Bitcoin scheert hoge toppen: ‘Niet meer dan een piramidespel’
De virtuele munt bitcoin zet zijn opmars voort. Afgelopen weekend werd de grens van de 2.000 dollar per bitcoin overschreden. Toch is niet iedereen gewonnen voor de munt.
Dit is een update van een stuk.
Na een stevige opmars afgelopen weekend was de munt maandag al meer dan 2.187 dollar waard. Het gaat om meer dan een verdubbeling tegenover maart dit jaar. Een bitcoin is nu aantrekkelijker geworden dan goud, al blijft het een potentieel riskante belegging. De Amerikaanse zender CNBC rekende voor dat wie zeven jaar geleden 100 Amerikaanse dollar aan bitcoins had gekocht, daar nu 72,9 miljoen voor ontvangt.
New day, same story. The price of #bitcoin hits yet another record high. Market cap now at USD 35 billion. pic.twitter.com/KRupTSfWbM
— jeroen blokland (@jsblokland) 22 mei 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Analisten menen dat de bitcoin nog verder in waarde kan stijgen. In enkele landen zoals Japan is de virtuele munt immers erkend als officieel betaalmiddel. Bij de Japanse luchtvaartmaatschappij Peach Aviation bijvoorbeeld kan men voortaan tickets met bitcoins betalen. Daarnaast zou ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een beleggingsfonds gebaseerd op bitcoins toelaten, waarmee de munt ook op de financiële markten aanvaard wordt.
De bitcoin is bovendien een gewild beleggingsobject, omdat er veel politieke en economische onzekerheid in de wereld is. Daarbij speculeren beleggers op een versoepeling van de regels voor de bitcoin door de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.
Piramidespel
Een valuta waarvan de waarde plotsklaps kan instorten of verviervoudigen is onbruikbaar als geldmiddel
Volgens Dan McCrum, journalist van de zakenkrant Financial Times, kunnen we bitcoin dan ook onmogelijk beschouwen als een geldig transactiemiddel. “Zolang we bitcoin behandelen als belegging, kunnen we niet spreken van een geldmiddel. Een valuta waarvan de waarde plotsklaps kan instorten of verviervoudigen is onbruikbaar als geldmiddel”, oordeelde hij eerder dit jaar in een controversieel opiniestuk.
Volgens de journalist heeft bitcoin alle kenmerken van een piramidespel. “Het heeft een constante instroom van nieuwe gebruikers nodig om de prijs te verhogen. Zij worden gelokt met de belofte dat anderen in hun voetsporen zullen treden”, stelt de journalist. “De uiteindelijke waarde van bitcoin zal op het einde van de rit hetzelfde zijn als alle andere beleggingen bij piramidespellen: 0 dollar.”
Niet zonder gevaar
Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2015 dat de digitale munteenheid een wettelijk betaalmiddel is. Ondanks dat arrest, hangen er nog veel risico’s vast aan de digitale munten, laten de Nationale Bank den FSMA weten. Zo benadrukken de instellingen dat bitcoin op geen enkele manier te vergelijken is met elektronisch geld.
“In tegenstelling tot wat het geval is voor elektronisch geld, bestaat er voor virtueel geld geen wettelijke garantie dat het direct inwisselbaar is voor de oorspronkelijke waarde”, luidt een van de waarschuwingen. Voorts benadrukken de twee instanties dat niemand verplicht is een betaling met virtueel geld te aanvaarden.
Het elektronische betaalmiddel bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. De bitcoin wordt ook veel gebruikt door criminelen, vooral omdat er volstrekt anoniem betalingen mee gedaan kunnen worden. Volgens Philippe de Koster, het hoofd van de antiwitwascel, is Bitcoin het betaalmiddel bij uitstek van terreurorganisaties.
Tijdens de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart uitte hij zijn bezorgdheden: “België beschikt niet over een erkend platform voor de inwisseling van bitcoins, Nederland en Luxemburg wel. Een Belg die bitcoins heeft en ze wil inwisselen, passeert dus via Luxemburg of Nederland.” En daar schuilt volgens hem het probleem. “De Belgische antiwitwascel is blind en volledig afhankelijk van Luxemburg of Nederland. Als een potentiële terrorist bijvoorbeeld via Luxemburg gaat, kan ik alleen maar hopen dat de Luxemburgse diensten me de informatie doorspelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier