Chocolade van na de Groote Oorlog

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Het begon als een ambachtelijk bedrijfje, maar tegenwoordig gaan de chocoladeproducten van Jacali zelfs over de toonbank in Saoedi-Arabië. Hoeveel kan het bedrijf nog groeien?

Het is een beetje krap bij de chocolademakers van Jacali. Van het polderdorpje Oudenburg verhuisden ze naar de kustgemeente Bredene. Maar intussen flirten ze opnieuw met de grenzen van de capaciteit. Twintig ton chocoladefiguurtjes moet je natuurlijk ergens kwijt en dan hebben we het nog niet gehad over de zeevruchten en de andere seizoensartikelen.

“We zitten nu in een locatie van bijna 15.000 vierkante meter, maar die is barstensvol,” zegt zaakvoerder Jaak Lingier (38). “Ook op het vlak van productiecapaciteit zitten we aan onze limiet.” Samen met zijn broer Carl (Jacali komt van Jaak en Carl Lingier, snapt u?) runt hij het familiale chocoladebedrijf, dat teruggaat tot net na de Groote Oorlog.

De jonge Lingiers schuwen het risico niet. Met een omzet van 5,9 miljoen euro een investering bolwerken van goed 6,1 miljoen euro? De broers deden het in 1998. “Vandaag zou je zo’n financiering waarschijnlijk niet meer rond krijgen,” beseft Jaak Lingier. “Ook toen was het niet makkelijk om de banken te overtuigen, maar we hadden een sterk businessplan en bewijzen vandaag dat we het bij het rechte eind hadden.”

Het plan voorzag gedurende de eerste vier jaar in een groei van 10 %. Het werd gemiddeld 20 %. “We sluiten het boekjaar af met een omzet van 24,7 miljoen euro en de prognose voor het volgende boekjaar is een stijging met 15 %,” aldus Jaak Lingier. Daarvoor wordt vooral gerekend op een belangrijke afzetmarkt in Groot-Brittannië. 65 % van wat bij Jacali buitengaat, is bestemd voor de private label-markt.

Vandaag draaien ze bij Jacali in een drieploegensysteem. Het team van zestig mensen wordt tijdens piekmomenten versterkt met nog eens honderd man. Met het aircobedrijf Daikin, dat in Oostende is gevestigd, loopt overigens een uniek samenwerkingsmodel voor die interimkrachten. “Onze piek loopt nagenoeg parallel met die van Daikin. Een dertigtal mensen wisselt zo af tussen beide periodes en heeft op die manier een bijna volledige baan. Voor ons scheelt dat dan weer een flink stuk op het vlak van opleiding.”

Lieven Desmet

“De financiering die we in 1998 kregen, krijg je nu nooit meer los. Maar ons businessplan heeft ons gelijk gegeven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content