Boven water

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De nutsbedrijven waren de jongste jaren uit de gratie gevallen bij de beleggers. Suez Environnement lijkt het ergste achter de rug te hebben. Tijd voor een herontdekking.

Suez Environnement is een van de vele Europese nutsbedrijven die tot voor enkele jaren erg geliefd waren bij beleggers. Toen waren ze stabiele groeiers, maar die groei was de jongste tijd grotendeels of volledig stilgevallen. In de sector werd ook flink overgenomen en geconsolideerd, zodat de balansen niet fraai ogen. Veel nutsondernemingen gaan gebukt onder een hoge schuldenlast. Maar hun activiteiten zijn nog altijd waardevol, al zet de Europese schuldencrisis een rem op prijsverhogingen. Bovendien zijn de nutsbedrijven volop bezig hun zaken te internationaliseren. Eind vorig jaar realiseerde Suez Environnement al 31 procent van zijn omzet buiten Europa — een toename van 35 procent in drie jaar.

De wereldbevolking drinkbaar water verschaffen wordt een van de belangrijkste uitdagingen van de 21ste eeuw. Daarin kan Suez Environnement — het vroegere Lyonnaise des Eaux — een belangrijke rol spelen, want het is de op een na grootste waterspeler van Europa. Daarnaast is de groep actief in afvalverwerking, hoofdzakelijk onder de merknaam Sita. Beide activiteiten zijn solide, leveren vrij voorspelbare opbrengsten op en laten toe stevige dividenden uit te keren. Vorig jaar haalde Suez Environnement een licht hogere omzet van 15,1 miljard euro (+1,8 %), maar de bedrijfskasstroom (ebitda) daalde licht tot 2,45 miljard euro (-2,5 %). Het moeilijke economische klimaat woog op de hoeveelheid afval die de groep behandelde. Vooral de inkomsten uit de bouw en de automobielsector vielen tegen. Suez Environnement heeft bijvoorbeeld een partnerschap afgesloten met de autobouwer Renaultom het afval dat ontstaat bij de productie van wagens te recycleren.

Door nieuwe kostenbesparingen en lagere investeringen moeten de kasstromen dit en de volgende jaren op peil kunnen blijven. Dat is essentieel voor twee dingen: het afbetalen van schulden — een nettoschuldpositie van 7,4 miljard euro is geen gering bedrag — en het uitkeren van een stabiel dividend. De voorbije vier jaar mochten de aandeelhouders eind mei altijd rekenen op een brutodividend van 0,65 euro per aandeel. Dat blijft ook zo voor het boekjaar 2012. Volgens het management is dat bedrag het minimum voor de komende jaren. Tegen de huidige beurskoers komt het overeen met een brutodividendrendement van ruim 6 procent.

Suez Environnement is een aandeel voor beleggers die zoeken naar een stabiel, hoog dividendrendement. Als de perceptie tegenover dit aandeel minder negatief wordt, zou dat extra return kunnen opbrengen.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content