Boerenprotesten: welke eisen worden op tafel gelegd bij de Vlaamse regering en waar wordt geprotesteerd?
De Vlaamse regering zit vrijdagochtend samen met vertegenwoordigers van landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Groene Kring. De landbouworganisaties willen dat ook de regering-Jambon maatregelen neemt voor de boeren. Het lijstje met bezorgdheden en eisen is lang. De protesten verschuiven zich van de snelweg richting distributiecentra van supermarkten.
Na dagen van protesten, blokkades en na overleg op Europees niveau donderdag, klopten de landbouworganisaties vrijdag aan bij de deur van Vlaams minister-president Jan Jambon. Naast Europa kan ook Vlaanderen volgens hen een en ander doen voor de boeren. Volgens Boerenbond-topman Lode Ceyssens gaat het om een “hele lijst” aan bezorgdheden en verzuchtingen, gaande van “het stopzetten van de administratieve betutteling” tot “meer rechtszekerheid” en “de bescherming van landbouwgrond”.
Als een van de voorbeelden van de overdreven ‘betutteling’ verwees Ceyssens naar de zogenaamde ‘kalenderlandbouw’, de kalender die boeren verplicht om op bepaalde tijdstippen te bemesten en te oogsten, “ook wanneer dat bij bepaalde weersomtandigheden zinloos is”. Maarten Moermans, interimvoorzitter van de Groene Kring, verwacht van de regering “een duidelijk signaal dat er zaken zullen veranderen”. “Het gaat om het overaanbod aan regels, om de administratieve lasten en om inkomens- en rechtsonzekerheid van de boeren”, aldus Moermans.
Aankoopbeleid en stikstof
ABS-voorzitter Hendrik Vandamme sloot zich aan bij die klachten over “regelneverij”, maar hij vroeg tegelijk dat de Vlaamse regering een einde maakt aan “het aankoopbeleid waarbij bos- en natuurgebieden worden uitgebreid ten nadele van de landbouw”. “Daar moet de regering niet alleen op de pauzeknop, maar op de stopknop drukken”, aldus Vandamme.
Ook het ongenoegen over het Vlaamse stikstofdecreet blijft bij de landbouworganisaties opborrelen. Vlaams minister-president Jan Jambon liet voor de start van de vergadering optekenen dat hij “veel begrip heeft voor de verzuchtingen van de landbouwers”. “We gaan luisteren naar wat we concreet kunnen doen”, aldus Jambon. Of Jambon hoopt dat de landbouwers hun blokkades stoppen? “Ik denk dat iedereen graag heeft dat die blokkades stoppen. Maar daarvoor moet je eerst een constructieve dialoog voeren”.
‘Honderden uitzonderingen’
Volgens Open VLD-viceminister-president Gwendolyn Rutten is er “zeker iets mogelijk”. “Als je alleen gaat luisteren zonder de bereidheid om iets te veranderen, heeft overleg weinig zin. We gaan op zoek naar oplossingen”. Minister van Omgeving Zuhal Demir zei voor aanvang van het gesprek dat ze veel begrip heeft voor de vraag van de boeren naar een “eerlijke prijs”. Ze heeft ook oren naar de klachten over de regeldrift, maar ze kaatst daarbij meteen ook de bal terug naar de landbouworganisaties. “Een landbouwer moet een landbouwer kunnen zijn en geen boekhouder. Daar ben ik het mee eens, maar zodra we een decreet hebben, worden er door sommigen honderden uitzonderingen gevraagd. Dat maakt de regels ook complexer”, aldus Demir.
Dat er ook boosheid is over het stikstofakkoord, heeft volgens Demir vooral te maken met het feit dat er jarenlang onzekerheid is geweest. “Het is goed dat we nu na 20 jaar een wetenschappelijk onderbouwd akkoord hebben en dat er een kader is om vergunningen te verlenen”.
Premier De Croo liet vrijdagochtend in een reactie weten dat het “moment is gekomen om de blokkades op te geven”. Volgens hem hebben de boeren hun punt gemaakt en hebben de verschillende regeringen bereidheid getoond om naar hen te luisteren. In de komende weken wordt er met hen samengewerkt, zo bevestigt de premier.
Protest bij distributiecentra
Distributiecentrum van Lidl in Marche-en-Famenne nog altijd geblokkeerd
Boeren blokkeren vrijdagochtend het distributiecentrum van Lidl in Marche-en-Famenne. Dat bevestigt de supermarktketen. Het gaat om een van de vijf depots van Lidl in België. Ook bij andere Lidl-magazijnen doken al boeren op, maar daar duurden de acties niet lang. In Marche-en-Famenne kunnen echter al vijf dagen geen vrachtwagens meer leveren of afhalen. Daardoor kunnen er lege rekken zijn in de winkels in de omgeving.
Blokkade aan distributiecentrum Colruyt in Halle wordt verzacht
Dat meldt Koen De Sutter, een van de deelnemende landbouwers, vrijdagochtend. Een overleg met Colruyt donderdagavond heeft tot die beslissing geleid.
Distributiecentra van Delhaize hele nacht geblokkeerd
Boeren hebben de voorbije nacht het grootste distributiecentrum van warenhuisketen Delhaize, in het Vlaams-Brabantse Zellik, geblokkeerd. Ook de blokkade bij het depot in Ninove, die dinsdagavond was begonnen, is er nog steeds.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier