Brusselse werkloosheid toegenomen

Het Atomium in Brussel in 2020 © REUTERS

Het aantal werklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is eind juni opgelopen tot 89.156. Dat is een stijging met 1.938 personen of 2,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris donderdag. Daardoor bedraagt de werkloosheidsgraad er nu 14,2 procent, 0,3 procentpunt meer dan in juni 2023.

Het aantal werkzoekenden op jaarbasis in het Brussels gewest neemt toe sinds begin 2023. De arbeidsbemiddelingsdienst wijst wel op de impact van gewijzigde regels. Werkzoekenden met een leefloon of het equivalent daarvan moeten zich niet langer om de drie maanden opnieuw inschrijven, maar ze blijven automatisch ingeschreven tot ze geen recht meer hebben op een leefloon. Het aantal werkzoekenden stijgt daardoor, zegt Actiris. Als de werkzoekenden die een beroep doen op het OCMW niet worden meegerekend, gaat het om een stijging van 1,1 procent.

Het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering daalde wel licht, met 0,2 procent, net als het aantal werkloze laaggeschoolden (-3,3 procent op jaarbasis) en 50-plussers (-1,2 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content