Chinatown aan de Schelde
Drie culinaire topadressen in de Chinese wijk van Antwerpen.
Antwerpen kent in en om de Van Wesenbekestraat een hechte Chinese gemeenschap, met straatfeesten en veel restaurants. Dit stukje Aziatische samenleving ontstond doordat Antwerpen als internationale haven- en handelsstad heel wat Chinezen aantrekt. Wij presenteren u drie van de beste Chinese eethuizen uit het Aziatische kwartier, waar u zonder gevaar een tafel kunt reserveren om vervolgens te genieten van een avontuurlijke, verzorgde en smakelijke maaltijd.
Sing Kee heeft het meest internationale karakter van de drie en dat komt door de westerse inrichting en het kosmopolitische publiek dat hier over de vloer komt. Aan de straatkant is een take-out service waar Chinese wijkbewoners hun dagrantsoen rijst met gelakte eendentongen of gelakt spek komen afhalen. Binnen wacht Luk Lan Tang, de dynamische eigenares, die twintig jaar geleden met de zaak begon en ook nu nog modieus gekleed en met brio haar klanten tegemoetkomt. Sing Kee is bij sinjoren die openstaan voor vreemde culturen – en die zijn er gelukkig nog genoeg – een vertrouwd adres. Je ontmoet er bekende Antwerpenaren, onder meer lieden uit de filmwereld en de politiek (zelfs Filip Dewinter schuift hier zijn stoel onder tafel). In de keuken staat echtgenoot Tim Yuen Tsang. Zijn bereidingen komen vooral uit de Kantonese keuken. Succesnummers zijn: gestoomde paling met zwarte-bonensaus (18,50 euro), tofu-stoompot met gemengd vlees (10 euro), inktvis met zout en peper (10,50 euro), rijstpap met 100 jaar ei en varkensvlees (7 euro), gestoomde zeebaars met zwarte bonen (24 euro) en gebakken kreeft met gembersaus (35 euro).
Full Sing is een eerbiedwaardig en chic Chinees restaurant met authentiek Chinees tingel-tangelinterieur en authentieke keuken. Het restaurant bevindt zich in de Van Arteveldestraat, die parallel loopt met de Van Wesenbekestraat. Chinezen komen hier om te lunchen met dim sum. Voor de liefhebber is er een keuze uit een zestigtal gestoomde of gefrituurde hapjes. In Full Sing kunt u ook terecht voor authentieke Chinese gerechten, zoals gewokte kippenpoten, koemaag en haaivinpastei. Beroemd, tot bij klassiek ingestelde Vlaamse gastronomen, is de gestoomde tarbot met gember, preisnippers en bieslook.
Een nieuwkomer in de Chinese wijk is het dim-sumpaleis Oriental Delight, waar tot 200 gasten kunnen aanschuiven. De inrichting is Chinees-modern en de zaak is zo opgebouwd dat er ook grote Chinese feesten kunnen plaatsvinden. Tussen 11 en 15 uur komen vooral Chinezen naar Oriental Delight om in groepsverband aan grote ronde tafels met draaiende plateaus van dim sum en een kopje thee te genieten. Meestal bestaat zo’n dim-sumhapje uit een vulling van vlees, vis of zeebanket, verpakt in deegjasje en vervolgens gestoomd in een bamboemand of gefrituurd in de olie. In Oriental Delight is het repertoire zo uitgebreid dat u alle kanten op kunt. Voor Chinezen zijn er eigen lekkernijen, zoals gestoomde kippenpoten zonder bot of mix van rundorganen. Voor Europeanen wachten lekkere dim sum als gestoomde garnalen in licht, bijna transparant deeg of bros gefrituurde ravioli van vlees en rabarber. Reken op 15 euro voor een uitgebreide dim-summaaltijd.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier