Blijven de grondstoffen stijgen ?
De grondstoffenmarkten kunnen terugblikken op alweer een positief jaar. Maar het afgelopen jaar werd ook gekenmerkt door een hogere volatiliteit. Moeten we daarmee leren leven in 2005 ?
De grondstoffenmarkten hebben opnieuw een gunstig jaar achter de rug. De brede CRB-grondstoffenindex (Commodity Research Bureau) bereikte in december 2004 het hoogste niveau in de afgelopen 23 jaar. Het was echter ook een erg volatiel jaar voor de commodities en de kans is groot dat dit in 2005 zo zal blijven.
Topkoersen bereikt ?
De afdeling Commodities Research van Société Générale (SG) voorspelt ondanks een groeivertraging in China een blijvend hoge vraag naar industriële metalen. Het aanbodtekort zal ook in 2005 blijven bestaan, wat de prijzen hoog én volatiel zal houden. Toch acht SG het best mogelijk dat bepaalde metalen hun topkoers al hebben bereikt. Het gevaar ligt volgens hen in de evolutie van de dollar (USD).
De fundamentals voor goud zijn sterk verbeterd, maar het opwaartse potentieel is vrij beperkt. SG stelt voor volgend jaar een gemiddelde prijs van 450 USD per ons voorop. Over zilver en palladium is het beurshuis minder enthousiast. Voor de olieprijs is de weerevolutie op korte termijn de belangrijkste bepalende factor. De komende maanden zal de vraag echter afzwakken, waardoor de gemiddelde prijs voor een vat Brent volgend jaar zal dalen tot zo’n 43 USD per vat.
Dreigende tekorten
Volgens fondsbeheerder Evy Hambro van beurshuis Merrill Lynch zal een aanhoudend sterke vraag vanuit China de prijzen van industriële metalen blijven ondersteunen. De mijnindustrie kan het aanbod niet snel genoeg aanpassen aan de hogere vraag. Hambro meent dat dalende voorraden volgend jaar bij een aantal grondstoffen tot tekorten zullen leiden. De fondsbeheerder is vooral positief over nikkel, koper, aluminium, diamant en platina. Ook de prijsstijgingen voor bulkgrondstoffen als ijzererts en steenkool zijn nog niet achter de rug. Hambro is er ook van overtuigd dat de stierenmarkt in goud zal blijven voortduren. De vraag ligt hoger dan het aanbod en de centrale banken kunnen in de nabije toekomst hun goudposities opnieuw uitbreiden. Ook de vraag vanuit China zal de komende jaren sterk toenemen.
Onderzoeksbureau Virtual Metals Research & Consulting (VM) verwacht dat de goudprijs de komende weken zal consolideren rond 450 USD, maar sluit een terugval tot zo’n 400 USD niet uit. Veel is afhankelijk van de evolutie van de USD. Hetzelfde geldt voor zilver, hoewel dit metaal kwetsbaarder is voor een correctie. Op de aluminiummarkt zal de kloof tussen vraag en aanbod volgend jaar verder worden gedicht. De kans op speculatieve prijsstijgingen zal bijgevolg verkleinen. Ook op de kopermarkt is de vraag nog steeds hoger dan het aanbod, al zal de vraag vanuit China in 2005 wel vertragen. Daar staat tegenover dat de voorraden zich op het laagste niveau in de voorbije acht jaar bevinden. VM ziet de komende maanden ook risico’s voor de nikkelprijs. De producenten zoeken almaar meer naar alternatieven voor de productie van roestvrij staal. Ook zal het aanbod uit recyclage toenemen.
De visie van Boris Cukon
Boris Cukon van P&B Invest, een onafhankelijke vennootschap voor beleggingsadvies, is een van de weinige grondstoffenspecialisten die ons land rijk is. Als een belangrijk feit van 2004 haalt hij de opmerkelijke toename van de volatiliteit aan. De hedge funds en de onmiddellijke toegang tot informatie via het internet zijn volgens Cukon de oorzaak van veel bruuskere reacties op nieuwsfeiten. Dat kon echter de opwaartse trend op de grondstoffenmarkten niet stoppen.
Cukon blijft optimistisch voor olie. Na de vertering van de correctie verwacht hij een nieuwe aanval op de hoogste niveaus van 2004. De stijgende trend voor goud die begon in 2001 met 250 USD per ons handhaaft zich, stelt de onafhankelijke analist vast. Door het overdonderende dollarpessimisme is er een mogelijkheid van een dollarrally in de komende maanden, waardoor de goudprijs kan gaan dalen. Na deze correctie kan de stijgende trend opnieuw worden hervat. Voor de industriële metalen, met koper voorop, is Cukon duidelijk minder optimistisch voor 2005. Die zouden last kunnen krijgen van een afkoelende Amerikaanse economie.n
KOEN LAUWERS
[ 2005 ]Evy Hambro van Merrill Lynch meent dat dalende voorraden volgend jaar bij een aantal grondstoffen tot tekorten zullen leiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier