BOMEN ‘BOOMEN’ WEER
Sylva.
Van oudsher kweekt de familie Van Hulle uit Maldegem bomen. In 1750 was dat nog voor een lokale landheer. Vandaag staat de zevende generatie Van Hulle aan het hoofd van een bedrijf in Waarschoot: Sylva. Op een terrein van 60 hectare haalt Sylva met 25 werknemers een jaaromzet van 130 miljoen frank, goed voor 30 miljoen planten. Meer dan 90% wordt geëxporteerd, van Noorwegen tot Portugal en van Engeland tot Hongarije. Binnenkort worden zelfs de eerste stappen in China gezet.
Gedelegeerd bestuurder Johan Van Hulle: “We zijn altijd pioniers in de mechanisering geweest. Zo ontwikkelden wij onze eigen automatische sorteermachine.” Ook is de streek tussen Gent en Brugge – waar Sylva zich samen met vele collega’s bevindt – uitermate geschikt voor boomkwekerijen. “De lichte zandlemige grond waarborgt een fijndradig wortelgestel, wat de overplantingen vergemakkelijkt. Bovendien valt in deze regio voldoende regen, terwijl het milde zeeklimaat de vorstperiodes tot een minimum beperkt. We bevinden ons ook in het hart van Europa, waar het goed uitgebouwde transportnet voor een vlotte en snelle distributie zorgt.”
In 1936 richtte vader Remy Van Hulle samen met zijn echtgenote de NV Sylva op. Het oorspronkelijke areaal besloeg 2 hectare. Zo’n 22 jaar later verhuisde het bedrijf naar zijn huidige locatie. Met de komst van de Europese Economische Gemeenschap in 1957 en de creatie van een gemeenschappelijke landbouwmarkt in 1962 vond een belangrijke expansie naar het buitenland plaats. In 1972 namen de drie zonen – Johan, Marc en Roger Van Hulle – Sylva over. Datzelfde jaar werd ook het zusterbedrijf Sylma opgericht: het bevoorraadt de zuidelijke landen.
Als gevolg van het groeiende milieubewustzijn vaardigden alle Europese lidstaten begin jaren ’80 grootschalige herbebossingsprojecten uit. Vooral inheemse planten, zoals eik en beuk, scoorden goed. Sylva deed gouden zaken en vond afzet over heel het continent. Maar met de Maastricht-norm in het achterhoofd vond vorig decennium een heuse besparingsgolf plaats, waardoor vele regeringen hun subsidies in groenaanplantingen terugschroefden. Het familiebedrijf beleefde een mindere periode, maar wist zich dankzij de geografische spreiding te handhaven.
Vandaag groeit de business opnieuw. Vlaamse minister van Milieu Vera Dua ( Agalev) heeft aangekondigd zo’n 10.000 hectare extra bossen aan te planten (zie Trends, 23 maart 2000).
Eric Pompen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier