Blinkend koper
De koperprijs blijft kwakkelen. Een consolidatie van de sector dringt zich op. First Quantum Minerals, de sterkste groeier onder de kopermijnbedrijven, is een ideaal overnamedoelwit.
De recente koersstijging van First Quantum Minerals was een beetje vreemd. De eerstekwartaalcijfers waren niet denderend. Het Canadese mijnbouwbedrijf, dat vooral actief is in het delven van koper, boekte een verlies van 12 dollarcent per aandeel. Dat stak bleek af tegenover de gemiddelde analistenverwachting van 0,05 dollar winst per aandeel. Het verlies bleef wel beperkt tot 0,02 dollar, als enkele eenmalige elementen buiten beschouwing worden gelaten.
Een daarvan is dat Zambia begin 2015 de royalty’s op openluchtmijnbouw heeft opgetrokken van 6 naar 20 procent. De Zambiaanse regering heeft die beslissing inmiddels weliswaar teruggedraaid naar 9 procent. De negatieve impact van die maatregel bedroeg 48 miljoen dollar in het eerste kwartaal.
In volle ontwikkeling
First Quantum Minerals baat in Zambia de Kansanshi-openluchtmijn uit, de grootste kopermijn van Afrika. Het delft er ook goud. Van alle mijnen van het bedrijf is deze het langste in gebruik, maar de groep breidt er haar activiteiten nog volop uit. Zo is de nieuwe kopersmelterij in Kansanshi sneller klaar dan verwacht.
De tweede Afrikaanse mijn van First Quantum Minerals is de Guelb Moghrein-mijn in Mauritanië (koper-goudproject), die het in 2010 van Anglo American heeft gekocht. De productiekosten zijn er zeer laag. In Australië baat het bedrijf de nikkelmijn van Ravensthorpe uit — een buitenbeentje in de portefeuille. In Finland heeft het twee mijnen. De Kevitsa-mijn (koper, nikkel en platina, met een focus op nikkel) ligt in het barre Lapland, wat de logistiek uitdagend maakt. De Pyhäsalmi-mijn (koper en zink) ligt centraal in Finland. In Spanje is er de Las Cruces-openluchtmijn (koper). In het Aziatische deel van Turkije, aan de Zwarte Zee, is First Quantum Minerals eigenaar van de Cayeli-mijn (voor koper en zink).
Het meest beloftevolle project, dat nog in volle ontwikkeling is, is de Cobre Panama-kopermijn in het Zuid-Amerikaanse Panama. Het is een wereldklasseproject met een verwachte levensduur van 34 jaar en een verwachte jaarlijkse productie van maar liefst 320.000 ton. Tegen het vierde kwartaal van 2017 moet de mijn een eerste productie opleveren. Daarmee hoopt het management tegen 2018 de productiecapaciteit van de groep op te trekken tot 1,1 miljoen ton koper en 110.000 ton nikkel.
Sterkste groeier
Maar die groei — de sterkste groei in de sector — heeft ook geleid tot een stevige schuldenpositie. Maar First Quantum Minerals heeft zijn schuldconvenanten met de banken aangepast en de zorgen daarover zijn weggeëbd. Analisten zien in het mijnbouwbedrijf een ideaal overnamedoelwit, nu de sector van de kopermijnen voor een consolidatie staat. De koperprijs evolueert eerder in de richting van 6000 dan in de richting van 10.000 dollar per ton.
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier