Broos staal
Het gaat ArcelorMittal niet voor de wind. Maar dat de staalgroep haar activiteiten in Luik gedeeltelijk sluit, wijst er wel op dat ze maatregelen neemt om haar rentabiliteit te verhogen.
De staalreus ArcelorMittalheeft een moeilijk jaar achter de rug, al is de toestand niet zo dramatisch als sommige media beweren. Die hadden het over een nettoverlies van 3,7 miljard dollar, tegenover de 2,3 miljard nettowinst van de groep in het boekjaar 2011. Die rode cijfers zijn een gevolg van de waardeverminderingen op de ver- lieslatende Europese activiteiten. De groep kampt in Europa met een structurele overcapaciteit; daarom werd ook de site in Luik gedeeltelijk werd gesloten.
Om een juist beeld te krijgen van de toestand van de grootste staalgroep ter wereld, is het beter te kijken naar de evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda). De 1,32 miljard dollar over het vierde kwartaal lag dicht bij de 1,34 miljard over het derde kwartaal. Daarmee komt de bedrijfskasstroom licht uit boven de analistenconsensus van 1,25 miljard dollar. Het cijfer zit wel bijna 23 procent onder dat van het laatste kwartaal van 2011. Over het hele boekjaar bedraagt de daling 30 procent, of 7,1 miljard dollar over 2012 tegenover 10,1 miljard over 2011.
De economische vertraging in Europa en China heeft de vraag naar staal afgeremd. Dat had ook een negatief effect op de staalprijs. Vorig jaar werd 88,2 miljoen ton staal geproduceerd, tegenover 91,9 miljoen ton in 2011. De daling in Europa bedroeg 8,8 procent. De ebitda-marge per ton bedroeg in 2011 nog 118 dollar per ton en zakte in 2012 naar 85 dollar per ton. CEO Lakshmi Mittal heeft geen euforische verwachtingen voor dit jaar, maar hij rekent toch op een hogere staalproductie en een hogere ebitda.
Toch blijft er een enorm verschil met de resultaten voor de crisis. Toen haalde ArcelorMittal minstens 6 euro per aandeel, daarna kwam het gemiddeld niet meer uit boven 1 euro per aandeel. Dat is geen goede zaak voor een bedrijf dat behoorlijk wat schulden heeft. De voorbije maanden verlaagden de ratingbureaus Standard & Poor’s en Moody’s de kredietwaardigheid van de staalreus tot de rommelstatus. Het boekjaar 2012 werd afgesloten met een nettoschuld van ongeveer 22 miljard dollar. Na de bekendmaking van de cijfers van het derde kwartaal moesten de aandeelhouders mee het gelag betalen in de vorm van een drastische dividendverlaging. Vorig jaar keerde ArcelorMittal nog 0,75 dollar per aandeel uit, dit jaar wil ze het jaardividend terugschroeven tot 0,20 dollar per aandeel. Begin januari kondigde de groep ook een kapitaalverhoging aan. Ze geeft converteerbare obligaties en aandelen ter waarde van 4 miljard dollar uit, maar die zijn voorbehouden voor Amerikaanse investeerders. Met die maatregel moet de nettoschuld tegen midden dit jaar dalen tot 17 miljard dollar.
De markt heeft de mindere resultaten zonder veel morren geaccepteerd. De staalreus noteert tegen 0,5 keer de boekwaarde. We denken dat het aandeel een achterblijver is, dat we rond de huidige koersen mogen oppikken. Daarom geven we het advies ‘koopwaardig’.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier