Cargo

Wereldreiziger Bernard Fantoli meerde aan in Antwerpen en opende een moderne brasserie.

Antwerpen swingt: nieuwe eethuisjes met frisse formules schieten als paddestoelen uit de grond. Restaurants waar midden in de eetzaal wordt gewokt, wild kokende koks als volgelingen van de fusion kitchen, sushibars waar de canapés met rauwe vis op een lopende band aan je voorbijgaan, Japanse teppan-yaki restaurants, authentieke Afrikaanse eetgelegenheden: Antwerpen heeft het allemaal.

Voor nieuwe deftigheid moet u naar de heraangelegde Leopold de Waelplaats. Bar-brasserie Cargo opende er in november 1999 en had vanaf de eerste dag de wind in de zeilen. Achter de onderneming steekt een vennootschap, waarin een bouwondernemer, een Franse handelaar in gevogelte, een beursadviseur en chef-kok Bernard Fantoli zetelen. Deze laatste verliet Vlaanderen als koksmaatje op de lange vaart en werkte zich op tot executive chef-kok van megahotels in het Midden- en Verre Oosten.

Cargo heeft een moderne inrichting met stalen trap, betonnen plafonds en met leder beklede zetels. De koks werken in een glazen kooi met doorzichtige provisiekasten: de voor iedereen zichtbare bedrijvigheid zorgt voor sfeer. Minder geslaagd is de ongelijke verlichting. Cargo begon als een trendy, kosmopolitische brasserie en is een half jaar later de thuishaven van chic Antwerpen.

Wij kwamen op een rustige avond in de week, werden vriendelijk ontvangen en kregen dezelfde spijskaart gepresenteerd als tijdens ons bezoek twee maanden eerder. In een wereldbrasserie verwacht men meer variatie! De bereidingen zijn geïnspireerd op de Belgische, Franse en Italiaanse keuken. Wij kozen een gemengde salade die speciaal voor ons werd samengesteld (250 frank) en gemarineerde Schotse zalm met kastanjes, raketsla en zure room (380 frank). Beide voorgerechten vielen helemaal in de smaak. Hoofdgerechten waren: stoofpotje met twee sint-jakobsschelpen en een handvol andere schelpen met groenten en smakeloze, knikkerronde aardappelen (uit de convenience keuken) in kervelroom (voor de gekruide prijs van 820 frank). Omdat de op de kaart vermelde wijting niet in huis was, kwam er aan het spit bereide hoevekip uit de Landes met frieten, krokante groenten en een onvervalste bearnaisesaus (480 frank). Een absolute verleider was de rode Casa Lapostolle ’97, een door de maître d’hôtel voorgestelde Chileense Cabernet Sauvignon uit de Rapel Valley, die wij aan het eind van de avond voor 960 frank op de rekening terugvonden.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content