Chiropractors moeten wachten
De Belgische chiropractors zijn ontgoocheld omdat er geen erkenning komt voor hun beroepsgroep. Ze hopen dat de volgende regering daar wel werk van maakt.
De artsenvereniging BVAS is blij dat de wettelijke erkenning van de osteopaten is vastgelopen. Enkele weken geleden ging Open Vld daarover dwarsliggen in het kernkabinet. De liberalen willen dat patiënten eerst een arts consulteren, voordat ze worden behandeld bij een osteopaat. Door die demarche zit het wetsontwerp over de goedkeuring van de alternatieve geneeswijzen in het slop. Ook de erkenning van de chiropractors wordt daardoor op de lange baan geschoven.
Minister van Sociale zaken Laurette Onkelinx (PS) had zich nochtans voorgenomen nog deze legislatuur een wet over de niet-conventionele geneeswijzen in een koninklijk besluit te gieten. Dat voornemen grijpt terug op de wet-Colla, die al in 1999 werd aangenomen. De socialistische minister Marcel Colla zette in 1999 de bakens uit om homeopathie, osteopathie, acupunctuur en chiropraxie in de ziekteverzekering op te nemen, en die kosten eventueel terug te betalen. Die alternatieve behandelingen worden sindsdien gedoogd, maar de uitvoeringsbesluiten voor de wet laten al meer dan tien jaar op zich wachten.
Geen eenheidsworst
De Belgische Vereniging van Chiropractors (BVC) betreurt dat de chiropraxie steevast over dezelfde kam wordt geschoren als osteopathie en homeopathie. Volgens de beroepsvereniging is er in ons land weliswaar geen specifieke academische opleiding voor chiropractors, maar in verscheidene Europese landen is dat wel het geval. Daar wordt de chiropraxie erkend als een tak van de gezondheidszorg. “De chiropractor doet voor rugklachten wat de tandarts doet voor tandpijn”, zegt Bart Vandendries, de vicevoorzitter en de woordvoerder van BVC. “Wij beklemtonen dat de chiropraxie wetenschappelijk is onderbouwd en dat ze helemaal klaar is om als onafhankelijke discipline in de Belgische gezondheidszorg te integreren.”
Maar dat gebeurt dus wellicht later. De beloofde hoorzitting over chiropraxie komt er allicht niet meer voor de verkiezingen. En zelfs als die er komt, is er te weinig tijd om het koninklijk besluit in het Staatsblad te publiceren.
“Voorlopig is er van ons geen sprake meer”, verzucht Vandendries. “Eigenlijk willen we in de eerste plaats gewoon voortwerken zoals we dat nu doen. Het is ontgoochelend dat er geen doorbraak komt, terwijl de regelgeving klaar is. Het enige wat nog ontbreekt, is een handtekening.”
Alternatief werkt
Tegenstanders schermen met de studie van het Federaal Kenniscentrum (KCE). Maar dat doen ook de chiropractors. Daarin staat dat die alternatieve aanpak voor nek- en rugklachten wel degelijk werkt, maar voor een aantal andere claims is er geen wetenschappelijk bewijs. Vandendries: “Wij hebben allemaal dezelfde erkende opleiding, en dus is het vrij eenvoudig een erkenning voor chiropractors af te spreken. Bovendien valt er weinig af te dingen op de medische relevantie. Uit een Noorse studie blijkt dat een behandeling van rugklachten met chiropraxie efficiënter is. Wij hadden gehoopt dat onze case daarom juist sneller zou worden behandeld dan de andere alternatieve geneeswijzen.”
ROELAND BYL
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier