Blik op het oosten
2014 stond voor Deceuninck in het teken van een belangrijke, toekomstgerichte overname in Turkije. Dat weerspiegelt zich niet in de waardering.
In 2014 deed Deceuninck, de West-Vlaamse producent van pvc-profielen, een strategisch cruciale overname: het lijfde Pimas in, de pionier van pvc-raamsystemen in Turkije. Die acquisitie voegde ongeveer 60 miljoen euro omzet toe. Pimapen — de merknaam die Pimas gebruikt — is de bekendste naam voor kwaliteitsramen in Turkije en het beschikt over 1200 verkooppunten. Deceuninck is al veertien jaar actief in dat bruggenhoofd tussen Europa en Azië, en met succes. Met Pimas wordt Deceunick het nummer één in de op één na grootste pvc-ramenmarkt van Europa (325.000 ton volume per jaar). Turkije heeft de komende decennia nog flink wat groeipotentieel.
Pimas heeft twee productievestigingen. De grootste is gelegen in Gebze in Turkije, maar sinds 2007 is er ook een in Rostov aan de Don in Rusland. Rusland is de grootste pvc-ramenmarkt van Europa (370.000 ton per jaar). Ook daar is Deceuninck al zowat een decennium actief.
De strategische overname van Pimas had tot gevolg dat Deceuninck al een dag na de aankondiging van de acquisitie een kapitaalverhoging van 50 miljoen euro doorvoerde via een private plaatsing. Daardoor werd Gramo bvba — de holding die wordt gecontroleerd door Francis Van Eeckhout — referentieaandeelhouder met meer dan 20 procent van de aandelen. De holding Sofina deed ook mee en behield zo een belang van 17,5 procent.
De cijfers van Deceuninck na negen maanden illustreren waarom het management Pimas heeft overgenomen. De thuismarkten in West-Europa presteren zwak door de lage economische groei. Vooral de Franse woningbouwmarkt doet het slecht, en zelfs Duitsland lijdt onder de verzwakkende woningbouwmarkt. En dan zijn er nog de problemen van Rusland. De groei komt in de eerste plaats van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en andere opkomende landen — tenminste als we in lokale munt rekenen. In Brazilië nam Deceuninck zijn lokale verdeler van raamprofielen Althera over, waardoor het filiaal Deceuninck do Brazil werd opgericht.
Na negen maanden bedroeg de omzet 405,6 miljoen euro, of een daling met 0,9 procent tegenover dezelfde periode in 2013. In de eerste helft van 2014 was er nog een omzetstijging met 0,4 procent, maar de bedrijfskasstroom (ebitda) zakte met 20 procent tot 15,2 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) ging achteruit met 40 procent, tot 4,0 miljoen euro.
Deceuninck is een achtergebleven aandeel met een zeer redelijke waardering: de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom voor 2015 bedraagt 6,5, de koers-omzetverhouding komt uit op 0,35 en de koers-boekwaardeverhouding op 1. Daarom is het aandeel koopwaardig.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier