Bouwbedrijf SVK verdwijnt van beurs na overname

© BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De Sint-Niklase producent van bouwmaterialen SVK, een van de kleinste bedrijven genoteerd op de Brusselse beurs, wordt overgenomen en zal van de beurstabellen verdwijnen. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. De notering van het aandeel was sinds het begin van de week opgeschort.

SVK staat voor Scheerders van Kerchove’s Verenigde Fabrieken. De producent van bouwmaterialen, gespecialiseerd in vezelcement en met een asbestverleden, wordt overgenomen door Stones NV, een vehikel dat gecontroleerd wordt door de families Beerens en Aertssen, respectievelijk bekend uit de autosector en de bouwwereld. Zij kopen een belang van 95,99 procent en tellen daar 350 euro per aandeel voor neer. De zakenkrant De Tijd berekende dat dat overeenkomt met een overnameprijs van 13,5 miljoen euro.

Stones moet nadien een overnamebod uitbrengen op de resterende aandelen, tegen dezelfde prijs, en zal nadien indien nodig de laatste aandeelhouders uitkopen. Dat betekent dat SVK van de beurs zal verdwijnen. SVK worstelt met een asbestverleden. Het Sint-Niklase bedrijf bestaat al sinds 1905, en produceerde tot 1998 asbestmaterialen. Volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is SVK verantwoordelijk voor 15 procent van het in Vlaanderen geproduceerde en vandaag aanwezige asbestcement. Tot ongeveer vijf jaar geleden beschikte SVK ook over een asbeststort. 

Begin dit jaar werd SVK door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in gebreke gesteld. Ze wou het bedrijf zo aanmanen zijn verantwoordelijkheid te nemen en verzekeren dat het “specifieke opkuisoperaties” zal ondernemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content