijnzen en btw. In vergelijking met een aardgasketel is een premie nodig voor warmtepompen van minstens 4.200 euro, in vergelijking met propaan moet de premie oplopen tot 7.100 euro. Slimme warmtepompen en een aanmoedigingstarief voor distributiekosten kunnen die bedragen drukken.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content