Concurrent Qualcomm wil Intel overnemen, dat een investeerder vindt voor zijn herstelplan

Het herstelplan van Intel-CEO Pat Gelsinger bracht tot nog toe weinig beterschap. © I-HWA CHENG/AFP via Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

De noodlijdende chipproducent Intel is in het vizier gekomen van concurrent Qualcomm. Als het tot een overname zou komen, zou het een van de grootste transacties ooit zijn. Tegelijk blijft Intel werken aan een herstelstrategie en heeft het een investeerder gevonden die 5 miljard dollar wil vrijmaken.  

Er hangt spanning in de lucht in de chipsector. Qualcomm zou een vriendschappelijke overname hebben voorgesteld aan concurrent Intel, dat door zwaar weer gaat, wist Bloomberg vrijdag te melden uit goede bron. De chipmaker uit Californië zou interesse hebben in een volledige overname, maar sluit ook niet uit om delen van Intel over te nemen.

Het is niet meteen duidelijk of de toenadering tot een overname zal leiden. Daar zou hoe dan ook enige tijd overheen gaan, en ook de mededingingsautoriteiten zouden het dossier grondig bekijken. Met een beurswaarde van 93 miljard dollar voor Intel en 188 miljard dollar voor Qualcomm zou elke deal tussen beide een van de grootste ooit worden.

Intels concurrenten hebben de voorbije jaren systematisch marktaandeel gewonnen in verschillende domeinen waarin Intel actief is. Met name in het segment van pc’s en laptops, waarin Intel decennialang marktleider was, scoort Qualcomm met zijn zogenoemde Arm-chiparchitectuur, die energie-efficiënter is. Anderzijds domineert Nvidia de datacentermarkt, met AMD als de meest geloofwaardige uitdager. Die laatste kaapt ook telkens monsterdeals met de producenten van spelconsoles voor de neus van Intel weg. Deze maand verloor Intel nog een belangrijke deal met Sony voor de chip van de aankomende PlayStation 6.

Herstelplan

Al is er nog wel de hoop dat het herstelplan van topman Pat Gelsinger Intel opnieuw in de goede richting zal sturen. Hij heeft daarvoor medestanders gevonden, raakte maandag bekend. De grote vermogensbeheerder Apollo Global Management heeft aangeboden om een investering van maximaal 5 miljard dollar te doen in het Amerikaanse chipconcern. Apollo heeft al ervaring in de halfgeleidersector, want het deed vorig jaar nog een investering van 900 miljoen dollar in Western Digital.

Het plan van Gelsinger bestaat erin dat Intel opnieuw in de mogelijkheid is zich heruit te vinden om nieuwe producten, technologie en externe klanten aan te trekken. Voorlopig had dat initiatief alleen geleid tot een reeks tegenvallende kwartaalcijfers, waardoor het vertrouwen in de strategie is ondermijnd. Intel ziet al voor het derde jaar op rij de verkoopcijfers zakken. Op de beurs is het in de voorbije twaalf maanden al een derde van zijn waarde kwijtgeraakt.

Met het nieuws over de interesse van Qualcomm steeg het Intel-aandeel met 3,31 procent. Mogelijk klimt het maandag verder na het nieuws over Apollo. Apollo, Intel en ook Qualcomm willen geen commentaar geven op de geruchten.

10 grootste overnames ooit wereldwijd

1. Mannesmann door Vodafone Group: 183 miljard dollar

2. Time Warner door AOL: 182 miljard dollar

3. Vodafone Group door Verizon Communications: 130 miljard dollar

4. SABMiller door AB InBev: 107 miljard dollar

5. Kraft door Heinz: 100 miljard dollar

6. ABN Amro door RFS Holdings: 98 miljard dollar

7. Shell door Royal Dutch Petroleum: 95 miljard dollar

8. Warner-Lambert door Pfizer: 90 miljard dollar

9. Praxair door Linde AG: 86 miljard dollar

10. Time Warner door AT&T: 85,4 miljard dollar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content