Boudewijn Vanpeteghem
CD&V, laat Wetstraat 16 los en kies voor Martelaarsplein 19
De twee premiers die CD&V in eigen rangen heeft, gedroegen zich schofterig in de verkiezingscampagne. De federale, Yves Leterme, vluchtte naar zijn veilige West-Vlaanderen waar hij verzekerd was van een goede electorale score. De Vlaamse, Kris Peeters, liet zich niet zien omdat verkiezingsverlies in de sterren geschreven stond en er dus geen eer te rapen viel.
Wie betaalt het gelag voor de verkiezingspandoering? Marianne Thyssen, die ontslag nam als partijvoorzitster. Het leven kan onrechtvaardig zijn. Thyssen verdient meer dan een eresaluut. Ze keert terug naar haar geliefde Europarlement, waar politiek niet gelijk staat met straatgevecht. Het is haar van harte gegund. Met Wouter Beke heeft ze een geschikte tijdelijke opvolger, die het in zich heeft om regeringsonderhandelingen te leiden en een volwaardige partijvoorzitter te worden.
Die keuze zou mee het begin kunnen zijn van de drastische veranderingen die CD&V broodnodig heeft. Om te beginnen mogen haar kopstukken de Wetstraat 16 niet langer beschouwen als de politieke zevende hemel. De partij moet er mee voor zorgen dat het Martelaarsplein 19 het politieke walhalla wordt.
Daaruit kan al een beter beleid voortvloeien. Want, laten we wel wezen, politieke carrières zijn onbelangrijk in het licht van beleid dat de bevolking ten goede moet komen en waar ze recht op heeft. De keuze van CD&V voor het Martelaarsplein 19 moet een einde stellen aan Letermes die hun politieke ziel verkopen om federaal premier te kunnen worden, er hun partij mee naar de bliksem helpen en, belangrijker, deugdelijk beleid mee bemoeilijken.
Letermes ambitie bracht mee dat woord en daad mijlenver uit elkaar lagen bij CD&V. Haar analyse klopt dat er een grote staatshervorming nodig is om het welzijn van de bevolking te vrijwaren in de volgende decennia. We boeren immers met zijn allen achteruit, mede omdat het beslissingsproces in België zo gecompliceerd is en omdat het noorden van het land er andere ideeën op nahoudt dan het zuiden.
CD&V verzuimde te doen wat ze had beloofd om die staatshervorming te realiseren. Vele van haar kiezers namen dit niet en stapten over naar de N-VA. Die bevindt zich in een positie om te bewerkstelligen wat de christendemocraten zeiden te zullen doen. CD&V kan niet anders dan mee te werken. Anders handelt ze louter uit rancune en werkt ze tegen wat ze zelf zegt na te streven. Daarmee zal de partij geen kiezers terugwinnen.
Kris Peeters heeft zeker iets goed te maken in eigen rangen, maar met de uitvoering van zijn ideeën, die sporen met het partijprogramma, kan CD&V een nieuw elan krijgen. De minister-president heeft gelijk als hij stelt dat de deelstaten vóór de federatie moeten komen te staan in de politieke besluitvorming. Het komt er voor CD&V nu op aan er echt werk van te helpen maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier