Britse sancties treffen Russische olietankers
Het Verenigd Koninkrijk heeft sancties opgelegd aan elf Russische olietankers die Russische olie exporteren. Acht van die tankers zijn eigendom van Sovcomflot PJSC, de Russische staatsrederij. “We laten Rusland’s schaduwvloot niet vrij door onze wateren varen”, zegt premier Keir Starmer.
De Russische schaduwvloot telt bijna 600 tankers, goed voor 10 procent van de wereldwijde olietankervloot. Die schepen zijn vaak oud, slecht verzekerd en hebben onduidelijke eigendomsstructuren. Ze vormen een grote ecologische en veiligheidsdreiging voor Europa, luidt het.
Sinds eind oktober hebben westerse landen schepen gesanctioneerd die Russische olie vervoeren. Amerikaanse sancties tegen 42 Russische tankers hebben de hoeveelheid olie die wordt vervoerd doen dalen van 9 miljoen vaten in november naar 1 miljoen in juni. Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds mei de bevoegdheid om schepen zelf te sanctioneren en heeft nu elf tankers aangepakt, waaronder de Zaliv Amurskiy en de NS Commander. De Europese Unie heeft in juni zeventien schepen gesanctioneerd.
Spionage
Meer dan zestig olietankers kunnen door die sancties geen ladingen meer vervoeren. De maatregelen verminderen de Russische olie-inkomsten en ondermijnen de export. Sommige schepen worden gebruikt voor spionage en wapenvervoer.
Tegenover de zakenkrant Financial Times benadrukt olie-expert Craig Kennedy (Harvard University): “Als het Verenigd Koninkrijk met een pennenstreek tankers van honderden miljoenen dollars kan uitschakelen, zal Moskou twee keer nadenken voordat het meer geld uitgeeft aan die vloot.” Het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen voeren deze week de druk op de schaduwvloot op en gaan informatie delen om die schepen beter te volgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier